Dna, cukrovka a já

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Apolena_Hladova
3 příspěvky 17.12.09 17:28
Dna, cukrovka a já

Potřebuju radu se sestavením jídelníčku několik vánočních dní. Sešly se nám v nejbližší rodině dvě ošklivé nemoci, co se jídelních omezení týče. Můj muž má dnu a maminka těžkou cukrovku. Takže netučné, bez cukru, málo škrobu, žádné kakao, žádné maso, minimum luštěnin, žádné kvasnice, žádné houby, žádný alkohol a určitě ještě něco, na co jsem teď zapomněla.

Při jednorázových návštěvách se to vždycky nějak dalo vybalancovat, ale na několik svátečních dnů si moc nevěřím. Navíc je pravděpodobné, že se k nám maminka bude muset nastěhovat na trvalo. A vařit trvale dvoje/troje jídla, aby si každý přišel na své, na to nemám nervy, sílu ani nápady

Prosím, poraďte, inspirujte…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Alis
2617 příspěvků 17.12.09 17:54
Apolenko, ...

… to ti tedy moc nezávidím

jen tak v rychlosti mě zatím napadlo pár jídel, která by mohla být snad i sváteční:

studený předkrm: pórek po francouzsku, zeleninová paštika, plněné papriky pomazánkou z čerstvého sýra, tzatziky apod. (pokud budeš chtít, napíšu ti odkazy na recepty)
jako hlavní chod třeba zeleninové fondue vařené v bujónu
a dezert - například jablečný závin z taženého těsta bez cukru a tuku

Určitě nás ještě spousta věcí napadne

Hezký večer
Alis

 
Apolena_Hladova
3 příspěvky 17.12.09 17:56
...

No, s bujónem je taky problém. Neměl by v něm být glutamát ani kvasnicové výtažky a nesmí být ani masový.

Teda… jednorázově by to možná nevadilo, ale já fakt nechci riskovat; když muže chytnou bolesti, je to hodně zlé a bohužel stačí maličko.

Já to zatím viděla takhle:
hlavní jídlo, pro sebe a mámu kuřecí prsa na přírodno a pro muže nějakou opečenou zeleninu, k tomu šťouchané brambory
dezert jablka na čtvrtky posypané skořicí a pro mě s mužem i vanilkovým cukrem. Možná s tvarohem nějak ozdobně nastříkaným.

Jenže to už ani není sváteční jídlo. A navíc nevím polívku, tradiční hrachovou ne (luštěnina) a rybí taky ne, já osobně mám k rybám prostě odpor. (vyjma matjesů, což jsou pro mě čestné neryby :D )

 
Apolena_Hladova
3 příspěvky 17.12.09 18:05
...

Huš, tohle měla být odpověď na Alis, já se tu ještě moc neorientuju, pardon…

 
Alis
2617 příspěvků 17.12.09 19:32
Apolenko,

neznám vaše chutě a zvyky, ale napadá mě - co takhle místo tradiční hrachové kompromisně hrášková ze zeleného hrášku? U nás by určitě udělala radost cibulačka, pórková polévka, květáková nebo třeba krémová zeleninová, čirá zeleninová se sváteční zavářkou (třeba nudlové hvězdičky, celestýnské nudle, bílková omeleta)

A.

P.S. Orientuješ se docela dobře

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.12.09 22:33
Fruktopur

tj. fruktóza - tu může diabetik v malém množství. K jeho zpracování tělo nepoužívá inzulin.
Fruktopur je k dostání v 500 g balení např. v lékárně nebo prodejně zdravé výživy.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz