Dršková polévka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.10.06 15:08
Dršková polévka

Milí LAbužníci a LAbužnice,
Nemáte někdo nápad jak spáchat drškovou v pomalém hrnci? Žiju v Americe, mělo by to snad být jednoduché, protože dršky se tu prodávají už strašně vyčištěné a předvařené.
 Dík.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.10.06 13:25
Asi...

…si tímto říkám o kamenování, ale už se nemůžu udržet: CO JE TO PROBOHA ZA ZÁZRAK - POMALÝ HRNEC?! Proč už tady Spiser několik měsíců opisuje kuchařku receptů pro „PH“. To přece není žádné umění naházet všechny ingredience do jednoho hrnce najednou a zapnout přes noc (nebo co)… Ale možná to přece jen umění bude, aby to mělo tímhle způsobem nějakou chuť…
Připadá mi to stejné jako kdybych hrozně ráda řídila auto a koupila si vůz s automatickou převodovkou… Vaření má přece půvab v něčem jiném…

 
lydia
1227 příspěvků 06.10.06 13:47
Drobku,

sice dršťkovou polévku nedělám, ani nejím. Na vaření drštěk mám neblahé vzpomínky. Ale mám recept z Turecka. Manžel si ji tam poručil a chutnala mu, já jsem dostala recept. Nebudu recept rozepisovat, ale v postupu je, že se očištěné dršťky mají vařit ve vodě s citronovou šťávou pomalu 3 - 4 hodiny. Potom scedit, dršťky nakrájet, udělat zásmažku, zalít scezenou vodou, přidat česnek, trochu octa… a nechat ještě asi 15 min povařit. Takže si myslím, že by mohl být stejný způsob možný i v PH.
Ale nedávám záruku, jak to dopadne, nedělala jsem

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.10.06 17:20
Pomalý hrnec

má své opodstatněníé. Umožní totiž aby člověk měl dobrou baštu, i když v dnešní uspěchané době zrovna nemá čas si hezky „zavařit“.
Když přijedu z cest rád si k plotně stoupnu a odpočívám tím, že si hezky vařím.
To srovnání s autem s automatickou převodovkou ovšem dost kulhá, řekl bych, žes auto s automatem nikdy neřídila. Já jezdím rád, dokonce se tím živím, ale pro své domácí použití už auto bez automatu nechci. Fakt je, že podmínky v Americe se výrazně liší od českých silnic. Na mé cestě do Kalifornie na prvních 480 kilometrech projíždím třemi ( ! ) o:,–(ami, kde je snížená rychlost, a je tam úsek, kde se jede skoro padesát kilometrů rovně, jen mírně zvlněnou krajinou. Tam se stejně řadit nemusí a potěšení ze sportovní jízdy se jaksi nekoná. Ale to už jsem se od vaření dostal úplně jinam od té dršťkové.
Dršťky tady (omlouvám se za špatný pravopis v dotazu) jsou naprosto čisté předvařené takřka doměkka, stačí jim opravdu hodinka. Ona je totiž v mexické kuchyni polévka zvaná Menudo, což je dršťková, jen tam přidávají - Maňano promiň, nevzpomenu si na název - druh hrachu a polévka má trošku jinou chuť. Dršťky jsou tedy běžně k dostání, běloučké a k zulíbání.

 
Manana
1515 příspěvků 06.10.06 17:44
Drobku,

je to buď maíz achacado, nebo velká bílá elote, nebo se taky dává cizrna - garbanzo.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.10.06 17:49
Maňano,

to je ono, garbanzo beans, nemohl jsem si vzpomenout, taky halt už stárnu.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 06.10.06 22:53
Milý Drobku,

… že jsi to ty, tak já to teda zítra zkusím, pomalý hrnec mám, dršťky tak, tak proč do toho nejít…

… kouzlo ve vaření v PH je podle mne to, že je vaření v něm za 1. pohodlné, za 2. dietní neboť se používá minimum koření, soli a žádný tuk a výsledek je srovnatelný s klasickým vařením na plotně.

Je mi jasné, že tak jak má své příznivce, tak má i své odpůrce a jak se říká… každému co jeho jest… já taky nikomu nevymlouvám friťák, jenom proto, že ho nepoužívám a nejenom proto, že u nás se smažená jídla jí opravdu minimálně a tak mi stačí pánev a dobrý olej…

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 06.10.06 22:58
Papajo,

…specielně pro tebe : nalistuj si stránky www.bionare. cz a tam se o PH dočteš vše potřebné..

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.10.06 23:24
Housenko,

dík za tvá slova, vždyť já už si málem připad jako vyvrhel. Já rád vařím klasicky, ale taky uznávám pomalý hrnec. Má to své kouzlo, ano, žádný tuk a ta pohoda, ne vždy máme čas věnovat se koníčkům a tím klasické vaření členstva Labužníka jistě je.
Dej mi prosím vědět jak to dopadlo, pro zjednodušení:
drobek@eml.cc
Ještě jednou dík.

 
Fabujan
150 příspěvků 09.10.06 09:57
...

Lydia, nemohla by si predsa len ten recept na držky na turecký spôsob napísať? Ja naopak mám k držkám kladný vzťah. Vďaka.

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.10.06 11:08
Drobku, Housenko...a ostatní...

…auto s automatickou převodovkou jsem párkrát řídila a proto to srovnání…

Housenko - děkuji za odkaz, dívala jsem se na stránky a utvrdila se v názoru: Vaření v PH je asi zdravé (na rozdíl od toho friťáku), ALE:

Myslím si, že každá taková věc, která je využitelná pouze jedním způsobem (tím myslím i ten fitovací hrnec, který také mimochodem nevlastníme), v kuchyni pouze zabírá místo. Když je nová, člověk ji využije častěji… to přece známe všichni. Jak často tedy labužníci využívají např. „Pomalý hrnec“, jak často každý z nás „smaží“… Je proto potřeba, aby každý druhý recept byl pro pomalý hrnec…?

Vím, že se také jedná svým způsobem o módu.....někdo by mohl navrhnout, že mikrovlnka nebo domácí pekárna nebo cokoliv jiného je také módní záležitost, ale to už je téma pro jinou a daleko zdlouhavější diskusi…

Děkuji za pochopení
P.

 
Vali
1326 příspěvků 09.10.06 11:53
píšu jen za sebe

a myslím si, že je zde tolik receptů, že je stále z čeho čerpat a není nutné čekat na nový recept. Nemám, ani nebudu pořizovat Pomalý hrnec, ale vůbec mi tyto recepty nevadí, neboť jdou použít i pro Římský hrnec a taky třeba jako pokrm z jednoho hrnce, jen si každý musí upravit čas přípravy. Každý nemá nožnost koupit k tomu kuchařku a myslím si, že je to i zbytečné. Pro určitou skupinu lidí, je Pomalý hrnec výborný vynález. Každá kuchařka si vybere to, co jí vyhovuje nejlépe a proto je dobře, že je zde rozmanitost. Majitel těchto stránek proti tomu nemá žádné výhrady, tak proč o tom diskutovat, vždyť tu jsme jen na návštěvě a jsme rádi, že tyto stránky existují.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 09.10.06 18:56
Milá Papajo,

… určitě máš pravdu v tom, že PH je asi modní záležitost na jeden způsob vaření, ALE:

Hrozně ráda vařím a peču pro své blízké a těší mě, že jim chutná a proto jsem si svou kuchyň vybavila všemi možnými pomocníky : kdysi jsem si koupila mikrovlnku, pak přišel na řadu friťák, potom Thermomix a pekárna a nakonec i pomalý hrnec… možná je to rozmařilost / já si kvůli tomu musela pořídit několik skříněk a zvětšit kuchyňskou linku… ale zase jsem zaměstnala chlapa a i on měl z toho dobrý pocit, že dělá něco užitečného / ale mě to dnes umožňuje využívat při vaření všechny techniky a věř mi, že mí pomocníci prachem určitě nezapadají / tedy možná až na friťák, ale co už nadělám, smažená jídla teď opravdu moc nemusíme /.

Čímž chci říci, že když už si něco kupuji tak proto, že to chci používat a ne proto, že teď je to zrovna v módě.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz