Domácí pekárny a sušený kvásek

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
MilenaD
126 příspěvků 17.06.06 13:45
Domácí pekárny a sušený kvásek

Nemáte někdo zkušenosti s použitím sušeného kvásku v domácí pekárně? Koupila jsem ho ve zdravé výživě, je to bio produkt, prášek v pytlíku, ale nevím, jestli mám těsto upatlat v ruce (už jsem si jaksi, díky pekárně, odvykla), nebo to risknout a vrazit vše chytrému stroji. Rozmíchává se ve vodě a přidává do těsta, netuším, mám-li postupovat stejně při strojním zpracování, tedy rozmíchat ho ve vodě a na to vrazit mouku a další, a kdyby to dopadlo nedopadlo, škoda surovin - fuj, to se ve mně probudila spořivá krev mé hanácké babičky . . .


Reklama


Reklama

Reakce:
 
possum
464 příspěvků 17.06.06 14:58
kvasnice

za:,–(ne (od meho prvniho peceni) pouzivam jen susene (je tu nekolik druhu, v kazdem supermarketu, kdezto cerstve jen v urcitych Deli). Mas-li instantni, neni se o cem bavit. Nasypou se bez michani. Jsou-li susene, do pekarny se (aspon podle instrukci, ktere jsem dostala s pekarnou) nasypou jako posledni. Pouzivam-li je na neco, co nedelam v pekarne, rozmicham je jako normalni kvasnice (mleko, mouka, cukr, kvasnice) a pokracuji jako s normalnima.

 
suma
114 příspěvků 17.06.06 15:09
Sušený kvásek

Koupila a použila na poloviční dávku - 1 kg mouky mi do pekárny nevejde. Dopadlo to nepříliš úspěšně, chléb byl málo nakynutý a velmi hutný. Možná to bylo tím, že jsem užila způsob pečení podle pekárny, t.j. kvasnice až na konec. Někde jsem četla, že ten suchý kvásek používají jako startovací na přípravu normálního kvásku, zatím jsem se k tomu nedostala.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 17.06.06 17:29
HOlky,

ono je strašně jednoduché vyrobit si pravý kvásek doma. A pak ho jen odvážím do pekárny a zapnu program příprava těsta a pak pečení KLASIK u ETY.

Kvásek

Ingredience: První část postupu: 250 g žitné mouky, 250 ml vlažné vody, jedna nastrouhaná cibule (nebo 2 lžíce šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžíce rumu)
Druhá část postupu: 300 g žitné mouky, 250 ml teplé vody

Postup přípravy: Do větší mísy nasypejte 250 g žitné mouky, zalejte vlažnou vodou a zamíchejte nastrouhanou cibuli (případně některou z variant). Mísu vložte do mikrotenového sáčku a nechte v klidu při asi 30 °C odpočívat tři dny. Pak kvásek smíchejte s dalšími 300 g žitné mouky a 250 ml teplé vody. Povrch uhlaďte a opět těsto vraťe do sáčku asi na 12 hodin. Teplota už také stačí nižší, kolem 20 °C. Takto vznikne hotový kvas, který se používá do chlebového těsta. Je možné vždy udělat o jednu desetinu kvasu víc a ten uschovat v lednici, kde vydrží několik dní. Při dalším pečení se chleba opět smíchá s 300 g žitné mouky a čtvrtlitrem teplé vody, další postup je stejný.

Kváskový chléb

Ingredience: 300 ml vody, 2 kávové lžičky soli, 1/2 kávové lžičky cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 400 g pšeničné hladké mouky, 120 g grahamové mouky, 80 g ovesných vloček, 250 g kvásku, 2 lžíce kmínu, 1 lžička drceného kmínu.

Postup přípravy: Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny. Nejdříve zapnout program PŘÍPRAVA TĚSTA, poté program KLASIK (pekárna ETA), velikost 2, barva střední. Takto zpracované těsto opravdu nepotřebuje kvasnice a z kvásku se zadělá a upeče velmi dobrý chléb.
Po upečení ještě horký chléb potřeme vodou s rozpuštěnou solí a zabalíme do utěrky (pozor, utěrka nesmí být vymáchaná v aviváži!)

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.06.06 22:17
Domácí pekárny a sušený kvásek

Teď si nejsem jistá, jestli sušený kvásek nebo sušené kvasnice (neboli droždí) je jedno a to samé.
Sušené (neboli instantní nebo granulované) droždí používám stále. Obvyklé (compressed) yeast jsem vlastně použila snad jednou v životě.
Ve vodě nic nerozpouštím. Dám ho do pekárny hned první. Ten samý způsob jsem používala ještě před tím než jsem měla pekárnu.

 
MilenaD
126 příspěvků 19.06.06 07:52
!!!

Zkusila a dopadlo dobře, nakonec jsem kvásek podle návodu rozmíchala ve vodě, ostatní pří:,–(y dala dle zvyklostí do pekárny (vody méně, samozřejmě), a kvásek přilila až v okamžiku, kdy pekárna zachrochtala a dala se do míchání. Chléb dopadl fakt dobře, vytvořil krásný bochníček (s prasklou kůrkou, což mě, kdo ví proč, potěšilo), a i když byl hutnější, lze do přičíst tomu, že byl z mouky pšeničné, žitné a celozrnné špaldové v procentním poměru 30:55:15 (asi tak). No, v podstatě žitný chléb, k jakému se už docela dlouho snažím dopracovat a proti kterému neprotestovala ani dcera . . .

 
suma
114 příspěvků 19.06.06 16:09
Kvásek

Nejdříve jsi tedy rozmíchala kvásek, potom jsi do pekárny dala vodu, olej, mléko. ocet, sůl, kmín, mouku, potom přidala rozmíchaný kvásek - případně podle hustoty i trochu mouky a na konec semínka - je to tak dobře? V některých receptech s kváskem přidávají i trochu kvasnic ? Zítra to zkusím s tou druhou polovinou kvásku.

 
MilenaD
126 příspěvků 19.06.06 17:06
...

Dala jsem do formy vodu - asi 3,5 dcl, z toho předem odměřila a odlila potřebnou část na rozmíchání kvásku, vodu dávám bez oleje, sůl - vrchovatou kávovou lžičku mořské, všechny navážené mouky - celkem to dělá asi tak 525 g, čtvrtinu kávové lžičky (ani ne tolik) sušených kvasnic, Vital Gluten (lepek na podporu kynutí, tak 2 polévkové lžíce na něco přes půl kila mouk - to je tedy slovo), polévkovou lžíci sušené bramborové kaše, zarovnanou kávovou lžičku kakaa a pustila předpřípravu, u Ety Siesty trvá 17 min, je to nahřívání surovin. Pak pekárna chrochtne a začne míchat - ne hníst, v tom okamžiku jsem jí dala kvásek, rozmíchaný ve vodě a už se jí nepletla do díla. Slunečnici přidávám po zvukovém signálu, tohle má každá pekárna jiné. Myslím, že ty kvasnice byly zbytečné, v tomhle množství téměř určitě, ale protože jsem je tam dala, raději se přiznám. Já tam opravdu mám vysoký podíl žitné mnouky, ze které je chléb vždycky hutnější, není tak nadýchaný, proto ten Vital Gluten, pro normální chléb, kdy se dává mouka v poměru 4:1 (pšenice:žito) snad ani není třeba. Chléb je fakt dobrý, doufám, že se Ti podaří, můžeš přidat samozřejmě kmín, já ho neměla - fuj hospodyně, stydím se.

 
MilenaD
126 příspěvků 19.06.06 17:09
Ještě . . .

Jo, a kvásek jsem rozmíchala těsně před tím, než jsem ho přidala, hustotu těsta jsem samozřejmě upravila podle potřeby, každá mouka je jiná.

 
suma
114 příspěvků 19.06.06 18:29
Kvásek

Děkuji, jsi moc hodná.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz