- rado pohlcuje nejruznejsi pachy. Kdyz uz nestaci bezne myti, spolehlive je odstranite praskem do peciva. Rozmichejte ho s teplou vodou na pastu (v pomeru priblizne 1;1), vetrete do dreva, nechte par minut pusobit, dobre oplachnete a dukladne vysuste.
Drevene kuchynske prkenko
dřevěné prkénko vydrhnu hrstí soli. Pak jen opláchnu. Mimochodem jsem kdesi kdysi četla, že dřevěná prkénka shromažďují podstatně méně bakterií než plastiková.
občas vyvařit menší dřevěná prkénka a vařečky ve vodě s jedlou sodou. Po oschnutí jsou jako nová. Větší pak co nejteplejším roztokem vydrhnu v dřezu. Roztokem vody a sody se dobře čistí i proutěné koše na prádlo (ty světé).
radila jsem se s jednou sikovnou sefkucharkou a vydrhnout hrsti soli se mi nadmiru osvedcilo.
DŘEVĚNÉ PRKÉNKO NEBO DESKA NAKRÁJENÍ Z UMĚLÉ HMOTY
Abych vás trochu pobavil, tak jako obyčejně vám musím přidat případovou studii.
Gumové kůžičky a kožené gumičky
Jeden můj přítel Olda Strunecký pracoval v pražském železářství na
Vinohradech u Vodárny. Vyprávěl mi, že bylo zcela běžné že zákazníci
od něj chtěli vodovodní těsnění a že se většinou ptali, jestli mají
takové ty kožené gumičky. Olda, který měl smysl pro humor jim většinou
říkal, že kožené gumičky zrovna nemají, ale že má gumové kůžičky.
Ještě dnes když o tom píši, tak se nemohu udržet smíchy ale stejně
komické mi připadají dřevěná prkénka i když je to trochu
logičtější.
Musím vám ale říci, že dřevěná prkénka nejsou nic k smíchu.
Před několika málo lety jedna mladá dívka zemřela na otravu jídla. První
podezření bylo že to bylo z mletého masa, které je velký prevít, a ona
prokazatelně měla v jedné restauraci k obědu hamburgra.
Hygienici tu restauraci okamžitě zavřeli a nastalo velké vyšetřování které šlo až k dodavateli toho masa který ho ten den vyexpedoval několik tun. Na tom mase se ale nenašlo nic závadného a tak se zdálo, že tu restauraci zavřeli neoprávněně. Ale hygienici tady jsou také prevíti a proto se nevzdali až nakonec zjistili, že v té restauraci používali jedno dřevěné prkénko na všechno a že na tom prkénku na kterém plácali ty hamburgry před tím krájeli melouny. Na tě melounech ale také nic nebylo, ale v Amerických restauracích podle hygienických předpisů se na maso, ryby, zeleninu apod. musí používat VŽDY jiná krájecí deska která musí být barevně rozlišená nebo nějakým způsobem označená a která se musí po každém pužití umýt a desinfikovat.
Tyto desky mohou být ze kterékoliv umělé hmoty, ale v žádném
případě to dnes již nesmí být dřevo.
Američané jsou v určitých věcech ukáznění a tak se s něčím
podobným dnes již setkáte i v domácnostech.
Já vím, že v Česku to hned tak nebude protože lidé raději riskují své
zdraví než aby to dřevěné prkénko vyhodili a nahradili prkénkem
plastickým.
Mike
…nemám ráda. Jen sklo, dřevo a nerez...... Každé prkénko se dá pořádně umýt a není nad dřevěné
Papajo, souhlasím s tebou.
A nedávno jsem četla o testu: dřevěné prkénko versus plastikové co se
týče baktérií. A bylo zjištěno že těch potvor se více udrží na
plastikovém !!!!
Nejdůležitější je opravdu asi hygiena.
Navíc je prokázáno, že dřevo má i mírné baktericidní účinky (proto taky byly dřív špalky v řeznictví dřevěné, musí se jen pořádně vyčistit). Kromě toho mám pocit, že na plastových prkéncích se víc tupí nože než na dřevě, ale je to jen pocit, možná mají vlastníci plastových prkének zkušenosti jiné.
… plastové. Nevím, které je lepší. Už jsem ale kolikrát přemýšlela, když krájím na tom platovém, jestli to dřevěné není lepší. Pak si ale vzpomenu, jak ty dřevěná snadno přejímají pachy a mám po problému. Možná, kdyby člověk se o ta dřevěná doopravdy pořádně staral… Kdyby měl na každou surovinu jiné… …mno mevím…
- taky používam nejraději. Nepozoruji, že by někdy nějak páchlo. Po použití spláchnu pod proudem horké vody. otřu utěrkou a zá:,–(ně ho nechávám postavené na lince, za špalkem na nože. Neuzavírám ho do žádné skříňky, ani šuplíku. Zřejmě tím, že je na vzduchu dobře vyschne a nijak nepáchne.