Domácí pekárna - opet

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Lindaa
114 příspěvků 18.12.07 11:01
Domácí pekárna - opet

Koupila jsem si sácek s hotovou smesí na domácí chléb a v návodu je, ze se má pridat voda a balícek drozdí = 50g. Chtela bych chléb upéct v domácí pekárne, ale to bych mela pouzít susené drozdí. 1 sácek suseného drozdí je cca 17g a je na nem napsáno, ze to odpovídá 50g cerstvého drozdí. Jenze at jsem kdekoliv cetla jakýkoliv recept (i zde na Labuzníkovi) na zhruba 600g mouky se dává tak 1,5-2lzicky suseného drozdí, coz je asi polovina sácku. Takze se ptám. Mám nasypat celý sácek (coz mi prijde hodne)? Co by jste mi doporucovali?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Yavanna
87 příspěvků 18.12.07 13:51
Lindo,

sušené kvasnice jsou buď na půl kila mouky, nebo na kilo - informaci najdeš na sáčku. Případně tam napíšou, že odpovídá kostce (42 - 50 gramů) čerstvého droždí, v tom případě je na kilo.
Takže v Tvém případě bych na 600 gramů mouky použila zhruba půl sáčku droždí určeného na kilo mouky

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.12.07 19:21
...

Na sáčcích bývá napsáno, jaké je dávkování do trouby a jaké pro domácí pekárnu. V pekárně se používá na půl kila mouky nebo směsi cca 1 a 1/2 max. 2 lžičky sušeného droždí. Jestli chceš dát čerstvé, pak na stejné množství stačí 12-14g. Víc nemá cenu, těsto sice krásně nakyne, ale ve finále spadne, protže je překynuté a neudrží se. Pak máš „ušatý“ chleba.

 
esk
124 příspěvků 06.01.08 08:21
...

Lindoo, a jaké je to droždí? Modré „s ptákem“ nebo zelené (tuším dr.Oetker)? Každé má totiž dávkování jiné. Jinak do chleba na půl kila mouky dávám vrchovatou lžičku droždí s ptákem, což je asi tak 6 g, čili něco přes půlku sáčku. A je to tak akorát.
Se zeleným droždím nemám zkušenosti. Ať se ti cléb daří.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 06.01.08 11:14
...

… taky hodně záleží jestli se jedná o bílý chléb nebo celozrnný - při pečení celozrnného chleba je v zá:,–(ě potřeba trochu více droždí, mouka totiž neobsahuje tolik lepku a chléb je při použití menšího množství droždí tuhý a hodně hutný, ikdyž také dobrý, to zase záleží na tom, jaký chléb má kdo rád.

Takže zkoušet a zkoušet. Výhodou hotových směsí je to, že dávkování přidávaných ingrediencí je už uvedeno a tak je dobré se držet uvedeného postupu.

Jinak i v domácí pekárně je možné použít droždí čerstvé, mnoho lidí používá instantní droždí, protože se dá nakoupit do zásoby a je tak vždy po ruce. Já používám též výhradně instantní droždí, ale mám kamarádku, která je zastáncem čerstvého drpždí a zase používá výhradně droždí čerstvé a má chléb z pekárny také výborný. Takže spíše záleží na zvyklostech té které osoby.

Pro domácí pekárny platí všeobecná zá:,–(a: cca 600 g mouky + 3 dl tekutiny + 1 - 1,5 KL instant. droždí. Pokud pečeme chléb s větším podílem celozrnné mouky, pak množství droždí zvýšíme na 2 KL droždí.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.08 19:30
housenko

Ten poměr mouky a tekutiny jak uvádíš, není podle mých zkušeností příliš ideální. Při tak malém množství tekutiny bude těsto dost tuhé a proto i většinou málo vykynuté. Jen některé hotové směsi mají uvedeno míň než 350ml. Na 500g mouky se dává kolem 350ml tekutiny, někdy i o trochu víc. Hodně záleží na mouce, jak moc je vyschlá. Když k tomu připočtu ještě 1-2 lžíce octa a stejné množství oleje nebo popuštěného másla, blížím se skoro ke 400ml.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 10.01.08 22:08
hafco,

asi si budeme odporovat, ale mám vyzkoušených dost receptů vytahaných především z netu a vždy je všude uváděno 320, maximálně 350 ml tekutiny. Chléb se mi vždy povedl a chutnal nám, možná je to tím, že nám tužší chleba chutná a tak jsem neměla nikdy touhu příliš s tekutinami experimentovat.

Je pravda, že jsou uváděny recepty i se 400 ml tekutiny, ale zpravidla vždy jsem přisypávala ještě mouku, těsto se mi zdálo dost mazlavé. Ale to je asi opravdu na každé z nás jaký chleba si upečeme.Možná se najde někdo kdo bude mít i jiné zkušenosti a rozsoudí nás.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 10.01.08 22:13
...

chtěla jsem ještě dodat, že chléb mi vždy dobře vykynul a po upečení ho byla plná nádoba.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 11.01.08 08:40
Musím

se přidat ke své „učitelce“ Housence a tímto ji ještě jednou veřejně poděkovat. Peču chléb dle jejích rad a všem moc chutná, jeden kamarád si ji už pořídil a 4 jsou nalomeni ..... asi bych měla zkontaktovat ETU a říct si o provizi … ale to bych se stejně musela dělit s Housenkou …
Jo a taky dělám velkou reklamu Předměřickému mlýnu, z jejich mouky se mi opravdu peče nejlépe.
Hezký den. J.

 
Lindaa
114 příspěvků 15.01.08 09:40
Ahoj a vsem moc dekuji

Já experimentuji. Obcas mi chleba trosku spadne a je usatý, ale chutove bezvadný. To je tak kdyz se odstehuji do Dánska, kde domácí pekárny zrovna neletí a kdyz jí konecne dostanu tak má návod v norstine, svédstine, finstine a anglictine. A ac se anglicky domluvím pomerne slusne a norstina je hodne podobná dánstine, tak jsem nikdy nikde v cizím jazyce neresila problematiku skladby mouk, druhy drozdí apod. Takze prilozený návod je mi na dve veci a nasávám informace po internetu. Jsem vdecná za jakoukoliv radu, recept nebo tip a zkousím a zkousím. Musím ríct, ze rychloprogram me nezaujal - chléb (nebo co to bylo) by se úspesne dal pouzít na fotbal. ALe normální program na bílý francouzský chlém a nebo celozrnný chléb je fantastický. A testo umí zpracovat na výbornou - v zivote jsme nejedli tak dobrou domácí pizzu. Takze pokracuji v experimentech a nasávám Vase rady. Jeste jednou díky.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz