Domácí výroba zmrzliny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Wolfg
583 příspěvků 15.06.10 22:50
Domácí výroba zmrzliny

Tak tedy. Přístroje na zmrzku jsou dvou druhů. Jeden aktivně zmrazuje a míchá. Jeho cena začíná na 4,5 tis.Kč, protože obsahuje chladící jednotku. Mrazící výkon musí být velký, aby proces netrval příliš dlouho. Za ty prachy nelze čekat zázrak a dlouho makat nebude. Vyhozený prašule.
Ne tak za druhý. Aktivně jen míchá. Nádoba je pasívní, k rozmrazení potřebuje hodně tepla, proto se jí teplo napřed musí odejmout v mrazáku, aspoň dvacet hodin při -20°C. První typ má nádobu s dvojitými stěnami, vyplněnou kapalinou s velkým měrným teplem. Druhý má obyčejnou nádobu s vyjímatelným dvojitým dnem, které se zmrazí. Druhé provedení mívá větší objem. K oběma zmrazeným vložkám se chováme nanejvýš šetrně. Nesmí upadnout, nikdy v nich nerýpeme ostrým předmětem, ani plastovým. Jsou křehké a neopravitelné. Míchací lopatka je makaná. Při pomalém pohybu jedna část napatlá budoucí zmrzlinu na studenou stěnu nádoby, kde okamžitě tuhne, druhá polovina již zmrzlou vrstvu seřízne z povrchu pryč. Tekutina se míchá, postupně chladne, vznikající ledové krystalky nemohou být velké. Lopatka se snadno poškodí při neopatrné manipulaci, náhradu sehnat lze jen obtížně. Na trhu se objevují zdvojené přístroje se dvěma malými nádobkami, kde lze připravovat dvě odlišné zmrzliny najednou. Nádobky se plní asi do poloviny, proto jejich obsah je velmi malý.
Postup není složitý, ale dodržet se musí:

  • nádoba při vkládání do mrazáku musí být !zcela suchá! a dobře zabalená
  • připraví se zmrzlinový polotovar a dobře se vychladí
  • přístroj se sestaví a !napřed se spustí míchání!
  • polotovar se pomalu nalévá
  • pokud se v postupu zmýlíme, necháme vše jak stojí a a válí se, všechno rozmrzne a nic se nestane. Skáknem pro hotový výrobek a cestou přemýšlíme, kdeže jsme udělali chybu.
    Výrobek používám od začátku devadesátých let bez jediné poruchy
Reakce:
gaburiatko
740 příspěvků 23.06.10 08:12
wolfg

Vdaka za podrobnejsie info :)

jaga13
399 příspěvků 24.06.10 08:28
Zmrzlinový strojek...

…jsem si představovala asi dost jednoduše, teď mám pocit, že bych to s ním moc neuměla. Pravděpodobně se spokojím se zmrzlinou jenom z mražáku, mimo jiné i proto, že nás bývá jako apoštolů a více u stolu.
Moc děkuji za informace Wolfgovi, alespoň vím, co si nepřát jako dárek a těm, co to s mašinkou umějí, přeju krásné zmrzlinování a konečně léto

Wolfg
583 příspěvků 24.06.10 12:12
Jen se nepodceňuj, Jago

nebo si toho okolí všimne a zneužije. Umíš prát? Asi jo. Zmrzlina je zahradní besídka proti praní. Zmrzka z mašinky je na hony vzdálena schopnostem mrazáku. Ještě nebyl zaznamenám případ utržení vyčnívající části těla míchací lopatkou, to by si televize smlsla. Jakobych je slyšel: za těmito dveřmi se nalézá pekelný stroj, nebezpečný všemu živému…blabla pindy…exkluzívně TV Dement.
Co myslíš, že jsem udělal? Děéésně šikovně nalil hmotu do mrazící misky, sestavil stroj a ejhle, bylo hotovo i bez míchání, proto si to pamatuju. Můj kámoš, ve snaze ulehčit mytí, dobýval zmrzlinu nožem, taky móóc přemejšlivej kluk. My muži máme jeden postup nacvičený, ale na dva nestačíme. Přestat, zandat, hotovo. Jak se postup splete, je všechno špatně :-))

Alis
2617 příspěvků 24.06.10 13:43
Wolfe...

kdybys chtěl kamarádovi, co doluje zmrzlinu nožem, trochu zvednout náladu, přečti mu pár příhod z tohoto fóra:

http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

Jinak, dávám ti zapravdu, výroba zmrzliny je úplně jednoduchá, zvládne ji i dítě
 Alis

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz