Vymýšlím kuchyň v novostavbě a těším se na ni jako malá Jarda.
Sháním informace, ale hlavně zkušenosti, takže kde jinde, než tady.
Kuchyň by měla být estetická (to snad bude), ale rozhodně taky funkční.
Jo a taky daleko radši a častěji vařím než uklízím, tak je potřeba ji
podle toho zařídit Tedy:
Jaký vybrat dřez? Zatím mám jasno v tom, že by v něm měla být jedna velká „nádoba“, jeden malý dřezík na oplachování zeleniny a odkapová plocha. V kuchyni bude myčka, takže klasický dvojdřez asi oželím. I když dost věcí budu nejspíš stejně mýt v dřezu (čajové nádobí - hodně!, plechy, prkýnka…). Kuchyň není nijak zvlášť obrovská, ale ani mrňavá.
Původně jsem tak nějak automaticky počítala s nerezovým dřezem, ale
byla jsem nahlodána Architekt (a výborný amatérský kuchař)
navrhuje keramický, že na něm není tak vidět vodní kámen. Je to ovšem
trochu drahá legrace, aspoň u těch dřezů, které nevypadají jako
sanitární výlevka
. Vyčetla jsem samozřejmě příznivé info
i o granitových dřezech (zejména firmy Schock - materiál Cristallite,
který by snad měl kombinovat výhody granitu i keramiky - neporézní,
absolutně hladký povrch), tam zas ovšem trochu vrčí architekt, zatím mi
teda moc nevysvětlil, proč.
Máte zkušenost s granitovým dřezem, v ideálním případě s dřezy Schock? Je na tmavém dřezu vidět vodní kámen? Radši tedy tmavý materiál (nejsou vidět případné nečistoty), nebo světlý (nejsou vidět kapičky)? Zapouští do něj barviva z potravin? Rozbíjí se v něm nádobí (že to jako tak nepruží jako nerez)? Má nějaké jiné mouchy, o kterých nevím a potřebuju vědět?
Zjistila jsem, že granit už není tak dramaticky drahý a za nějakých šest tisíc by se pořídil. Od pohledu se mi přece jen líbí víc než ta keramika. Stojí to za ty peníze, nebo mám zůstat u kvalitního nerezu?
Díky moc