Domáci likér - aký alkohol?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
goralka
271 příspěvků 22.09.14 22:51
Domáci likér - aký alkohol?

Doteraz som vyrábala len vaječný koňak a čučoriedový likér, oboje z tuzemským rumom. Je tu množstvo receptov, kde sa ovocie zalieva vodkou.
S tou ja nie som kamarátka. Chcem vyskúšať po troške niečo zo šípok. trniek, arónie. Mám použiť rum, alebo radšej lieh? Ak lieh, aký? V lekárni majú 60%, môžu objednať 80%. Pridať cukor na začiatku, alebo cukorný roztok až na záver?
Prosím skúsenejších o radu, podelíte sa? Budem vám vďačná.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 22.09.14 23:19

Odpovědi by mě taky zajímaly, s domácí výrobou těchto věcí zkušenost nemám vůbec žádnou, začali jsme až letos. Zatím máme naložené ořechy na ořechovku (v konzumním 80% lihu z drogerie) a brusinky z dovolené v Litvě ve vodce (taktéž litevské, 40%).

 
Wolfg
583 příspěvků 23.09.14 19:05
Z předválečné literatury:

Obecně platí, že pro výrobu likéru se používá macerace ovoce (v některých receptech i s přidaným kořením) čistým lihem, který je ideálním rozpouštědlem, zcela přírodního původu. Tak tedy, ovoce se zalije lihem, čím větší koncentrace, tím lépe a láhev se dobře uzavře. Nechá se ve tmě při pokojové teplotě. Není pravda, že se likér dává na slunce, protože paprsky i slabší světlo ničí chuťové i barvící látky. Pokud je macerování ukončeno, líh se odfiltruje a přidává se cukr výhradně ve formě fruktózového sirupu, tedy 1 kg cukru do 400 ml vody, 2g kyseliny citrónové, 20´vařit. Sirup zabezpečí „hladkou“ chuť, která se obyčejným cukrem nedocílí.
Vodka je obilného původu a je uměle odstraněna chuť obilí, tedy nemá vonět téměř po ničem. Je to v podstatě zředěný čistý líh s jemným nádechem octanu etylnatého. Zalévání ovoce rumem je z nouze ctnost, ale netvrdím, že to nemůže chutnat. Správný likér je vyvážená substance, v níž máme cítit ovoce, nikoli mravenčan etylnatý, což je rumová tresť, má být barevný, zcela čirý, jemně kořeněný. Pozor na přidávání hřebíčku, skořice nebo citrusové kůry. Větším přídavkem lze likér zcela zkazit. Mám takovou causu za sebou. Šípky tě asi zklamou. Vyžadují přídavek koření a z čerstvých to zdaleka není ono, stejně jako čaj, který se dělá výhradně ze sušených. Trnky, pokud myslíš plané bobulky svíravé chuti, dávají nenapodobitelnou barvu, ale nedával bych velké množství pro vysoký obsah tříslovin a kyselin. Aronii neznám, ale protože se jí nahrazují višně v džusech, nebude to žádná perla.

Do vaječného likéru patří líh nebo vínovice pravá.

 
Wolfg
583 příspěvků 23.09.14 19:09
Zajímá mě, Diano

Zda jsi ořechy vymáčela vodou, protože je zde recept, který nabádá vložit otrhané, rozkrájené ořechy do lihu, což je hořkosvíravá katastrofa, za níž dám krk. Hodila to sem jedna osoba, co tu zveřejnila tisíce opsaných receptů, z nichž je patrné, že o leckterých nemá páru

 
goralka
271 příspěvků 23.09.14 22:54

@Wolfg Dnes som sa rozhodla a kúpila lieh, akoby som dopredu vedela tvoju odpoveď, za ktorú ti veľmi pekne ďakujem. Ešte mám jeden problém, dostala som šípky oberané skoro a sú veľmi tvrdé, boli namočené deň vo vode a aj tak sa semienka nedajú vyberať. Uvažujem, že ich vysuším, roztlčiem a potom sa uvidí čo „upatlám“. Vyskúšam uvariť silný odvar a namiešať likér, alebo macerovať sušené. ďaľšia možnosť je ísť si ich nazbierať sama.

 
casino
4474 příspěvků 23.09.14 23:23

@goralka
Tady je ověřené pitíčko z trnek :palec:
Pokud rozumím dobře a ze šípků hodláte dělat šnaps, tak bych se nějakými semínky nezaobíral ;)

 
goralka
271 příspěvků 23.09.14 23:57

@casino četla, četla, :potlesk: chute narobené šnaps z trniek 2
Wolfg mi nasadil chrobáka do hlavy, že surové šípky nič moc a veru som si spomenula, že mi kdesi leží zabudnutá útla knižôčka v angličtine, v nej som zatiaľ rozlúštila, že likér vyrábajú zo silného odvaru a brandy. kniha

 
di
2451 příspěvků 24.09.14 06:42

@Wolfg: ořechy jsem vymáčela, ale už nevím, jak dlouho - asi tak dva-tři dny, stačí to? A jak dlouho to mám nechat v tom lihu? (naložené je to od konce června, ty brusinky ve vodce od konce srpna)
P. S. A za všechny rady moc děkuju, všechny se hodí - jak píšu výš, nemám s likéry vůbec žádné zkušenosti.

 
Wolfg
583 příspěvků 24.09.14 15:42
Šípky na sběr

@goralka mají být temně červené a nejlépe šlehnuté mrazem, aby změkly. Z tvrdých čerstvých šípků nebude žádný silný odvar, natož čaj. Sušení není jen odnímání vody, ale vznikající fermentací se objeví další aromatické látky, stejně jako u sušených hub. Pro čaj, tedy to samé platí pro výluh, je dobré sušené a úplně tvrdé plody rozdrtit nebo je lehce protočit v kávomlýnku, ale ne na prach. Samozřejmě nejlepší výsledek se dostane jen z barevných slupek. Teď mě napadá, že jsem čítal ve starých knihách cosi o likérech, jak je dělaly naše babičky, což tenkrát byla zcela přirozená činnost hospodyněk. Třeba v dobách, kdy zaměstnanci lihovaru dostávali jako deputát 3 litry čistého vysokoprocentního lihu a k tomu další litry lihovin. Dnešní zaměstnavatelé se k takovému bohulibému činu staví macešsky

Edit: nedoporučuji sušení v troubě, protože šípky obsahují nemálo cukru, který rychle karamelizuje, plody příliš ztmavnou a výsledná chuť není dobrá

 
Wolfg
583 příspěvků 24.09.14 15:52
Zda stačí máčení

@di nadovedu na dálku říct. Ořechy v sobě mají tolik hořkotrpkých látek, že výsledný produkt je nepolknutelný. Je to už hodně let, kdy jsem nalítl, naházel rozkrájené ořechy do vodky a zkusil ochutnat. Pravá ořechovka má mít temně žlutou až hnědou barvu, chuti příjemně nahořklé, nekyselé, má vonět po koření a je jako většina likérů hodně sladká. Proto doporučuji výluh ochutnat, áále vopatrně!
Nemyslím, že z brusinek budeš nadšená. Z brusinek je dobrý džem, ale ne ten, co prodává Ikea. Dělávali jsme je doma, jen brusinky a cukr. Výsledná chuť je ostře kořenitá tak, že džem není dobrý ve velkém množství, ale dává se jen jako chuťovka k masu nebo do vanilkového pudinku na ozdobu.

 
birkana
1670 příspěvků 25.09.14 10:02
Na fotce je

Recept na „Vořechouku“ (J. Marhold, Krkonošská kuchařka). Ještě jsem ji nedělala, protože jsem (jako každý rok) propásla tu správnou zralost - nezralost ořechů :zed:

 
sutsuma
6 příspěvků 17.02.15 15:42

Já jsem si myslela, že ořechovka se používá jenom v kosmetice… :nevim:

 
casino
4474 příspěvků 18.02.15 21:28
Ořechovka v kosmetice?

A lískovku znáte?
No, já mám chlast v genech :) Mí předci se jím živili až v dospělosti, ale avšak já s lískovkou začal už na národní :D
Obyčejně jsou lidi zmalovaný, zmordovaný, zmrskaný…
Ale já když jsem, častěji než občas, dorazil domů zlískanej a pan učitel psali proč mi dali, tak tatík do žákajdy připsal „měli jste mu dat víc!“
Jj lískovka, ta má grády… :mrgreen:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz