Domácí sýr

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník cat02
22 příspěvků 20.09.04 16:12
domácí sýr

Hledám nějaký osvědčený recept na domácí výrobu sýru z kravského mléka. Dělám doma tvaroh a je výborný, ale ráda bych vyzkoušela i nějaký sýr. Máte někdo nějaké zkušenosti?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
pavlasek
18 příspěvků 20.09.04 23:49
Ahoj cat

Nasla jsem v kategoriich „Chutovky“ recept na domaci syr od „babi“ je to
"Bajecny a levny domaci syr ". Snad Ti to pomuze.
Ja bych se zase chtela zeptat jak delas ten tvaroh. V Kanade se normalni tvaroh (neslany) musi dost shanet.
Bud me napis na p.romanovsky@sez­nam.cz nebo to dej na stranku Labuznika.
Diky moc.

 
Tresinka
156 příspěvků 21.09.04 07:16
Cat

Napiš prosím na Labužníka ten recept na domácí tvaroh, díky

 
penda
4752 příspěvků 21.09.04 07:31
domácí sýr z Receptáře:

Mléko od dobytka krmeného či paseného senem má v mléce přírodní bakterie mléčného kvašení, jejichž působením mléko samo zkysne. Je třeba sesbírat smetanu, která stárnutím, tj. okysličováním, hořkne. Upozorňuji, že mléko od dobytka krmeného siláží či senáží má po zkysnutí nepříjemnou až odpornou chuť, a proto se na výrobu kyšky, tvarohu či sýra nehodí.
Babička nechala mléko zkysnout, vylisovala tvaroh, ten podle chuti osolila, smíchala s kmínem, namačkala do hrníčku nebo umačkala malé hrudky a dala do chladna zesýrovatět. Já jsem později kromě kmínu přidával i papriku - sladkou i pálivou. Vzniklý sýr byl ale charakteru olomouckých syrečků, tedy roztékavý a peprné chuti.
Bylo by asi vhodné upozornit, že pokud jsou kozy (krávy) paseny v přírodě, pak na jejich vemenech mohou sát klíšťata a infikovat mléko klíšťovou encefalitidou. Je proto dobré mléko pasterizovat, zahřát asi 5 minut na teplotu 75 °C. Ne více, protože by se zničily i bakterie mléčného kvašení.

  • Jaroslav Pokorný, Valtice -
 
Labužník cat02
22 příspěvků 21.09.04 12:21
recept na tvaroh jsem přidala :o)

Možná to popisuju moc obsáhle, ale je to fakt jednoduchý.

 
Labužník cat02
22 příspěvků 21.09.04 12:30
trochu jsem měla

dilema, do jaké kategorie to zařadit. Nakonec jsem zvolila studenou kuchyni, tvarohové pomazánky, ale pokud máte nápad kde by to bylo příhodnější, tak poraďte :o)

Ten domácí sýr určitě vyzkouším, ale měla jsem spíš na mysli něco jako hermelín nebo tak nějak. Určitě se musí dát koupit nějaké „breberky“, který to uměj. Něco jsem našla v Dadalově kuchařce (http://dadala.hyperlinx.cz/syr/syrh.html), ale ještě jsem nenašla jestli se ty kultury dají někde koupit.

 
Kari
545 příspěvků 21.09.04 13:57
Cat

Byla jsi TADY . Nevím zda by se právě zde daly ty „breberky“ či syřidla či co sehnat, ale postupy jsou zde celkem podrobné..Také mne to jeden čas zajímalo, ale složitost výroby mne odradila..Musí se tam přesně měřit teploty, mít k tomu vybavení atd..Ale mít dost času, musí to být bezva. Já bych si nejraději udělala exkurzi někde v sýrárně.....Ať se ti postup daří, není nad domácí sýr!

 
Kari
545 příspěvků 21.09.04 14:06
...

za první větou měl být otazník…Neměla to být věta oznamovací

 
Sněhurka
446 příspěvků 21.09.04 14:34
Kari :-)))

Až pojedete na čundr do Francie, tak určitě nějakou sýrárnu navštivte. Vyjdou vám vstříc a zajisté budou milí, i když se o Francouzích traduje něco jiného.

 
Kari
545 příspěvků 21.09.04 14:40
Sněhi

Já bych jela hned, mít víc dovolený. Třeba stopem to chce tak aspoň na měsíc..:-) Ale ty francouzský sýry bych si nenechala ujít..mňam! „Il n´y a pas de bon repas sans fromage“ = „Není dobré jídlo bez sýra“

Možná sem to napsala blbě, zapomněla jsem, jakého členu je jídlo..tak se když tak omlouvám francouzozpytcům (asi Tresince jestli se nepletu.. ), ale tahle věta z jedné francouzské kuchařky se mi prostě líbí..Protože Francouzi prý dávají sejra úplně všude..

 
Labužník cat02
22 příspěvků 23.09.04 10:15
Diky Kari

to je super stránka. Přesně tohle jsem hledala. Nastuduju, vyzkouším a podám report :o)

 
16jana51
2 příspěvky 29.09.10 21:55

ahoj,pravidelne doma robime syr tu je postup 10L mlieka zohriat na 40stupnov dat 2lyžičky syridla trošku octu,nechat pol hodiny stat potom scedit cez trebars zaclonu nechat odtiect vytvarovat necham ho do druheho dna v teple.Može sa kraja a jest.Už som ho aj nakrajala dale do slanaj vody den aj dva a potom bol vynikajuci.

 
di
2451 příspěvků 29.09.10 22:14
Nevím,

nakolik je tato diskuse ještě aktuální, ale zkuste mrknout sem, včetně diskuse, je v ní spousta tipů: http://www.cuketka.cz/?…

 
manek  30.09.10 19:02
Doporučuji

si projít tyto stránky, kde je popsána výroba různých druhů sýrů: http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

 
vrtule01
8 příspěvků 25.01.11 15:12

zkoušela jsem vyrobit i camembert a povedlo se!!! Byl výborný, lepší než z obchodu. Škoda, že tak rychle zmizel. Recept už jsem dala i sem na labužníka, našla jsem ho na té ekokoze přímo u camembertské kultury. přísady jsem nakoupila na www.ekokoza.cz/eshop

 
Cek122
7 příspěvků 26.09.16 14:51
Eliška

Já jsem teď viděla fermentor Kuvings. Je to s ním jednodušší?

 
Frei123
4 příspěvky 17.12.16 14:14

Ten fermentor vypadá dobře. Fakt nikdo žádná zkušenost? Že bych ještě požádala ježíška.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz