Egyptská kuchyně

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jaga13
399 příspěvků 20.01.12 08:24
Egyptská kuchyně

http://teplik.bigbloger.lidovky.cz/…kuchyne.html

Reakce:
 
jolana
5065 příspěvků 20.01.12 15:39

.. celkom dobre postrehy…egyptska kuchyna je naozaj velice jednoducha ale ..ale ma aj svoje triedne rozdelenie(cize daco ine je strava nevolnikov, rolnikov a daco ine mestkych, vyssie postavenych atakdalej) ..a je rozmanita viac ako si vieme predstravit… su v nej jedla co sa pripravuju este z cias faraonov.. a zelenina vzhladom k nilu samozrejme ze hraje prim ..egypt ma najlepsiu zeleninu co do chuti a jej kvality/obsahu to co by mala obsahovat na svete, kvoli pode ..podobne to je s bavlnou a vsetkym co sa pestuje..alebo lepsie povedane pestovalo..za pozicky od svetovej banky a medzinarodneho menoveho fondu toho uz egypt vela nenapestuje, lebo za pozicku sa nesmie pestovat–to su podmienky..takze nastupili na trh geneticky modifikovane potraviny od silneho suseda..ale vratme sa k egyptu..ak pojdete, holubatka plnene si dajte, nie ako autor clanku..spominane košarí je recept aj na Labuzniku
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Rybu si tiez nenechajte ujst ako autor ..su nekonecne dobre..a spominane daco zelene ako polievka je narodne jedlo spolu s kosery..vola sa to muluchyja..zo slova mulukyja/kralovske, to preto ze davno za cias faronov to mohli jest len a len faraoni..a aj to mame na Labuzniku tady..
 http://www.labuznik.com/…-moji-mamcu/

A spominana basbousa je z hrubej krupice a nie z kuskus..a aj basbousa je na labuzniku .. :)

 
jaga13
399 příspěvků 21.01.12 07:31
Jolanko

…dík za postřehy, neměla jsem ani páru o egyptském zemědělství. Košarí při nejbližší příležitosti udělám :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.01.12 12:50
Výborná je !

Hezké čtení, Jago ! Přidám jen poznatky. Nějaký čas jsem mezi Egypťany také pobývala, i v různých rodinách jsem byla. Jejich jídla jsem se už tehdy snažila nějak napodobit. Vlastně od té doby (dávné) přidávám do rýže opečené vlasové nudle, vedle ještě uvařenou čočku, jejich maso v červených omáčkách, které se pořád někde vařilo, oni mě naučili znát a používat kumín. To všechno do této kuchyně patří. Sladkosti jsem neřešila, protože to se nedalo pro množství cukru jíst. Ale samozřejmě ochutnala a bylo to jinak výborné. Bavilo mě v rodinách, že za postelí mají veliký pytel (půlka pytle na brambory) rýže, někde v lince 5l láhev oliv (ty jsem tehdy prvne ochutnala a přišly mi hnusné!!). Když paní pekla plackový chleba, dělala tak velké, že zabraly celou troubu. A bylinkové byly nejlepší. Dodnes jsem takový nepotkala. Říkala mi tehdy, že je to docela pracné a já netrvala na tom, aby mě to naučila. Hloupá, a tak nevím, který to byl a jak ho dělala v českých podmínkách. Co mě ovšem fascinovalo, bylo jejich stolování! Včetně ryby, patřičně rozebrané na větší či menší kousky, bylo na talířích po stole, v míse plastové všechny, u nás dostupné „trávy“ v celé své délce, mísa plná jogurtu, talíř s masem a omáčkou (červenou) a nevím co ještě. Léta vymazala z paměti, bohužel. Jediná podávka byly prsty a mně tedy dali lžíci, když už to muselo být :-). Pán domu odebíral z talířů prstama tu rýži, tu rybu, vše zhňoucal v dlani, zvedl hlavu a do pusy nasypal… přibral kus zeleného, které se poněkud vpouzelo, než ho do pusy nastrkal až po konce. Další hromady jídla pak byly pod stolem, na stole a na oblečení. Rybu jedla rodina nebo i s hosty tak, že celého našeho kapra upekli v troubě, na stůl se rozprostřelo něco novin, na ně se položil plech s tou rozevřenou a upečenou rybou a šlo se na věc. Za hlasitého mlaskání (šíleného) a hlasité komunikace se všichni stylem „na hyenu“ hrabali v té rybě. Kosti a kostičky, ploutve a kůže, se odkládaly vedle pekáče na ty noviny. Posléze byl plech odstraněn, noviny se sbalily a bylo uklizeno! Takhle jsem viděla sežrat (doslova) i čtvrtku berana.
Také jsem byla několik měsíců svědkem a účastníkem jejich školního vyučování a přestávek. To bylo doslova tornádo, které se vřítilo do jídelny, ve které po 20 minutách byla práce pro dvě uklízečky na půl hodiny. Jejich svačiny byly pro nás něco úžasného. Ty vadlabané rohlíky s kebaby, plněné cibule, plněné kyselé okurky, pečené lilky jedly učitelnice spolu s míchanými vajíčky (i ta dělám podle nich a ne jak je u nás zvykem, vejce rozšlehat a nalít na pánev).
Zajímavý poznatek v 70. letech minulého století pro mladou holku Zážitků mám mnoho a ráda si je oživuji, proto jsem se i teď podělila. (Další nádherná jídla jsem ochutnala následně přímo v Egyptě. Snad proto bych se tam ještě někdy ráda vrátila.)
Jolano, tu basbousa uděláme s Davidem, dobře žes ji vzpomenula! Tu si dám a k tomu kafe s kardamomem. To můžu (stejně, jako i některé labužnice):-)

 
jaga13
399 příspěvků 21.01.12 14:10
Ach jo...

…a tohle všechno jsem minula :( krásné čtení wydro, hlavně podložené osobním zážitkem, dík

 
Bento
794 příspěvků 22.01.12 00:00

Velmi pekne napisane dievcata :potlesk: ,
len vela krat daaky vseved co vidi krajinu z rychliku sa rozhodne mudrovat, a potom to zelene je narodne jedlo :lol:

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz