poraďte, hmota na falafel urobená podľa receptov tu, na labužníku (varený cícer, olej, chlebové omrvinky, koreniny), guličky krásne ušúľané, po utopení vo vriacom olej vznikla mastná vyprážaná cícerová kaša. Ako ich udržať vcelku?
falafel - ako na to
to je bezva, připomíná mi to, jak se moji synové baví v počítačovém slangu, taky nevím, která bije. Prosím tě, co je falafel, cícer a omrvinky (to bych asi tušila- drobečky). Jak se to jí? Je to slané či sladké?
je vegetarianske jidlo. Neco jak zeleninove karbanatky, ale ma to tvar kulicky a ne placky. Neznam slozeni, ale tady se to ji bud v Pita chleba(neco jako Kebab) a nebo nekdy samotne. Ja se to naucila jist od pratel s turecka. Moc jsem asi neporadila, ale snad to nevadi.
v některých receptech se kuličky falafelu ještě máčejí ve vajíčku
a obalují ve strouhance…
já si dokážu představit falafelové kuličky obalené třeba jen
v Solamylu… škrob totiž při smažení vytvoří křupavou krustičku…
v každém případě je však důležitá teplota oleje - musí být
předehřátý na 180°C - smaží se vždy jen několik kuliček, aby jejich
větší množství neochladilo olej…
a jak se pozná, že má olej teplotu právě 180°C? - kostka chleba by v něm
měla zhnědnout za 30 vteřin…
co mam ja jeste v receptu na falafel tak na 40 dkg cizrny v plechovce (samozrejme vodu slejeme), mam 1 vejce a 1 polevkovou lzici tahini sauce. Samozrejme, ze se tam jeste prida dalsi koreni jako napr.sul, pepr. mlety koriandr, mlety rimsky kmin, cerstva petrzelka apod. Az se to vsechno vynahta v robotku, dame do misky, prikryjeme a nechame min.30 odpocinout v lednici. Uhnatam kulicky a smazim a v nicem neobaluji. Mne to moc chutna v arabskem chlebu s jogurtovou omackou nebo s ryzi a k tomu zeleninovy salatek.
marmelada, kulik, sarka
- falafel - arabske jedlo, už ďalší popísali, sú asi 4 recepty tu na labužníku, moc dobré
- cícer = cizrna
- omrvinky sú naozaj drobečky, alebo nejako podrvený chlieb
Yvatte áno, aj jogurt bol už nachystaný v chladničke a jedol som ho s čučoriedkami (borůvkami)
ajta ďakujem za tip, skúsim zdvihnúť teplotu. Ibaže nepoužívam konzervy, nechám namočený cícer pol hodinu variť v kuchte.
a inak rímska rasca (kmín) je do tohto skutočne veľmi potrebná, bez nej to nemá správny šmak
Kltko, taky se mi nevede usmažit nerozpadající se falafel. Ale příště
zkusím to zchladnutí v lednici, mohlo by se to spojit…
Nic jiného už mne nenapadá, protože jsem zkoušela všechno možné -
zahustit solamylem, přidat vajíčko, mouku, ale nic z toho nepomáhá
to smerovanie odkazov som aj tak zmršil )
Yavanna - aspoň v tom nie som sám, prinajhoršom pôjdem do sýrskej reštaurácie
osobne som videl, ako to robia sýrčania, veliký pekáč, v ňom asi 10 centimetrov oleja a falafel doňho ládoval niečím ako dávkovač na zmrzlinu (rovno robil guličky) ale kvôli troche falafelu si predsa neobstarám tak veľkú panvicu a nebudem otvárať arabský stánok
nejsem citliva na slovo, ale v mem prispevku nebylo ani slovo o tom. ze nevim o cem je rec. Pouze jsem napsala co to je a odkud ho znam. Rada se pripojim do te druhe trosku znajici felafel skupiny. Dik
pretože pri odpovedi sa nezobrazia už napísané reakcie, tak som to zmršil, ako som priznal o pár riadkov vyššie…
jak na falafel Ti neporadím, to skutečně netuším, jen mám takový pocit spřízněné duše, protože i mně se občas nepodaří oddělit jídlo od pekáče a obráceně… Takže držím palce při dalších experimentech.
Falafel
(24 kousků)
příprava: 15 min. + 1h chlazení
tepelná úprava: 2h
SUROVINY
1 hrnek sušené cizrny, namočené přes noc do vody(chcete-li ušetřit čas- dá se koupit cizrna v konzervě)
1 nakrájená cibule
2 nakrájené stroužky česneku
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
2 lžíce nakrájené petrželky
2 lžíze nakrájené koriandrové nati
sůl a pepř
kukuřičný olej na potření
Jogurtová omáčka:
125 g nízkotučného bílého jogurtu(pokud chcete hustší omáčku- nahraďte jogurt nízkotučným sýrem mascarpone)
1 lžíce nakrájené koriandrové nati
1 lžíce nakrájené máty
2 lžičky nadrobno nakrájené cibule
1 čerstvá červená čili paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
¼ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky citronové šťávy
cizrnu uvaříme v dostatečném množství vody na středně silném ohni
doměkka (1-1 ½ hod.).Nadbytečnou tekutinu slijeme a cizrnu necháme
vychladnout. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s cibulí, česnekem,
kmínem, mletým koriandrem, petrželkou a koriandrovou natí na hladkou kaši.
Dáme do misky, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou
folií a uložíme na hodinu do chladničky.
všechny suroviny na přípravu jogurtové omáčky smícháme v misce, misku
přikryjeme a uložíme do chladničky.
troubu předehřejeme na 200 °C. Plech na pečení vytřeme kukuřičným
olejem. Z cizrnové hmoty tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a
pokládáme je na plech. Mírně je zploštíme, potřeme kukuřičným olejem a
pečeme v troubě 15 min.. Potom je obrátíme a pečeme dalších 15 min.
dozlatova. Falafel podáváme teplý s jogurtovou omáčkou.
Ráda bych znala váš názor. údajně je výtečný pro vegetariány.
Jarko, tam kde dělají falafel a dávají na něj jogurtovou omáčku, neznají nízkotučný jogurt. Tenhle nesmysl znají jen Američané a západní Evropané, mezi které už bohužel (co se týče netučného jogurtu) patříme i my.
falafel je vynikajúci aj pre všežravcov, nielen pre vegetariánov )
jedine že mi zatiaľ vzdoroval v príprave, ale možno robiť ho na plechu bude tiež spôsob. Ďakujem za tip.
A k názoru na nízkotučné jogurty sa pripájam. Minimálne štandardný
strednetučný, alebo smotanový, prípadne - podľa chuti - zmes s kyslou
smotanou. )
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
