Vážení labužníci i labužnice,
obracím se na vás s prosbou o rozluštění záhady. Dnes jsem s manželem
koupila pekárnu Eta. Celí nadšení jsme okamžitě začali. Bohužel, vše
šlo super až do chvíle, kdy se těsto mělo celkem 3× hnětat. Háky se
poprvé pouze pohnuly, dále dlouho nic a naráz začala pekárna péci to
vlastně „nezpracované“ těsto. Vyšel z toho „potrat“. Použila jsem
koupenou směs, pečlivě odměřovala, ale dala jsem kvásek. Nevíte, kde by
mohla být chyba? Je možné, že jsme ji špatně navolili? Nebo něco jiného.
Snad ne chyba pekárny!
Vím, že vždy pomůžete. Předem díky. Asi chyba naše a byli jsme
s manželem velmi zklamaní. Návod jsme četli velmi pečlivě. Doufáme jen,
že není chyba v pekárničce. Prosíííím. Co s tím?
Domácí chléb-kde se stala chyba?? Prosím o pomoc.
nevěš hlavu.
Jedna z možností je že tam bylo málo tekutiny a pekárnička to prostě
„neutáhla“. Zkus tedy příště trochu přidat.
Ještě bych doporučovala (aspoň jednou) pekárničku sledovat. Může totiž
být chyba v programu.
Ani pak by se snad nic nedělo. Jistě je pekárnička v záruce.
Moc mě mrzí že je tvůj první krok neúspěšný, otře to trochu pozlátka
z té radosti.
Věř mi ale až se přes to přehoupneš, budeš si říkat jak je možné žes
mohla bez tohoto „vynálezu“ žít.
Z Tvého popisu jsem zmatený. Zkus to popsat nějak popořadě, jak dlouho
to bylo super a tak.
Pekárna většinou po spuštění hákama chvilku jen tak pocukává, to je
kvůli tomu, aby se suroviny smíchaly s tekutinou a nelítalo to ven. Po
téhle fázi, která trvá tak 1-2 minuty začne hnětat těsto a to trvá cca
půl hodiny. Pak nechá těsto kynout a podle zvoleného programu případně
ještě jednou hnětá. Potom těsto už jen kyne a to 3× hnětání je jen
takové protočení háků aby se nakynuté těsto shodilo. Po každém
protočení háků je pauza na opětovné vykynutí těsta. Po posledním
protočení ještě chvíli čeká a pak začne péct. Tohle je takový
všeobecný postup, ale určitě se to typ od typu pekárny výrazně
neliší.
Ještě se zeptám, proč do směsi, kde jsou použité všechny možné
pří:,–(y, aby výsledný chleba byl co nejlepší, dáváš kvásek? Do
hotových směsí nepřidávej nic, co tam neradí na balení, jinak to
s největší pravděpodobností dopadne špatně. Ty směsi jsou celkem
vychytané a dají se jen zhoršit.
Abys vyloučila chybu pekárny, nech jí běžet naprázdno a jen pozoruj, co
dělá a jak dlouho. K některým pekárnám dávali v návodu i tabulku, kde
byla napsáno co pekárna při kterém programu dělá a jak dlouho. Návod na
ETU, který mám k dispozici tu tabulku má.
A jak píše Esmeralda, nenech se odradit, ten domácí chleba za
to stojí.
v pekarne take peceme. Nedavno nam chleb nevykynul, ale upekl se. Byl tvrdy
jak kamen.
Myslim, ze chyba u vas byla v programu. Ono to ale nekdy vypada, ze pekarna
nedela nic, ale ona hnete, pak ticho po pesine, to se zahriva atd…Az prijedes
upecem chleba u nas, jo? Ten se slaninou
pekárnu vlastním více jak 3 roky a i nyní stále experimentuji… nejdříve jsem si pečlivě pročetla návod, pak prostudovala všechny dostupné recepty a pak se jala zkoušet… někdy s větším, někdy s menším úspěchem, někdy s naprostým neúspěchem - dodnes si pamatuji jak jsem podle nějakého osvědčeného receptu zkoušela péct bramborový chléb a pak jsem nejdřívě těsto tlačila nazpět do nádoby, poté jsem rychle program ukončila, nechala pekárnu vystydnout a pak jsem 2 hodiny pekárnu čistila ze všech možných stran…
Nicméně mne to neodradilo… zkoušela jsem dál a pečlivě si zapisovala
co a kolik jsem do konkrétního receptu dala a poté si poznamenala
výsledek.
Nyní mám odzkoušený poměr 1 hrnek vody a 3,5 hrnku mouky + 1 ČL
instantního droždí. Po zapnutí programu sleduji těsto, pokud se mi zdá
řídké, přisypu krapet mouky, pokud se mi zdá tuhé přiliji krapet vody,
ale uvedený poměr je vyzkoušený a pokud použiji klasickou hl. mouku OO, pak
není potřeba poměr nijak upravovat. Většinou nahradím 1 hrnek moukou
celozrnnou a i pak voda postačí.
Zá:,–(ní chybou je dávat více droždí či vody, neboť chleba sice hezky
nakyne, ale v třetí fázi pečení se střed propadá a chleba je pak
nevzhledný, ikdyž je jedlý, ale špatně se krájí a hrozně vypadá.
Když shrnu své zkušenosti tak je třeba dodržet poměr voda:mouka - 1:3,5 +
1ČL instantního droždí + 1ČL cukru a 1/2 ČL soli.
Já osobně po dokončení hnětení háky vyndavám, jednak proto, že se
hotový chléb lépe vyklápí a pak taky nezůstávají velké díry v chlebu
po hácích, občas se mi taky stalo, že hák se vyklopil i s chlebem a
konkrétně můj partner odrovnal elektrický kráječ na chleba, neboť
zapoměl, že tam hák je.
Co se týká směsí, tak je třeba se opravdu držet toho co píší v návodu
té které směsi - jsou většinou koncipovány tak, že se přidá pouze voda,
pokud vím tak na našem trhu jsou 2 dodavatelé směsí a to
evron.cz/bielmeier - ta dováží směsi především z Německa, jsou
poměrně dobře vychytané a chutné a za příznivou cenu, taky mají docela
slušnou každý měsíc aktualizovanou nabídku - tady se přidává pouze
voda.
Druhým dodavatelem je Tyrus,spol. s.r.o. - ta dodává chlebový základ,
který se doplňuje vodou a droždím.
Oboje mám vyzkoušené a oboje je dobré, jen je třeba se držet návodu od
výrobce.
Já osobně využívám pekárnu také na výrobu všech kynutých těst,
včetně knedlíků, zcela nedávno jsem v ní vyzkoušela i marmeládu a byla
jsem opravdu spokojena s jednoduchostí její výroby.
No, snad jsem to napsala srozumitelně a něco si z toho vybereš. Přeji ti hodně úspěchů a spokojenosti s pekárnou. Doufám že v ní najdeš stejně zdatného pomocníka stejně jako já.
P.S. můj partner, dnes již jiný chleba než z naší pekárny nejí, což považuji za svůj největší osobní úspěch…
Asi jsem chybu našla. Podle vás jsem nechala poté projít celý cyklus jen
tak, dnes jsem zaběhla do prodejny, kde jsem vše nakoupila. Známá
prodavačka-sama peče léta, se přiznala, že prodávali 3 roky starý mrtvý
kvásek, který byl mimochodem uveden i na receptu. Už bych s kváskem nikdy
nic nedělala!Právě teď se line z kuchyně silná vůně a vše dopadlo
dobře. Tabulky byly u balení, koupili jsme Etu Harmony. Dnes byla v kšeftu
i předváděčka-náhodou, kde ukazovali troubu při pečení chleba a pekli
v ní i vepřové maso.
Co se týká nastudování před počátkem prvního hrůzného pokusu,
manžel-technik, byl až „přeštudovaný“. Moc a moc děkujeme za vaše
rady. Jsem jen ráda, že to nebyla větší chyba-pouze kvalita či nekvalita
kvásku. Slibuji, že už „pekárničku“nedám, chudinku, z dohledu. Stojí
na čestném místě v kuchyni.A Bali díky za pozvání, už se na osobní
školení těším. Všem díky a moc a moc laskavého sluníčka přeji všem
labužníkům.
Vážení a mně moc milí,
skutečně jsem v tom zkaženém chlebu postupovala dle rad prodavačky
z bio-potravin. Teď, díky vám, už vím, že to byly špatné rady, viz
kvásek. Ve jejich receptu bylo málo tekutiny a pekárnička to neutáhla.
Stejně se mi nakonec nejvíce líbí péct dle Vašich receptů než
z hotových směsí.Teď už sypu chleby jako na pásu. Stejně moc vám všem
děkuji.
Máte někdo zkušenosti s pečením masa v domácí pekárničce na chleba? Děkuji všem.
… mám nachystaný recept na sekanou připravenou i upečenou v pekárně, ale doposud jsem nenašla čas nebo spíše odvahu ji spáchat… ale po úspěchu s marmeládou se do ní asi během víkendu pustím… takže trpělivost, určitě dám vědět jak to dopadlo…
Hurá,hurá od dnes mám pekárničku aj ja ETU HARMONY.Podľa návodu som ju dala trochu naprázdno upiecť,páchne celý dom. Teraz sa rozhodujem čo bude jej prvý výrobok,z diskusie na Labužniku som recepty ku nej dodané vylúčila,tak idem brúsiť po nete pre inšpiráciu,už sa teším dám vedieť ako to dopadlo.
taky jsem si koupila pekárnu - ETA - Siesta a včera jsem pekla první chlebík. Kamarádka mi pro začátek doporučila tento jednoduchý recept:
300 ml vody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 lžičku sušeného droždí, 1 lžičku drceného kmínu.
Program 1 - barva střední - velikost menší.
Chlebík se nám povedl a můžu říct, že jsem měla z toho nový „televizní program“. Těším se na další pečení a experimenty, kupodivu i dědouš chodí a se zájmem okukuje nový doplněk naší kuchyně.
Podávam správu o prvom pečení.Podľa rád som pekáreň nastavila že
pustím najkratší program naprázdno,pekáreň zapnutá a nič sa nedialo no
teda rozmýšľam pekáreň je zlá nefunguje ale predsa som ju už vypaľovala
naprázdno.Potom som zase zašla na net a objavila tabuľky s postupom pečenia
pri ETE a tam že vraj 17 minút pekáreň nahrieva suroviny atď,a ja
technický antitalent som si myslela že spustím program a v pekárni sa hneď
začne niečo diať.
Môj prvý výrobok z pekárničky bola ináč veľmi dobrá vianočka.
Chcem ešte poprosiť skúsenejšie pekárky o pár rád.Pri pekárničke som
mala pribalené aj dve hotové zmesi mám pridať
droždie keď je v návode udané,pretože tu sa písalo že by sa už nemalo
pridávať?
Môžem namiesto sušeného droždia používať aj čerstvé,lyžička
sušeného droždia sa rovná ??? čerstvého droždia?
pokud máš v návodu na směsi napsáno, že máš přidat droždí, tak ho směs neobsahuje a přidej ho. 1 lžička sušeného droždí by měla být malá odměrka od pekárny, tj. 2,5 g = 1/4 kostky čerstvého (1 kostka = 42 g)