Fondue z českých sýrů

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
alouch
56 příspěvků 16.01.04 08:56
Fondue z českých sýrů

Máte někdo zkušenosti (ale opravdu na vlastním stole) s přípravou fondue z nějakého sýra české výroby? Vím, že musí být co nejtučnější, ale jednou jsem to zkusila z Primátoru a nerozpustil se a dělal cucky. Vím, že se dají koupit „instantní“ směsi, ale ve Švýcarsku jsem ochutnala oboje a je to velký rozdíl v chuti.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Claudia
103 příspěvků 22.01.04 13:53

Fondue dělám již několik let klasickým způsobem - suché bílé víno zahřeji s malým množstvím škrobu, pak přidávám za stálého míchání postupně nahrubo strouhaný Madeland light a jen tak pro chuť trochu Eidamu 30% strouhaného najemno (poměr sýrů je cca 3:1). Celé rozehřívání sýrů netrvá déle než 10 minut. Na závěr přidávám koření podle chuti (kopr, petržel, jemně mletý česnek, pažitku…), strouhaný muškátový oříšek a má se přidávat i cca 2 polévkové lžíce třešňovice, ale to nedělám, protože pak je z fondue příliš intenzivně cítit alkohol.
Doporučuji vyzkoušet - u mě si toto pravidelně „objednávají“ návštěvy předem.

 
DanaJ
1136 příspěvků 24.02.05 14:29
A co do sýrového fondue?

A co máčíté všechno v sýrovém fondue? Já ho taky plánuji udělat. Už jsem si „ukradla“ u rodičů kotlíček.:-) Ještě koupím líh a jdem s chlapákem na to. Vím, že se tam máchají různé kousky opečenéno bílého pečiva a co ještě?

 
Eleeen
1127 příspěvků 24.02.05 14:56
...

Zkus kostky jablek!!!

 
Cuso
345 příspěvků 24.02.05 16:35
...

alebo zemiaky

 
meisje
580 příspěvků 25.02.05 08:57
...

Ja si nakrajim ruzne druhy masa,vcetne kulicek z mleteho masa nalozim do ruznych marinad na nekolik hodin a maso tepelne upravim. Kostky hotoveho masa namacim do fondue, stejne upravim drobne zampiony, baby-karotku, drobne ruzicky brokolice apod. Vsem si pripravim s predstihem, pak kdyz zasedneme ke kotliku maso, zeleninu prohreju v mikrovlnce a muzeme se cpat

 
pepicek
1309 příspěvků 25.02.05 09:22
jejda, fondue

já jsem shodou okolností koupil tenhle týden moc hezkou fondue kuchařku, hned drcnu nějaký nový poznatky do receptů

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.02.05 09:30
pepicek

Napiš mi prosím názem a autora kuchařky, že bych na ní koukla v knihkupectví a třeba taky prikupila.

 
kamilio
548 příspěvků 25.02.05 09:17
Fondue

Musíš trochu změnit technologii. Kotlík vytři stroučkem česneku. Nalej do něj suché bílé víno, trošičku muškátu a bílého pepře a zahřívej. Mezi tím pokrájej na jemno tvrdý sýr. Doporučuji použít český sýr ementálského typu Goldenburg. Vlož tam sýr a míchej kovovou metličkou. Až se rozpustí a začne dělat cucky, sundej z plamene. V troše vína rozmíchej lžičku škrobu a pomalu zašlehávej do směsi. Až je z toho hladká směs, dej zpět na plamen a ještě asi 4 min. za stálého míchání provař. Nyní je možno i vlít malou štamprdli nearomatického bílého alkoholu. Ale není podmínkou. Dobrou chuť!

 
pepicek
1309 příspěvků 25.02.05 10:18
DanaJ

Dano, tohle asi neseženeš

The Book of Fondues
by Lorna Rhodes
vydalo nakladatelství HP Books v roce 1988

ale nemusíš se bát, to nejlepší poputuje na Labužníka

 
meisje
580 příspěvků 25.02.05 12:05
...

V CR vysla utla knizka - kucharka o „Fondue“ uz pred par lety, je to mala knizka - (paperback) za par desitek korun. Je v ni spousta receptu vcetne historie „Fondue“. Pri me posledni vanocni navsteve Prahy, jsem ji zahledla na Vaclavske namesti - dole u Baty - naproti je „Dum Knihy“. Takze knizka je zrejme stale k dostani u vetsich knihkupcu. Hezky den

 
meisje
580 příspěvků 25.02.05 12:10
...

a jeste presne jak rika Kamilio - taky doporucuji vytrit kotlik cesnekem - da to krajce (syr, ketery se prichyti a trochu pripali na stenach kotliku) smrncovni smak.
S alkoholem bych byla opatrna, ne kazdy ma rad vuni a chut alkoholu, ktera ma vsemocnou moc prebyt chut vseho ostatniho.

 
pepicek
1309 příspěvků 28.02.05 04:02
DanaJ

tak jsem splnil slib, prvních sedm fondue receptů už je tu a dalších pár ještě chystám, jmenovitě fondue Hospodské, Růžové, Pivní, Dánské, Izraelské, Normandské, Horské, Z mečouna, Květákové, Kořeněné, S pálivými kuřecími kouličkami, Švýcarské brambory, Houbové, Peprmintové a pak pár variant do sladka a nějaké dipy.
Tak snad na to budu mít v následujících dnech chvíli čas

 
Florentyna
439 příspěvků 02.03.05 22:48
Co říká knížka

Ta v diskusi zmiňovaná malá česká knížka se zřejmě jmenuje „Fondue ze sýra, masa i zeleniny - 222 receptů na úrovni“, autor Pavel Martin (vydalo nakl. Ivo Železný, r. 2000). Ze všech 222 avizovaných receptů jich je jen 15 na sýrové fondue, pak jich následuje několik na masová, čínská, rybí, zeleninová a ovocná. Zbytek knížky se už věnuje jen různým dipům, studeným omáčkám, salátům, případně raclette.

Pro toho, koho to zajímá, fondue zatím nepřipravoval a knížku nemá, volně přepisuji několik rad a postupů:

  • Nádobu na fondue vytřete slaninou nebo stroužkem česneku a nalijte do ní víno (cca polovina hmotnosti sýra - tj. na 600g sýra přijde asi 3 dl vína). Do horkého začněte přidávat drobně nakrájený sýr a zahřívejte na malém ohni. Postupně za stálého míchání se v nádobě začne během 8 až 10 minut vytvářet směs rozpuštěného sýra, který zpočátku spíše tvoří hmotu, obtížně se spojující s horkým vínem. Proto v tuto chvíli přichází na řadu první kuchařský trik, jímž je bramborový škrob (někdy také kukuřičný). Vhodné je, když nádobu na chvilku odstavíme z ohně, nalijeme do ní škrob rozmíchaný ve vodě a rychle rozmícháme. Nádobu vrátíme na mírný oheň - poté obsah zvětšuje svůj objem, fondue stoupá jako v pohádkovém hrnečku, který sám vaří, a zastaví se jako hladká a vazká hmota. Někdo radí ještě pokrm zalít třešňovicí, nebo okořenit - opatrně - špetkou pepře, muškátového květu či oříšku, případně mleté papriky či soli.
  • Sýr určený k tepelné úpravě by měl mít nejméně 45 procent tučnosti, jen tak jej lze dobře roztavit.
  • Sýr krájíme na jemné kostičky až těsně před úpravou. Tradice velí krájet, nikoli strouhat. Pokud sýr budete přece jen strouhat, pak mladší a tvrdé sýry se strouhají nahrubo, starší a vyzrálé sýry najemno, tavené a čerstvé sýry se lépe rozpouštějí nakrájené na kousky a na plátky.
  • Starý a tvrdý sýr zlepšíme, když jej přes noc vložíme do mléka.
  • Sýrová fondue nesmíme vařit. Pokrm proto při tavení i posléze na stojanu nad kahanem udržujeme pouze přiměřeně horký.
  • Během tavení sýr mícháme. Používáme vařečku a děláme pohyb ve tvaru osmičky.
  • Nadšení stolovníci napichují kousky chleba na dlouhé vidličky a namáčejí je v rozpuštěném sýru. Obalené kousky překládají na malé talířky a jinou vidličkou je pojídají. Používání dlouhé vidličky i k jídlu se považuje za stejný „křupanský“ prohřešek, jako je například olizování příborového nože.

Tak dobrou chuť!

 
Eleeen
1127 příspěvků 03.03.05 07:48
...

myslíte, že bych to mohla zkusit i s litinovou :,-(ou na fondue????
Všem Vám děkuji za rady, triky, tipy a nápady, moooc jste mi pomohli, protože můj přítel i já bychom rádi zkusili i toto fondue.

 
kamilio
548 příspěvků 03.03.05 13:31
Fondue z českých sýrů

Eleeen, na materiálu nezáleží. Hlavně se to musí dělat pozvolna. A co ti zůstana na dně, tomu se říká patička („crouton“). Vyjmi ji špičkou nože a tu dostane nejvzácnější host. Na stěnách kotlíku zůstane ještě trochu osmažené, vysušené fondue. Tomu se říká krajka („dentelle“). Odloupni ji a ta určena pro hostitele. Dobré pošušňáníčko.

 
Eleeen
1127 příspěvků 03.03.05 14:22
...

Hihihi, tak Jarda dostane to, co zbyde na dně a já si sním boky (krajku).

 
Florentyna
439 příspěvků 03.03.05 15:26
Nádoba

Elenko, s tou nádobou se to (prý) má asi tak: keramické a kameninové se nejčastěji používají na sýrová fondue, smaltované a litinové jsou určeny hlavně na ohřev oleje - případně vývaru - pro masová fondue, skleněné nádoby nemají zvláštní určení. Ale nikde není psáno, že by se litina nemohla používat taky na sýr. Hlavně, když vám bude chutnat a bude vám příjemně Já už mám sýr v lednici, čeká na zítřejší večer

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 03.03.05 15:53
asi hloupá otázka

úplně se mi při čtení Vašich příspěvků sbíhají sliny, sýry miluju
ale fondue jsem v životě nedělala, vlastně ani nevím - je potřeba nějaký speciální hrnec?

 
meisje
580 příspěvků 04.03.05 10:01
...

Ja si myslim, ze zase az tak na pouzite nadobe nezalezi - hlavne musi byt pod tou nadobou na stole to ohrivadlo - aby fondue zustalo neustale tekute. Syr tuhne pomerne rychle, a odbihat s nadobou neustale od stolu k plotne s vykriky „Chvili pockej ja to zase rozehreju“ jaksi kazi chut u stolu.
A k tomu je muj dotaz kdo cim topite pod fondue?
Ja v posledni dobe uprednostnuji elektr. fondue. Uznavam , ze pri tech lihovych pastickach neni o romantiku nouze, ale me jaksi ten lihovy oder kazi chut, nemate nekdo tip co vse se da na roztapku pouzit krome svicek?
My uz doma fondujeme leta, mam dve :,-(y - prenadhernou litinou francouzskou za cenu mirne ojeteho automobilu a druhou obycejnou smaltovou, kterou jsem koupila na fondue venku. Kdyz jsem ovsem porovnala nasledne cisteni nadoby litinove po fondue - jako nekolika denni odmacovani, jemnoukate drhnuti jednim tahem apod triky. a u smaltove nadoby, kde po par desitek minutek odmaceni neni ani pamatka po pripecenem syru - jednoznacne vede smaltova nadoba.

 
zlata
1200 příspěvků 05.03.05 17:33
čím topit

My jsme úplní začátečníci, ale někde na netu jsme našli perfektní tip. Koupili jsme v drogerii Teta " PYROGEL ". Je červená plastová litrová nádoba. V ní je bezbarvý gel, který krásně hoří, nečadí a hlavně nesmrdí a ani není po ničem cítit. Asi ho budou mít i jinde, stál 105,– Kč.

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.03.05 11:01
Kotlíky

V kotlíku „zatápím“ lihem. V dorgérii jsem také koukala na gelový podpalovač. Rozhodla jsem se pro líh, protože byl levnější a bylo na butele napsáno, že se dá použít (na gelu jen bylo, že se používá na podpalování krbů a ohnišť) a ještě sem nevěděla, jestli by se gel vsáknul do té vatičky, která je v „nádobce na oheň“ pod kotlík.

Dělala jsem tento týden čokoládové fondue a připalovalo se a bublalo a to jsem měla ohýnek na nejmenší plamínek. Zajímalo by mě, jestli jsem pochopila místní diskusi správně? Na každé fondue je nejlepší použít jiný ke konkrétnimu účelu specializovaný kotlík? A výhřevnost u gelu, nebyla by menší?

Ve svém kotlíku děláme to nejjednodušší fondue a to s olejem a strkáme do něj sirová masíčka. Ještě nikdy jsem nedělala jiné a myslím si, že i to sýrové se mi bude hodně připalovat jako ta čokoláda.

Všem moc díky za rady. Za ty, co tu jsou i za ty co tu určitě ještě budou.
Nádherná diskuze.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz