Téměř přesně před dvěma lety jsem měla tenhle dotaz .
A vím tedy, že mám shánět estragon francouzský. A ptám se znovu:
nemáte někdo sazeničku?
A další dotaz z bylinkového soudku je na téma řeřicha. Jako každý na
jaře vysévám na buničinu drobná semínka řeřichy a krájím drobounké
niťovité bylinky na chleba s máslem, na posypání salátu… Moc mi chutná
jejich štiplavé křenové aroma. Ale vždycky s úžasem koukám na
zahraniční předpisy na řeřichový salát - pokud je tam fotografie,
ukazují rostlinky s daleko většími lístečky, než má řeřicha u mne na
okně. Já než bych vypěstovala množství vhodné na salát, tak bych musela
mít plantáž a ne mističku na okně. Je mi jasné, že se nejedná
o lichořeřišnici, i když ta je rovněž jedlá. Ale nevím, jestli ty
zahraniční předpisy počítají s jiným druhem, než je ta, která se
u nás prodává, nebo jak to vlastně je. Poučte mne prosím.
|
Estragon francouzský
trefila ses, jedna se o jinou rostlinu. Jde o potocnici lekarskou (Nasturtium officinale), drive nazyvanou rericha potocni. V zahranicnich receptech je potocnice casto pouzivana (oblibena je napr. hodne ve Francii a Anglii), v prekladech techto receptu do cestiny se ale vetsinou objevuje jen chybne „rericha“ (anglicky rericha = cress, potočnice = water cress). A my potom koukame, ze mame vzit 2 svazky rerichy, listy natrhat a udelat salat pro 3 lidi . Vice info o potocnici najdes napr. tady a tady
Take jsem se po ni pidila, ale bohuzel, v zelinarstvich ani supermarketech jsem ji neobjevila, zkousela jsem sehnat i seminka, ale taky marne… Co se pestovani tyce, taky jsem o tom cetla, vzpominam ale, ze neni prilis narocna, potrebuje hodne vody a neseje se na vatu nebo bunicinu, ale potrebuje hlinu…
Tak snad se ozve nekdo, kdo bude vedet, kde se da potocnice sehnat…
potočnici jsem taky nesehnala,ale když naseješ řeřichu na záhonek bude větší a v případě nouze se jí dá potočnice nahradit,estragon doma mám a voní nádherně,nevím který to je myslím,že ruský a ten je prý voňavější,a je to děsný plevel,muž ho nedáno posekal strunovkou a máme zase mlaďoučký estragon
Podle „Klíče k úplné květeně ČSR“, autor RNDr Josef Dostál,
roste potočnice, cituji „prameny, potoky, nížiny až hory,
roztroušeně“.Ještě jsem ji neviděl, ani neochutnal.
Podobná, podle obrázku, je ale řeřišnice hořká, Cardamine amara.Tu znám
velmi dobře, výskyt, podle stejné knihy, " prameniska, potoky, olšové luhy,
nížiny až podhůří".Určitou dobu jsem si ji pletl
s potočnicí.Konkretně se vyskytuje v lužních lesích na Třeboňsku.
Má podobnou chuť jako lichořeřišnice - jako trochu jemnější křen,
vůbec není hořká, jak uvádí její druhový název.Obvykle roste ve
větším množství, takže natrhat si na salát není problém.
Problém by asi byl chtít ji pěstovat - roste vlastně ve vodě a její
výskyt je sezonní - po odkvětu a dozrání semen ji sežerou brouci a zbytek
se rozpadne ve vodě..Je tedy třeba sbírat ji před květem, kdy má nejvíc
zelené hmoty.
Já mám ráda tuhle: http://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum
Do názvosloví se nepouštím, nechám to Honzíkovi, on tomu rozumí lépe.
Tento druh u nás roste planě kolem potoků, ale lidé pěstují i na
rahrádce, prtože jí dodá barvu a svěžest.
Náročná na pěstování určitě není, neboť přežívá i na zahradě
mého syna a to je definitivní test. Kupodivu snáší dobře i letní
vedra.
Používám nejen do salátů. Květy se dají zdobit i sladké věci, např.
dorty. Celá rostlina je jedlá.
Esme, na té wiki stačí jen vlevo přepnout jazyk, česky je to tady: http://cs.wikipedia.org/…9i%C5%A1nice
Di, díky. Zapomínám na to.
Aspoň si mohu procvičit překlady slov jako rod, čekeď, kmen atd… časem
se to vypařilo.