potřebovali pomoct a tak mě vzali na zabijačku - já to říkám na upravu
prasete do stavitelný podoby( podotknu ne na prví). a tam mi řezník ukázal
kus masa a řek že je to falešná svíčková i tak jsem si to vyžádal. Kdo
by to k čemu použil.
dík
|
falešná svíčková z prasete
vše najdeš v Labužníku -" články - tipy do kuchyně - příprava masa - vepřové maso" (popis i s obrázky). Jiný název je vepřová panenka(nad kotletou)-zde v Labužníku. Vynikající maso (minutky, plátky..,tatarský biftek..,fantazii se meze nekladou). Protože je to vepřové, příprava je rychlejší než u hovězího masa. Určitě už najdeš další návody zde v receptech. Dobrou chuť!
Jantare, v českém řeznickém názvosloví se vůbec nevyznám, jenom mě
něco napadlo. V Austrálii se prodává vepřová krkovička (pork neck)
někdy pod názvem pork scotch fillet. A hovězí scotch fillet je svíčková.
Tak si myslím jestli to není podobné. Panenka se tady samozřejmě také
prodává, ale ta je nepoměrně menší.
A co udělat s krkovičkou ti jistě radit nemusím. Já ji používám jak na
segedýn, tak na řízky. Tady totiž porážejí prasata kolem 60 kilogramů a
tak ani na té krkovičce moc tuku není. Kýta se mi zdá na řízky (aspoň
tady) moc suchá.
proboha jen nezaměňuj krkovičku a vepřovou panenku. Panenka je kvalitní libové maso - váleček tak o průměru 6-8 cm. A není suchý. Na segedín a guláš použít panenku by byl hřích. A k tomu názvosloví masa u nás se podívej (zde už výše popsáno, kde v Labužníku hledat), je to opravdu názorně předvedeno. Co já bych za to dala, když jsem začínala vařit, abych poznala, které maso je které. Naštěstí se to dá naučit. Zdravím
Pistorko, asi jsem se špatně vyjádřila. Vím jaký je rozdí mezi krkovičkou a panenkou. Já jsem ten tvůj flák masa neviděla. Jenom jsem si nebyla jistá, zda je to názvosloví v ČR taky tak pomotané jako tady. Výraz „falešná svíčková“ v souvislosti s vepřovým slyším totiž poprvé. Ale zato lépe chápu rčení: Aby se v tom prase vyznalo
Chutná, smažená panenka - Filetto di Maiale Gratinato.
Zkus tento recept od babi - je to fakt mňamka!!!!
Elénko děkuji Ti mockrát za referenci k mému receptu
Jantare, chceš-li opravdu svíčkovou z věpřové panenky, tak recept najdeš zde " Svíčková z vepřového masa":http://www.labuznik.com/recipe.php?…
mozná mýlka - odkud to maso je.
Ten kus byl vyříznut za zadní části prasete .
a panenka to URČIŤE nebyla… ta je jinde -tu znám a je tenčí-..
tohle bylo kdesi v „prdeli..“ pardon..kýtě? na kýtě směrem
k hřbetu- zvenku
Co reznik, to zpusob porcovani masa ))) Myslim, ze ta tvoje falesna svickova je
rozebrana kyta na jednotlive saly - jeden z nich je valecek skutecne vypadajici
jako svickova
)) - Pouziti je stejne, jako panenka,
pripadne kyta.