Drevene kuchynske prkenko

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 03.06.04 15:59
Drevene kuchynske prkenko
  • rado pohlcuje nejruznejsi pachy. Kdyz uz nestaci bezne myti, spolehlive je odstranite praskem do peciva. Rozmichejte ho s teplou vodou na pastu (v pomeru priblizne 1;1), vetrete do dreva, nechte par minut pusobit, dobre oplachnete a dukladne vysuste.


Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 04.06.04 00:55
Pam,

dřevěné prkénko vydrhnu hrstí soli. Pak jen opláchnu. Mimochodem jsem kdesi kdysi četla, že dřevěná prkénka shromažďují podstatně méně bakterií než plastiková.

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 04.06.04 07:52
Mně se osvědčilo zase

občas vyvařit menší dřevěná prkénka a vařečky ve vodě s jedlou sodou. Po oschnutí jsou jako nová. Větší pak co nejteplejším roztokem vydrhnu v dřezu. Roztokem vody a sody se dobře čistí i proutěné koše na prádlo (ty světé).

 
trikolka
383 příspěvků 11.07.04 09:02
souhlasim s esme

radila jsem se s jednou sikovnou sefkucharkou a vydrhnout hrsti soli se mi nadmiru osvedcilo.

 
Viky02
33 příspěvků 30.07.04 20:29
prkénko

plochu vytřu 1/2 citonu-rychlé,efektní

 
AFTIC
122 příspěvků 05.08.05 03:48
DŘEVĚNÉ PRKÉNKO NEBO DESKA NA KRÁJENÍ Z UMĚLÉ HMOTY

DŘEVĚNÉ PRKÉNKO NEBO DESKA NAKRÁJENÍ Z UMĚLÉ HMOTY

Abych vás trochu pobavil, tak jako obyčejně vám musím přidat případovou studii.

Gumové kůžičky a kožené gumičky
Jeden můj přítel Olda Strunecký pracoval v pražském železářství na Vinohradech u Vodárny. Vyprávěl mi, že bylo zcela běžné že zákazníci od něj chtěli vodovodní těsnění a že se většinou ptali, jestli mají takové ty kožené gumičky. Olda, který měl smysl pro humor jim většinou říkal, že kožené gumičky zrovna nemají, ale že má gumové kůžičky. Ještě dnes když o tom píši, tak se nemohu udržet smíchy ale stejně komické mi připadají dřevěná prkénka i když je to trochu logičtější.

Musím vám ale říci, že dřevěná prkénka nejsou nic k smíchu.
Před několika málo lety jedna mladá dívka zemřela na otravu jídla. První podezření bylo že to bylo z mletého masa, které je velký prevít, a ona prokazatelně měla v jedné restauraci k obědu hamburgra.

Hygienici tu restauraci okamžitě zavřeli a nastalo velké vyšetřování které šlo až k dodavateli toho masa který ho ten den vyexpedoval několik tun. Na tom mase se ale nenašlo nic závadného a tak se zdálo, že tu restauraci zavřeli neoprávněně. Ale hygienici tady jsou také prevíti a proto se nevzdali až nakonec zjistili, že v té restauraci používali jedno dřevěné prkénko na všechno a že na tom prkénku na kterém plácali ty hamburgry před tím krájeli melouny. Na tě melounech ale také nic nebylo, ale v Amerických restauracích podle hygienických předpisů se na maso, ryby, zeleninu apod. musí používat VŽDY jiná krájecí deska která musí být barevně rozlišená nebo nějakým způsobem označená a která se musí po každém pužití umýt a desinfikovat.

Tyto desky mohou být ze kterékoliv umělé hmoty, ale v žádném případě to dnes již nesmí být dřevo.
Američané jsou v určitých věcech ukáznění a tak se s něčím podobným dnes již setkáte i v domácnostech.
Já vím, že v Česku to hned tak nebude protože lidé raději riskují své zdraví než aby to dřevěné prkénko vyhodili a nahradili prkénkem plastickým.
 Mike

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.08.05 09:07
Plast v kuchyni....

…nemám ráda. Jen sklo, dřevo a nerez...... Každé prkénko se dá pořádně umýt a není nad dřevěné

 
esmeralda
4813 příspěvků 05.08.05 09:32
DŘEVĚNÉ PRKÉNKO NEBO DESKA NA KRÁJENÍ Z UMĚLÉ HMOTY

Papajo, souhlasím s tebou.
A nedávno jsem četla o testu: dřevěné prkénko versus plastikové co se týče baktérií. A bylo zjištěno že těch potvor se více udrží na plastikovém !!!!
Nejdůležitější je opravdu asi hygiena.

 
di
2451 příspěvků 05.08.05 16:53
Taky nedám na dřevo dopustit

Navíc je prokázáno, že dřevo má i mírné baktericidní účinky (proto taky byly dřív špalky v řeznictví dřevěné, musí se jen pořádně vyčistit). Kromě toho mám pocit, že na plastových prkéncích se víc tupí nože než na dřevě, ale je to jen pocit, možná mají vlastníci plastových prkének zkušenosti jiné.

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 08:49
Já používám...

… plastové. Nevím, které je lepší. Už jsem ale kolikrát přemýšlela, když krájím na tom platovém, jestli to dřevěné není lepší. Pak si ale vzpomenu, jak ty dřevěná snadno přejímají pachy a mám po problému. Možná, kdyby člověk se o ta dřevěná doopravdy pořádně staral… Kdyby měl na každou surovinu jiné… …mno mevím…

 
Vali
1326 příspěvků 30.08.05 08:55
dřevěné kuchyňské prkénko
  • taky používam nejraději. Nepozoruji, že by někdy nějak páchlo. Po použití spláchnu pod proudem horké vody. otřu utěrkou a zá:,–(ně ho nechávám postavené na lince, za špalkem na nože. Neuzavírám ho do žádné skříňky, ani šuplíku. Zřejmě tím, že je na vzduchu dobře vyschne a nijak nepáchne.


 Váš příspěvek


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz