Domácí pekárna

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Lindaa
114 příspěvků 06.11.07 13:20
Domácí pekárna

Zdravím vsechny a prosím o radu a zkusenosti. Zaujalo me jak si tady na Labuzníkovi vsichni vychvalujete domácí pekárnu a hlavne vase zajímavé recepty a tak jsem se rozhodla „napsat Jezískovi“. Na internetu a po obchodech jsem videla ruzné druhy - ta umí to a ta zase ono. Ale co budu potrebovat a co jsou jenom technické vymozenosti, ktere stojí extra a pritom je nikdy nepouziji? Pekárny umejí ruzné veci, mají ruzné programy, predprogramování, ale potrebovala bych praktické informace jak na to a která je dobrá, která je nepraktická, jak velkou koupit pro 4 osoby apod. Nebo odkaz na nejaké stránky. Dá se v ní péct jenom chleba a nebo treba i sekaná atd? Na co se zeptat nebo zvlást podívat? Jak se umývá - dá se treba vnitrek vyndat a strcit do mycky? Jak je to s elektrikou - delají se v ruzných trídách (A;B;C..)? Proste mám 1000 otázek a pritom vsude ctu jak do ní nasypu ingredience, zavru a zmácku knoflík a za 1-2hodiny mám krásný krupavý chleba, dovím se jestli má 1 nebo 2 háky (ale co to je a na co to je nikde není), predprogramování, ale nic víc. Proste prosím o praktickou zkusenost a ne technické parametry. Dekuji


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Claudia
103 příspěvků 06.11.07 15:34
...

Také se o pekárnu chystám „napsat Ježíškovi“ a našla jsem někde na netu tohle (bohužel nevím kde, jen jsem si zkopírovala do počítače text), snad Ti to trochu pomůže:

Malá velká pomocnice, tak ráda nazývám svoji domácí pekárnu, která před necelým rokem zaujala v naší domácnosti opravdu čestné místo na kuchyňské lince a také v rozvrhu každodenních činností. Pryč jsou doby, kdy jsme si večer vzpomněli, že nemáme pečivo na ráno, případně na přípravu svačin do školy či práce. Teď stačí otevřít víko, nasypat ingredience a zvolit program. Jak jednoduché! Chceme-li být ráno vzbuzeni příjemnou vůní čerstvého chleba, nastavíme si opožděný start. Také začínáte uvažovat o koupi tohoto kuchyňského zázraku? Dovolím si připravit vás na tento nákup.
Má to smysl?
Jestliže ještě stále zvažujete, zda je pro vás domácí pekárna chleba správnou investicí, nabízím vám malý přehled těch důležitých pozitiv, které tento spotřebič přinese do vaší domácnosti.
Už nikdy nemusíte řešit, zda máte dostatečné množství čerstvého pečiva. Provoníte si celý dům příjemnou vůní čerstvého pečiva.
Nemusíte se přizpůsobovat nabídce pekárny, sami si připravíte pečivo, na které máte právě chuť. Jíst zdravě? Žádný problém. Stačí se zásobit správnými moukami a ostatními potřebami.

Pokud jste si nikdy netroufli na buchty a jiné dobroty z kynutého těsta, s pekárnou to zvládnete levou zadní. Jen do ní nahážete suroviny, o uhnětení a vykynutí už se postará sama.
Ušetříte. Chléb o hmotnosti 1300 g vyjde včetně elektrické energie na cca 12 Kč. Na jednoduchá jídla nepotřebujete troubu. Sekanou či flíčky upečete v pekárně.
Víte, co jíte. Dostupná cena (od 900 Kč).

Myslím, že už není nad čím váhat. Jdeme nakupovat!

Která je ta nej?
Domácí pekárna se skládá z pečícího prostoru, kde najdete pečící formu a hnětací hák(y), ovládacího panelu a samozřejmě víka. Základní dělení domácích pekáren je na tu s jedním hnětacím hákem a s dvěma hnětacími háky. Viditelný rozdíl je na tvaru hotového chleba. Vyberete-li si jeden hák, chléb bude vypadat jako krychle, kdežto s dvěma hnětacími háky docílíte kvádru. Některé pekařinky upřednostňují druhou variantu, neboť dva háky těsto propracují kvalitněji.

Pro čtyřčlennou rodinu je vhodná pekárna o objemu 1,3 kg a více. Věřte, že jakmile se dáte do pečení, vaše průměrná spotřeba pečiva rapidně vzroste. Nehledě na to, že větší nádoba pojme i více těsta třeba na koláče.

Velmi oblíbenou značkou je naše česká ETA, ve dvou provedeních – ETA Siesta a ETA Harmony. Většina redakce vlastní tu první. Můžeme jen doporučit. Důležitým bodem při výběru značky je totiž i servis.

Nezanedbatelným aspektem při každém nákupu je finanční obnos, který jsme schopni ze svého rozpočtu na danou věc uvolnit. Domácí pekárna nás ale příliš nezatíží. Pořídíme ji už od cca 900 Kč, ale pak počítejte, že cena odpovídá množství nabízených programů. Kolem 2.000 Kč zaplatíte za slušnou kvalitu a programové vybavení. Ovšem máte-li zálusk na vyšší cenové sféry, je možné investovat až 7.000 Kč.

Kolik funkcí máš…
Prohlédněte si naši chytrou tabulku funkcí a programů, které nabízejí různé typy pekáren. Vyberte si, které jsou pro vás důležité a ty sdělte jako kritéria nákupu prodavači. Ten vám na základě těchto informací doporučí vhodnou značku a typ.
Nastavení barvy Pomocí tlačítka si zvolíte, zda chcete světlou, střední nebo tmavou kůrku.
Velikost Pro malé množství chleba velikost I., pro velké velikost II.
Standardní programy pečení klasický (bílý, pšeničný, žitný chléb); sprint/rychlý (cca poloviční doba celkového programu „klasický“); toastový chléb; sladký chléb; celozrnný chléb; příprava těsta; pečení; sendvič
Předehřev surovin Velmi důležitá funkce pekárny. Zaručuje kvalitně upečené pečivo.
Pečení z kypřícího prášku Pečení bez kvasnic, hned po hnětení pekárna peče.
Příprava marmelády, zavařování Můžete zahodit velký zavařovací hrnec s teploměrem, pekárna to zvládne sama.
Odložený start Díky až 13hodinové maximální době si můžeme např. večer nachystat suroviny a nastavit výrobu chleba tak, aby byl hotový ráno, kdy vstáváme.
Akustický signál Pokud budete do těsta dodatečně přidávat nějaké suroviny, například rozinky, pekárna vás upozorní opakovaným pípnutím, že je ten vhodný čas.
Pojistka opakovaných funkcí Někdy se stane, že v průběhu přípravy chleba dojde k výpadku elektrické energie. Pekárna si zapamatuje, kde skončila.
Pojistka proti přehřátí Po pečení vám pekárna na displeji napíše, že před dalším pečení musíte chvilku počkat, aby nedošlo k jejímu přehřátí.
Přihřívání Jakmile je chléb upečený, ale vy zrovna nemáte čas si jej vyzvednout, pekárna jej ještě hodinu přihřívá.
Program na pečení bezlepkového chleba Máte-li člena rodiny, který může jíst pouze bezlepkové pečivo, tento program jistě oceníte.
Automatický dávkovač rozinek Nemusíte čekat, až bude vhodný čas na přidání dodatečných surovin, pekárna se o to postará sama.
Vlastní program Nastavte si program ušitý vám i vašemu pečivu na míru.

Až bude doma
Jakmile si přivezete pekárnu domů, důsledně si přečtěte návod k obsluze, který obvykle obsahuje i malý receptář, tabulky s přesným výpisem činností jednotlivých programů a řešení možných problému při pečení. Před prvním pečením postupujte dle rad výrobce.
O hnětací háky a pečící nádobu se starejte dobře, aby vám nepřilnavý povrch vydržel po dlouhou dobu neporušený.

Přeji příjemné pečení!

 
marmelada
1643 příspěvků 06.11.07 16:00
...

tak to bylo vyčerpávající.
Jen dodám, z vlastní zkušenosti, že je to bezva pomocník. I kdybys jej používala jen na vypracování těsta, stojí za to.
Ještě zkus si dát dolů pod diskuzi do vyhledávače slovo pekárna či jeho varianty, určitě se tu již o tomto tématu diskutovalo. Tak příjemný nákup a pečení!!!

 
iva  07.11.07 07:52
Lindaa

pekárnu mám 2,5 roku, nyní tedy už dvě. Co kdyby mne ta stará opustila?
Napiš mi tvé otázky do soukromé pošty, nejdřív se ale podívej na http://domacipekarny.dama.cz/. Tam myslím najdeš hodně informací.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 09.11.07 09:40
Claudie :)

Ten článek jsi možná četla na www.moje-rodina.cz, taky tam občas chodím. :)
Zde je přímo odkaz na článek o pekárnách i na diskuzi ke článku:
 http://www.moje-rodina.cz/…karna-chleba

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 09.11.07 10:48
Již dlouho po ní toužím

a už jsem konečně dostala svolení. Příští týden děláme zabijačku, tak jsem argumentovala kynutím buchty do jitrnic, a když jsem „ukázala“ skříňku, kam ji lze uložit (bílou ETU přeci nebudeme mít na lince, kde jsou všechny spotřebiče nerezové ), tam si ji dneska koupím… hurá. Jenom doplňující otázka, jak dlouho trvá celý proces výroby chleba?
Díky. J.

 
Papaja  09.11.07 14:26
Jiti, i...

…kdysi jsme tuhle pekárnu měli. Záleží, na který to dáš program. Ale všechno je to cca 2 - 2,5 - 3 hodiny…
 P.

 
Labužník sarka_k02
2 příspěvky 18.11.07 08:27
...

Také zdravím, hodně praktická je pekárna Kenwood BM 250,nebo 350.Pekárna má 12-15 programů.Stiskem jenoho tlačítka ji spustíte,můžete si i navolit barvu kůrky.Je buď nerezová,nebo v bílé barvě,ale hlavně kovová.Výborně se udržuje a nezežloutne hlavně.Stojí od 2190 - 3990 podle typu.Pokud máte zájem pošlu obrázek a můžu ji i zajistit.Je to lepší pekárna než ty plastové kolem tisíce korun.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 19.11.07 09:42
Tak už pečeme

docela dobrý:

  1. buchta do jitrnic byla super, dokonce jsem ji tam i upekla
  2. chléb je takový trochu vlhký ..... chutná mi hnec po upečení, druhý den už to není ono … jak správně skladovat????
  3. nějak nemůžu pořádně vychytat recept, zatím nejlepší byl z koupené sypké směsi od Labety - Kmínový chléb
  4. po upečení mi zůstavá na stěnách tenká vrstvička - mám prostě chlebík se „zahrádkou“ - dělám něco špatně???
  5. a to pískání, kdyby se mělo přidat „zrní“ mě v noci budí
    Ale asi to bude dobrý, doufám.
    Budě vděčná za jakokoliv inspiraci.
    Díky. J.
 
Labužník housenka02
609 příspěvků 19.11.07 20:20
Jiti,

Vlhkost chleba způsobuje hladká mouka, je třeba vychytat ten optimální druh a ten pak používat stále, taky trochu pomůže snéžit množství tekutiny.

Vynikající směsi mají v zásilkovém obchodě www.gastropro.cz
Stále je mají za cca 9,90 světlou i tmavou variantu. Chléb je
krásně vypečený a vydrží až 3 dny ve stejné kvalitě.

Vyzkoušený recept : 375 ml vody, 1/2 ČL cukru, 2 ČL soli, 1 pl octa, 150 g žitné mouky, 375 g hladké mouky, 1 PL kmínu, 1 ČL instantního droždí. Program ZÁKLADNÍ

ADÉLY CHLÉB : 260 ml vody + 100 ml mléka, 2 ČL soli, 2 PL cukru, 1 PL octa, 2 PL oleje, 240 g žitné mouky, 300 g hladké mouky, 8 g instantního droždí, kmín, semínka - slunečnice, dýně, len.

Používám jablečný ocet a hnědý nerafinovaný cukr.

A na to pískání v noci si buď zvykneš a nebo budeš péci chleby přes den.

Přeji ti hodně zdaru! Pokud chvíli vytrváš a pošleš mi meilovou adresu tak ti pošlu ve wordu kuchařku sebraných receptů, které sepisuji pro svou dceru ( taky dostane pekárnu pod stromeček - a jí doufám, že to stihnu i s tou kuchařkou).

 
HelcaK
960 příspěvků 19.11.07 21:55
Jiti,

jen taková legrácka - kámošku taky pekárna budila (v paneláku), tak si pořídili patrový domek, kuchyň je v přízemí, ložnice v patře - a mají klid. Ale je to trochu dražší řešení

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 20.11.07 08:40
Děkuji

za rady. Housence se mooooc ráda ozvu…

Helčo, vzhledem k tomu, že jsem si do nového (ještě nezkolaudovaného) domečku pořídila novou pekárnu, tak tenhle způsob vynechám
Ono to prostě souvisí s tím debilním termostatem na topení (jeden můj předchozí dotaz), že si necháváme otevřené dveře do ložnice a neuvědomili jsme si, že peču na ráno chlebík … prostě budu-li péci v noci, budeme zavírat dveře, a budeme topit … spojené nádoby…
Hezký den. J.

 
Lindaa
114 příspěvků 12.12.07 10:26
Ahoj Labuzníci,

Vcera jsem dostala pekárnu (byly narozky), vypadá to zajímave a co nejdríve jí vyzkousím. Zarazily mne ale dve veci: 1) v receptech je uvádeno pouze suché drozdí - znamená to, ze normální drozdí v kostce se nedá do pekárny pouzít? a 2) maximální velikost chleba je 900g - to mi neprijde zrovna moc a manzel tvrdí, ze to byla ta nejvetsí pekárna kterou vubec v obchodech nebo na internetu u nás nasel. Holt budu péct casteji, ale chudák manzel az uvidí úcet za elektriku - ha ha.

 
buraci
1136 příspěvků 12.12.07 10:44
Lindoo

Jsou lide, kteri pouzivaji cerstve drozdi, ale myslim, ze susene drozdi je praktictejsi, mas vetsi jistotu, ze se drozdi rovnomerne zamicha do smesi a take ho ma podstatne delsi dobu trvanlivosti nez cerstve, muzes ho mit do zasoby. Co se tyce velikosti chleba, tak ja mam pekarnu ETA Harmony, ktera zvladne az 1,5 kg bochnik, je to ale jedina pekarna u nas na trhu s timto objemem. Spis se asi pocita, ze budes peci mensi bochniky casteji, aby byl k dispozici cerstvy chleb.

 
iva  16.12.07 18:50
Lindoo

čerstvé droždí můžeš úplně jednoduše dát nahoru na mouku, krásně se rozmíchá. 1 lžička sušeného = 1/4 kostičky tj.10,5 g čerstvého droždí.
A jakou máš pekárnu?
900 g chléb je cca z 600 g mouky, peču jej takhle velký pořád a to jsme 4 dospělí. Chleba máme na 2-3 dny.

 
Lindaa
114 příspěvků 18.12.07 11:10
Ivo

Pekárna je jakási záhadná znacka, je to jenom klikyhák, nikdy jsem podobný nikde nevidela. Tady v Dánsku nejsou domácí pekárny rozsírené a tak asi dalo i práci ji sehnat. Kazdopádne v práci se kazdý vyptává co to je a jak funguje, takze jsem prukopník. Prusvih je, ze má návod v anglictine (tomu jeste jakz takz rozumím, ale nejsem specialista a uz vubec ne na druh mouky a pecení a ve slovníku tyto výrazy nejsou), v norstine, svédstine a finstine. Snazím se tím postupne prokousávat ,ale nic moc a tak sbírám recepty a zkusenosti vsude mozne po internetu (hlavne tady na Labu) a zaplavuji Vás dotazy.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz