Prosím o radu skúsenejšie Labužnice, alebo Labužníkov, ako vyklopiť chlieb z domácej pekárne. Už som to skúšala všelijako, ale pokaždé s tým zápasím kým chleba dostanem z formy von. Inak som s ňou spokojná, chlieb je lepší ako z trúby, len už začínam mať fobiu z vyberania. Ďakujem
Domáca pekárňa
je to taková malá záhada, jak dostat chleba z pekárny. Někdy vyklouzne
úplně sám a jindy ho opravdu vydolovávám horko ťažko.
S výběrem receptů neměj starost, po vyzkoušení x chlebů, některých
i nedobrých , ti zůstanou asi čtyři receptíky, které budeš stále
opakovat.
Já mám pekárnu ráda nejenom kvůli chlebu, ale hlavně kvůli kynutému
těstu, které jsem do té doby nijak moc nepoužívala, protože mě upadala
ruka z míchání a robot se mi nechtělo vytahovat. Děcka milují hlavně
bulky plněné uzeninou smíchanou s kečupem a hořčicí. Já vím…moc
zdravé to není, ale když je milují......není co řešit.
po upečení formu s chlebem vyndej z pekárny a nech asi 10 minut stát na lince. Chléb se uvnitř formy trochu orosí a pak by měl jít dobře vyklopit. Pokud to nepomůže, zkus pohnout zespoda formy hřídelkami. Pokud necháváš míchadla v těstě je vyklápění vždy těžší.
Já vyndávám metlu, pak také nechám chvíli stát a bez problému vyklopím. Důležité ale je nemýt pekárnu s přídavkem saponátu, pouze teplou vodou.
Ďakujem Vám pekne za poradenie. Ivka, ty už si mi poradila, nechať stáť na linke a potom vyklopiť, ale mne to nešlo ani tak. Ešte skúsim vybrať tie hnetače. A čo som spravila asi najväčšiu chybu, nádobu na pečenie som umyla s bežným kuchynským saponátom no po každom pečení. Inak som s ňou veľmi spokojná. Skúsim to teda naolejovať a vybrať hnetače. Díky moc
mně se nikdy nepodaří vytáhnout hnětač před pečením, protože nikdy tu dobu ,kdy bych ho mohla vytáhnout nevystihnu. Po upečení formu obrátím a zahýbám zespodu, jak píše Iva, hřídelkama. Přiloženým háčkem hnětač vytáhnu. Díra, která ve chlebu zůstane není tak hrozná. Potom formu vytřu papírovým ubrouskem. Od té doby, co mám pekárnu jsem teprve 2× vymazala, a přebytečný tuk vytřela zase papírovým ubrouskem. Ale hnětač namažu častěji, chleba se potom tak nelepí.
Pekárna většinou peče přibližně hodinu. Stačí tedy vyjmout háky asi tak hodinu a půl před koncem cyklu. Má to i tu výhodu, že se dá těsto v pekárně vyrovnat a rozprostřít.
moje pekárna, asi jako každá jiná, mě pípsnutím upozorní, že bych mohla hnětač vytáhnout. Ale ,že tu dobu nevystihnu je tím, že se v té době nezdržuji v kuchyni Chleba je i s hnětačem vyrovnaný, a kromě toho stejně dlouho nevydží
Co máš za pekárnu? Mě to pípá jen když mám přidat oříšky, nebo podobnou pří:,–(u a to je asi tak za půl hodiny po zapnutí. Pak zapípá až když je hotovo.
Já mám Panasonic. Metlu nevyndávám, protože většinou peču s odloženým startem. Po vytažení nádoby z pekárny nechám 2-3 minutky stát a potom mírně zatřesu s nádobou a chlebík vyběhne sám. Možná , že to jde tak lehce, protože Panasonic má jen jednu metličku.
u nás toho celkem hodně pípá, telefony, počítače, někdy i poplachové zařízení, a samozřejmě i pekárna. Pípá sice víckrát, ale ne, jak jsem psala na vytáhnutí hnětače. Kvapná odpověď - Jenofefa jednou někde napsala - práce kvapná, málo platná…omlouvám se.
Ďakujem za Vaše rady. Konečne som chleba vyklopila tak ako to má byť. Naolejovala a zotrela som olej vo forme. V návode to totiž nikde nie je. A navyše ešte som formu umývala v jemnom saponáte, ako odporúčali. Takže naolejovala, zotrela, po poslednom vyrovnávaní cesta t.j. pred posledným kysnutím som vytiahla háky a urovnala cesto. Chlebík je krajši a hlavne som s ním nemusela zápasiť, kým som ho dostala z formy. A neumývala som formu saponátom, ale iba teplou vodou. Moc ďakujem za Vaše rady.