Drozdi stale po ruce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 28.08.03 18:51
Drozdi stale po ruce

Občas se nám přihodí, že když nutně potřebujeme droždí tak ho doma nemáme. V obchodě je zrovna zavřeno nebo jsme na chalupě odkud je na nákup daleko a máme málo času. Abychom se vyhnuli takovým situacím je lépe koupit si větší množství droždí raději předem do zásoby
Ale jak ho udržet dlouho čerstvé?
Natlačíme droždí do skleničky tak, abychom vyplnili všechny vzduchové mezery.
Do větší sklenice nalijeme vodu do výše asi tří až čtyř centimetrů a skleničku s droždím vložíme dnem vzhůru do vody. Pokaždé, když droždí odebíráme vodu ve sklenici vyměníme.
Takto uložené droždí skladujeme ve studené místnosti, např. ve spíži na zemi v ledničce atd. Pak vydrží i měsíc.

Prevzato: (Anna Šalmová: „Rada do rámečku“, časopis Vlasta)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 29.08.03 09:20
Zmražené droždí

Já mám dobrou zkušenost s uchováváním droždí v mrazničce. Celou kostku (42 g) nebo její části zabalené do alobalu (původní obal není nejlepší, protože se jeho vnitřní papírová vrstva při rozmražování trhá) nechám v mrazničce zmrznout. Před použitím vyndám dříve, vybalím, ještě zmrzlé dám do nádoby, ve které budu dělat kvásek, protože droždí se po rozmražení rozteče na kašičku (to vás nesmí překvapit), zasypu troškou cukru. Po rozmrznutí (to trvá jenom chvilku) přidám vše jako obvykle – k rozmíchanému droždí s cukrem přidám vlahé mléko a trochu mouky, nechám vzejít kvásek, pak normálně zadělám těsto. Kypřící vlastnosti droždí zůstávají normálně zachovány a těsto vykyne normálně. Je ale fakt, že většinou dávku droždí trochu zvýším.
Další netradiční zkušenost mám s tím, že pokud těsto zadělám večer a nechci čekat, až vykyne (např. když peču vánočky), tak zadělané těsto přikryji folií a dám do chladničky. Počítám s tím, že těsto kyne pomalu, ale jeho objem se stejně zdvojnásobí, takže dávám do dostatečně velké mísy. Není příjemné, mýt chladničku upatlanou od. přeteklého těsta. Než jdu spát, tak těsto ještě v míse pěstí „zbouchám“ a ráno je vyndám a nechám chvíli stát v normální teplotě. Takto vykynuté těsto má jemnou strukturu a po normálním zpracování (zapletení vánoček, zpracování koláčů či buchet) nechám opět chvíli vykynout, pak normálně peču. Poprvé jsem to udělala s obavami z nouze, kdy se mi nechtělo večer čekat na vykynutí těsta na vánočky a péci v noci, nyní to již dělám záměrně – večer zadělám, v noci těsto kyne a ráno peču.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 02.09.03 08:42
susene drozdi

Ma s tim nekdo nejake zkusenosti?

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 02.09.03 09:22
Sarko

nejake strucne informace o drozdi jsou ve clanku" KYNUTE TESTO"
Na hlavni strance klikni na clanky a do vyhledavani napis slovo kynute a clanek se Ti otevre. Preji Ti hezky den

 
Jenofefa
1315 příspěvků 02.09.03 10:46
Začínáme od píky

obsahuje nějaké informace a diskusi k používání sušeného droždí.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz