Domácí chléb-kde se stala chyba?? Prosím o pomoc.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jaruna7
61 příspěvků 11.04.07 00:30
Domácí chléb-kde se stala chyba?? Prosím o pomoc.

Vážení labužníci i labužnice,
obracím se na vás s prosbou o rozluštění záhady. Dnes jsem s manželem koupila pekárnu Eta. Celí nadšení jsme okamžitě začali. Bohužel, vše šlo super až do chvíle, kdy se těsto mělo celkem 3× hnětat. Háky se poprvé pouze pohnuly, dále dlouho nic a naráz začala pekárna péci to vlastně „nezpracované“ těsto. Vyšel z toho „potrat“. Použila jsem koupenou směs, pečlivě odměřovala, ale dala jsem kvásek. Nevíte, kde by mohla být chyba? Je možné, že jsme ji špatně navolili? Nebo něco jiného. Snad ne chyba pekárny!
Vím, že vždy pomůžete. Předem díky. Asi chyba naše a byli jsme s manželem velmi zklamaní. Návod jsme četli velmi pečlivě. Doufáme jen, že není chyba v pekárničce. Prosíííím. Co s tím?

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 11.04.07 00:49
Domácí chléb - Jaruno,

nevěš hlavu.
Jedna z možností je že tam bylo málo tekutiny a pekárnička to prostě „neutáhla“. Zkus tedy příště trochu přidat.
Ještě bych doporučovala (aspoň jednou) pekárničku sledovat. Může totiž být chyba v programu.
Ani pak by se snad nic nedělo. Jistě je pekárnička v záruce.
Moc mě mrzí že je tvůj první krok neúspěšný, otře to trochu pozlátka z té radosti.
Věř mi ale až se přes to přehoupneš, budeš si říkat jak je možné žes mohla bez tohoto „vynálezu“ žít.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.04.07 03:51
...

Z Tvého popisu jsem zmatený. Zkus to popsat nějak popořadě, jak dlouho to bylo super a tak.
Pekárna většinou po spuštění hákama chvilku jen tak pocukává, to je kvůli tomu, aby se suroviny smíchaly s tekutinou a nelítalo to ven. Po téhle fázi, která trvá tak 1-2 minuty začne hnětat těsto a to trvá cca půl hodiny. Pak nechá těsto kynout a podle zvoleného programu případně ještě jednou hnětá. Potom těsto už jen kyne a to 3× hnětání je jen takové protočení háků aby se nakynuté těsto shodilo. Po každém protočení háků je pauza na opětovné vykynutí těsta. Po posledním protočení ještě chvíli čeká a pak začne péct. Tohle je takový všeobecný postup, ale určitě se to typ od typu pekárny výrazně neliší.
Ještě se zeptám, proč do směsi, kde jsou použité všechny možné pří:,–(y, aby výsledný chleba byl co nejlepší, dáváš kvásek? Do hotových směsí nepřidávej nic, co tam neradí na balení, jinak to s největší pravděpodobností dopadne špatně. Ty směsi jsou celkem vychytané a dají se jen zhoršit.
Abys vyloučila chybu pekárny, nech jí běžet naprázdno a jen pozoruj, co dělá a jak dlouho. K některým pekárnám dávali v návodu i tabulku, kde byla napsáno co pekárna při kterém programu dělá a jak dlouho. Návod na ETU, který mám k dispozici tu tabulku má.
A jak píše Esmeralda, nenech se odradit, ten domácí chleba za to stojí.

 
Bali
1254 příspěvků 11.04.07 07:46
...

v pekarne take peceme. Nedavno nam chleb nevykynul, ale upekl se. Byl tvrdy jak kamen.
Myslim, ze chyba u vas byla v programu. Ono to ale nekdy vypada, ze pekarna nedela nic, ale ona hnete, pak ticho po pesine, to se zahriva atd…Az prijedes upecem chleba u nas, jo? Ten se slaninou

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 11.04.07 08:35
Milá Jarunko,

pekárnu vlastním více jak 3 roky a i nyní stále experimentuji… nejdříve jsem si pečlivě pročetla návod, pak prostudovala všechny dostupné recepty a pak se jala zkoušet… někdy s větším, někdy s menším úspěchem, někdy s naprostým neúspěchem - dodnes si pamatuji jak jsem podle nějakého osvědčeného receptu zkoušela péct bramborový chléb a pak jsem nejdřívě těsto tlačila nazpět do nádoby, poté jsem rychle program ukončila, nechala pekárnu vystydnout a pak jsem 2 hodiny pekárnu čistila ze všech možných stran…

Nicméně mne to neodradilo… zkoušela jsem dál a pečlivě si zapisovala co a kolik jsem do konkrétního receptu dala a poté si poznamenala výsledek.
Nyní mám odzkoušený poměr 1 hrnek vody a 3,5 hrnku mouky + 1 ČL instantního droždí. Po zapnutí programu sleduji těsto, pokud se mi zdá řídké, přisypu krapet mouky, pokud se mi zdá tuhé přiliji krapet vody, ale uvedený poměr je vyzkoušený a pokud použiji klasickou hl. mouku OO, pak není potřeba poměr nijak upravovat. Většinou nahradím 1 hrnek moukou celozrnnou a i pak voda postačí.
Zá:,–(ní chybou je dávat více droždí či vody, neboť chleba sice hezky nakyne, ale v třetí fázi pečení se střed propadá a chleba je pak nevzhledný, ikdyž je jedlý, ale špatně se krájí a hrozně vypadá.
Když shrnu své zkušenosti tak je třeba dodržet poměr voda:mouka - 1:3,5 + 1ČL instantního droždí + 1ČL cukru a 1/2 ČL soli.
Já osobně po dokončení hnětení háky vyndavám, jednak proto, že se hotový chléb lépe vyklápí a pak taky nezůstávají velké díry v chlebu po hácích, občas se mi taky stalo, že hák se vyklopil i s chlebem a konkrétně můj partner odrovnal elektrický kráječ na chleba, neboť zapoměl, že tam hák je.
Co se týká směsí, tak je třeba se opravdu držet toho co píší v návodu té které směsi - jsou většinou koncipovány tak, že se přidá pouze voda, pokud vím tak na našem trhu jsou 2 dodavatelé směsí a to evron.cz/bielmeier - ta dováží směsi především z Německa, jsou poměrně dobře vychytané a chutné a za příznivou cenu, taky mají docela slušnou každý měsíc aktualizovanou nabídku - tady se přidává pouze voda.
Druhým dodavatelem je Tyrus,spol. s.r.o. - ta dodává chlebový základ, který se doplňuje vodou a droždím.
Oboje mám vyzkoušené a oboje je dobré, jen je třeba se držet návodu od výrobce.
Já osobně využívám pekárnu také na výrobu všech kynutých těst, včetně knedlíků, zcela nedávno jsem v ní vyzkoušela i marmeládu a byla jsem opravdu spokojena s jednoduchostí její výroby.

No, snad jsem to napsala srozumitelně a něco si z toho vybereš. Přeji ti hodně úspěchů a spokojenosti s pekárnou. Doufám že v ní najdeš stejně zdatného pomocníka stejně jako já.

P.S. můj partner, dnes již jiný chleba než z naší pekárny nejí, což považuji za svůj největší osobní úspěch…

 
Jaruna7
61 příspěvků 11.04.07 13:58
Díky za vaše rady, už pekárnička šlape jak to má být

Asi jsem chybu našla. Podle vás jsem nechala poté projít celý cyklus jen tak, dnes jsem zaběhla do prodejny, kde jsem vše nakoupila. Známá prodavačka-sama peče léta, se přiznala, že prodávali 3 roky starý mrtvý kvásek, který byl mimochodem uveden i na receptu. Už bych s kváskem nikdy nic nedělala!Právě teď se line z kuchyně silná vůně a vše dopadlo dobře. Tabulky byly u balení, koupili jsme Etu Harmony. Dnes byla v kšeftu i předváděčka-náhodou, kde ukazovali troubu při pečení chleba a pekli v ní i vepřové maso.
Co se týká nastudování před počátkem prvního hrůzného pokusu, manžel-technik, byl až „přeštudovaný“. Moc a moc děkujeme za vaše rady. Jsem jen ráda, že to nebyla větší chyba-pouze kvalita či nekvalita kvásku. Slibuji, že už „pekárničku“nedám, chudinku, z dohledu. Stojí na čestném místě v kuchyni.A Bali díky za pozvání, už se na osobní školení těším. Všem díky a moc a moc laskavého sluníčka přeji všem labužníkům.

 
Jaruna7
61 příspěvků 12.04.07 14:19
Poděkování všem rádcům s chlebem

Vážení a mně moc milí,
skutečně jsem v tom zkaženém chlebu postupovala dle rad prodavačky z bio-potravin. Teď, díky vám, už vím, že to byly špatné rady, viz kvásek. Ve jejich receptu bylo málo tekutiny a pekárnička to neutáhla. Stejně se mi nakonec nejvíce líbí péct dle Vašich receptů než z hotových směsí.Teď už sypu chleby jako na pásu. Stejně moc vám všem děkuji.

 
Jaruna7
61 příspěvků 12.04.07 14:21
Slibuji, že toto je moje poslední otázka k tématu chleba

Máte někdo zkušenosti s pečením masa v domácí pekárničce na chleba? Děkuji všem.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 12.04.07 16:40
maso z pekárny...

… mám nachystaný recept na sekanou připravenou i upečenou v pekárně, ale doposud jsem nenašla čas nebo spíše odvahu ji spáchat… ale po úspěchu s marmeládou se do ní asi během víkendu pustím… takže trpělivost, určitě dám vědět jak to dopadlo…

 
borievka
54 příspěvků 12.04.07 17:03
...

Hurá,hurá od dnes mám pekárničku aj ja ETU HARMONY.Podľa návodu som ju dala trochu naprázdno upiecť,páchne celý dom. Teraz sa rozhodujem čo bude jej prvý výrobok,z diskusie na Labužniku som recepty ku nej dodané vylúčila,tak idem brúsiť po nete pre inšpiráciu,už sa teším dám vedieť ako to dopadlo.

 
Vali
1326 příspěvků 12.04.07 17:48
borievko

taky jsem si koupila pekárnu - ETA - Siesta a včera jsem pekla první chlebík. Kamarádka mi pro začátek doporučila tento jednoduchý recept:

300 ml vody, 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 lžičku sušeného droždí, 1 lžičku drceného kmínu.

Program 1 - barva střední - velikost menší.

Chlebík se nám povedl a můžu říct, že jsem měla z toho nový „televizní program“. Těším se na další pečení a experimenty, kupodivu i dědouš chodí a se zájmem okukuje nový doplněk naší kuchyně.

 
borievka
54 příspěvků 13.04.07 16:42
...

Podávam správu o prvom pečení.Podľa rád som pekáreň nastavila že pustím najkratší program naprázdno,pekáreň zapnutá a nič sa nedialo no teda rozmýšľam pekáreň je zlá nefunguje ale predsa som ju už vypaľovala naprázdno.Potom som zase zašla na net a objavila tabuľky s postupom pečenia pri ETE a tam že vraj 17 minút pekáreň nahrieva suroviny atď,a ja technický antitalent som si myslela že spustím program a v pekárni sa hneď začne niečo diať.
Môj prvý výrobok z pekárničky bola ináč veľmi dobrá vianočka.
Chcem ešte poprosiť skúsenejšie pekárky o pár rád.Pri pekárničke som mala pribalené aj dve hotové zmesi mám pridať
droždie keď je v návode udané,pretože tu sa písalo že by sa už nemalo pridávať?
Môžem namiesto sušeného droždia používať aj čerstvé,lyžička sušeného droždia sa rovná ??? čerstvého droždia?

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.04.07 18:49
borievko,

pokud máš v návodu na směsi napsáno, že máš přidat droždí, tak ho směs neobsahuje a přidej ho. 1 lžička sušeného droždí by měla být malá odměrka od pekárny, tj. 2,5 g = 1/4 kostky čerstvého (1 kostka = 42 g)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz