falafel - ako na to

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
kltko  14.06.05 16:43
falafel - ako na to

poraďte, hmota na falafel urobená podľa receptov tu, na labužníku (varený cícer, olej, chlebové omrvinky, koreniny), guličky krásne ušúľané, po utopení vo vriacom olej vznikla mastná vyprážaná cícerová kaša. Ako ich udržať vcelku?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 14.06.05 18:32
falafel - věc tajemná

to je bezva, připomíná mi to, jak se moji synové baví v počítačovém slangu, taky nevím, která bije. Prosím tě, co je falafel, cícer a omrvinky (to bych asi tušila- drobečky). Jak se to jí? Je to slané či sladké?

 
Kulik
132 příspěvků 14.06.05 19:06
falafel

Taky nevím, co to je, zní to jako něco z Harry Pottera. Dám to do vyhledávače a uvidíme.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 14.06.05 20:13
felafel

je vegetarianske jidlo. Neco jak zeleninove karbanatky, ale ma to tvar kulicky a ne placky. Neznam slozeni, ale tady se to ji bud v Pita chleba(neco jako Kebab) a nebo nekdy samotne. Ja se to naucila jist od pratel s turecka. Moc jsem asi neporadila, ale snad to nevadi.

 
ajta
590 příspěvků 14.06.05 22:02
kltko

v některých receptech se kuličky falafelu ještě máčejí ve vajíčku a obalují ve strouhance…
já si dokážu představit falafelové kuličky obalené třeba jen v Solamylu… škrob totiž při smažení vytvoří křupavou krustičku…
v každém případě je však důležitá teplota oleje - musí být předehřátý na 180°C - smaží se vždy jen několik kuliček, aby jejich větší množství neochladilo olej…
a jak se pozná, že má olej teplotu právě 180°C? - kostka chleba by v něm měla zhnědnout za 30 vteřin…

 
Yvette
704 příspěvků 15.06.05 02:47
Kltko,

co mam ja jeste v receptu na falafel tak na 40 dkg cizrny v plechovce (samozrejme vodu slejeme), mam 1 vejce a 1 polevkovou lzici tahini sauce. Samozrejme, ze se tam jeste prida dalsi koreni jako napr.sul, pepr. mlety koriandr, mlety rimsky kmin, cerstva petrzelka apod. Az se to vsechno vynahta v robotku, dame do misky, prikryjeme a nechame min.30 odpocinout v lednici. Uhnatam kulicky a smazim a v nicem neobaluji. Mne to moc chutna v arabskem chlebu s jogurtovou omackou nebo s ryzi a k tomu zeleninovy salatek.

 
kltko  15.06.05 07:00
...

marmelada, kulik, sarka

  • falafel - arabske jedlo, už ďalší popísali, sú asi 4 recepty tu na labužníku, moc dobré
  • cícer = cizrna
  • omrvinky sú naozaj drobečky, alebo nejako podrvený chlieb

Yvatte áno, aj jogurt bol už nachystaný v chladničke a jedol som ho s čučoriedkami (borůvkami)

ajta ďakujem za tip, skúsim zdvihnúť teplotu. Ibaže nepoužívam konzervy, nechám namočený cícer pol hodinu variť v kuchte.

a inak rímska rasca (kmín) je do tohto skutočne veľmi potrebná, bez nej to nemá správny šmak

 
kltko  15.06.05 07:04
...

sorry
ajta a Yvette patrí to tej druhej :o)

 
Yavanna
87 příspěvků 15.06.05 07:21
tak nejen já mám problémy ;o)

Kltko, taky se mi nevede usmažit nerozpadající se falafel. Ale příště zkusím to zchladnutí v lednici, mohlo by se to spojit…
Nic jiného už mne nenapadá, protože jsem zkoušela všechno možné - zahustit solamylem, přidat vajíčko, mouku, ale nic z toho nepomáhá

 
kltko  15.06.05 07:43
...

to smerovanie odkazov som aj tak zmršil :o)

Yavanna - aspoň v tom nie som sám, prinajhoršom pôjdem do sýrskej reštaurácie

osobne som videl, ako to robia sýrčania, veliký pekáč, v ňom asi 10 centimetrov oleja a falafel doňho ládoval niečím ako dávkovač na zmrzlinu (rovno robil guličky) ale kvôli troche falafelu si predsa neobstarám tak veľkú panvicu a nebudem otvárať arabský stánok

 
Yavanna
87 příspěvků 17.06.05 07:15
to: kltko

Ale jo, kltko, jdi do toho… a já k Tobě na ně budu chodit

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 17.06.05 08:30
kltko,

nejsem citliva na slovo, ale v mem prispevku nebylo ani slovo o tom. ze nevim o cem je rec. Pouze jsem napsala co to je a odkud ho znam. Rada se pripojim do te druhe trosku znajici felafel skupiny. Dik

 
kltko  17.06.05 09:01
sarka

pretože pri odpovedi sa nezobrazia už napísané reakcie, tak som to zmršil, ako som priznal o pár riadkov vyššie…

 
Lassienka
409 příspěvků 19.06.05 13:39
Kltko,

jak na falafel Ti neporadím, to skutečně netuším, jen mám takový pocit spřízněné duše, protože i mně se občas nepodaří oddělit jídlo od pekáče a obráceně… Takže držím palce při dalších experimentech.

 
Jarka7
208 příspěvků 16.10.05 13:31
falafel z mého archívu. Možná, že se může někomu hodit

Falafel

(24 kousků)

příprava: 15 min. + 1h chlazení

tepelná úprava: 2h

SUROVINY

1 hrnek sušené cizrny, namočené přes noc do vody(chcete-li ušetřit čas- dá se koupit cizrna v konzervě)

1 nakrájená cibule

2 nakrájené stroužky česneku

2 lžičky mletého římského kmínu

2 lžičky mletého koriandru

2 lžíce nakrájené petrželky

2 lžíze nakrájené koriandrové nati

sůl a pepř

kukuřičný olej na potření

Jogurtová omáčka:

125 g nízkotučného bílého jogurtu(pokud chcete hustší omáčku- nahraďte jogurt nízkotučným sýrem mascarpone)

1 lžíce nakrájené koriandrové nati

1 lžíce nakrájené máty

2 lžičky nadrobno nakrájené cibule

1 čerstvá červená čili paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno

¼ lžičky mletého římského kmínu

½ lžičky citronové šťávy

cizrnu uvaříme v dostatečném množství vody na středně silném ohni doměkka (1-1 ½ hod.).Nadbytečnou tekutinu slijeme a cizrnu necháme vychladnout. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s cibulí, česnekem, kmínem, mletým koriandrem, petrželkou a koriandrovou natí na hladkou kaši. Dáme do misky, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme na hodinu do chladničky.
všechny suroviny na přípravu jogurtové omáčky smícháme v misce, misku přikryjeme a uložíme do chladničky.
troubu předehřejeme na 200 °C. Plech na pečení vytřeme kukuřičným olejem. Z cizrnové hmoty tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a pokládáme je na plech. Mírně je zploštíme, potřeme kukuřičným olejem a pečeme v troubě 15 min.. Potom je obrátíme a pečeme dalších 15 min. dozlatova. Falafel podáváme teplý s jogurtovou omáčkou.
Ráda bych znala váš názor. údajně je výtečný pro vegetariány.

 
Manana
1515 příspěvků 16.10.05 21:17
Jarka7

Jarko, tam kde dělají falafel a dávají na něj jogurtovou omáčku, neznají nízkotučný jogurt. Tenhle nesmysl znají jen Američané a západní Evropané, mezi které už bohužel (co se týče netučného jogurtu) patříme i my.

 
kltko  21.10.05 19:46
...

falafel je vynikajúci aj pre všežravcov, nielen pre vegetariánov :o)

jedine že mi zatiaľ vzdoroval v príprave, ale možno robiť ho na plechu bude tiež spôsob. Ďakujem za tip.

A k názoru na nízkotučné jogurty sa pripájam. Minimálne štandardný strednetučný, alebo smotanový, prípadne - podľa chuti - zmes s kyslou smotanou. :o)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz