Hodně rychle bych prosila recept na domácí klobásky, už jdu krájet maso, půl bych chtěla udělat jako vždy a půlku zkusím podle vás, poradíte mi?
Domácí klobásky
3 díly vepřového masa, 1 díl máčené žemle, sůl, pepř, půlka cibule, špetka muškátového květu, trochu bílého vína
Nejméně dvakrát umeleme maso, žemle, cibuli, ochutíme a okořeníme. Směs zředíme bílým vínem tak,, aby vzniklo vláčné těstíčko a důkladně promícháme. Plníme do střívek, za syrova spíchneme špejlí a na rozpáleném omastku opékáme do zlatova.
- recept od paní Svobodové ze Zdounek
(já bych cibuli nemlela, protože poté hořkne - aspoň mi to říkávala vždy moje babička a Dandě to říkala taky- mám ji zrovna na uchu, proto to vím). ;o)
do klasických klobás veľa sladkej červenej papriky, rasce (kmínu) a do vymiešavanej hmoty na vlhčenie zá:,–(ne červené víno. A samozrejme asi polovicu mäsa zomlieť na hrubej doske (veľké kúsky) a asi štvrtinu premlieť na jemnej doske 2× - aby tvorila lepšiu spojku.
Domácí uzenář, co mám doma, nabízí klobásky belianské, bartolské, české s vínem, debrecínské, drážďanské, francouzské, frankfurtské, italské, koblejské, krakovské, lyonské, maloruské, mozečkové se žemlí, uzené mozečkové, obchodní točené, klobásy s lanýži, s vínem, z Levoče, ze Spiše, pařížské, vídeňské točené, bez papriky, lahůdkové, martinské, moravské domácí, paprikové I a II, pražské na opékání........ …na kterou z nich máš právě chuť????
kterej je úplně mimo - tedy ten recept, ne ocal, aby si to zase někdo blbě nevykládal!, je zcela vyčerpávající a dá se z něho vycházet při variacích. Vlaďka má prvadu s tim muškátem, ten tam nezaškodí. Už se mi zase sbíhaj sliny, před chvílí jsem koupil krásná uzená žebra, a teď zase todle!!
8 kg bravčový bôčik, 2 kg hovädzie mäso, 100 g čierne korenie,
160 g červená paprika, 40 g štupľavá červená paprika, 150 g cesnak,
200 g soľ, 1 balíček rasce
Mäso zomelieme cez šajbu 8 mm a premiešame so soľou, necháme postáť,
Medzitým si dáme do kastróla vodu, korenie, papriku a rascu, vymiešame na
hladkú riedku kašu, privedieme do varu a odstavíme. Ešte teplú zmes
nalejeme do klobásoviny, pridáme rozmačkaný cesnak a miešame aj hodinu.
Premiešanú klobásovinu odstavíme na 24 hodín, potom znovu premešiame a
plníme do čriev. Údime studeným dymom prvý deň cca 6 hodín, necháme
vychladnúť v udiarni cez noc a na druhý deň ešte asi 4 hodiny.