Zdravim, hledal jsem na netu recept na „podomacku“ udelane Cinzano nebo
pod. a nasel jsem toto:
Domáci cinzano
suroviny
1a 1/4 kg krystalový cukr (jemnější),
3a 1/4 litra vody,
45 dkg oprané rýže,
1 citron,
5 - 6 hřebíčků,
5 - 7 dkg hrozinek,
1 muškátový oříšek postrouhaný,
1 kávová lžička muškátového květu,
6 dkg čerstvých kvasnic
postup
Jemný krystalový cukr svarime s 3 a 1/4 litrem vody a necháme vychladnout. Vychladlý nalijeme do 5 litrové láhve se širokým hrdlem (od okurku, nebo sterilovaného zelí). Do lahve dame nejdrive ryzi a přidáváme ostatní pří:,–(y.
Dobře umytý citron ostrouháme (kůru) a zbytek citronu pokrájíme na drobné kostečky nebo kolečka. Kvasnice rozdrobime. Pridame ostatni ingredience a vsechno dobre promichame. Lahev přikryjeme ubrouskem, nebo tenší utěrkou a převážeme a necháme to stát aspoň 6 týdnů v teple.
Po 6 týdnech to zcedíme, stočíme do menší láhve a necháme to stát další 2 týdny. Pak to stačíme do lahví a můžeme podávat s ledem.
Máte-li nějaké výročí, nebo oslavu a chcete mít hotové cinzano, musíte začít s přípravou 8 týdnů předem.
Ale nejak se mne to s tou ryzi nezda a s tema kvasnicema.
Dale jsem nasel tyto ingredience, ktere se tam obvykle pridavaji:
Vermuty -Kořeněná - vína s vysokým obsahem alkoholu, cukru a koření,
5 – 15% alkoholu. (Pelyněk, muškát, skořice, fenykl,
hřebíček.)/Palina, Zeměžluč, Fenykl, Koriandr, Máta,. - Cinzáno,
Martini, Cora
Toto by docela slo,ale nevim jak,to udelat. Vim, ze se to dava do vina a to
asi tak vsechno! Nemate nekdo nejakou zkusenost nebo recept?
Dik predem!