Dalsi zajimavosti o caji

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 29.02.04 17:43
Dalsi zajimavosti o caji

Caj jako prevence zubního kazu

Zelený i Cerný caj obsahují fluoridy i polyfenoly, které vykazují preventivní úcinek pred zubním kazem. Vzhledem k rozdílnému mechanismu úcinku se obe skupiny látek navzájem doplnují.

Fluoridy prispívají k zachování tvrdosti zubù, polyfenoly brzdí štepení škrobù v ústech. Pravidelná konzumace caje prispívá ke zlepšení zdraví zubù. Složky stravy bohaté na škroby jsou štepeny amylázou obsaženou ve slinách, pricemž vznikají nízkomolekulární látky sloužící jako substrát rùzným bakteriím ze zubního plaku (k obzvláše aktivním patrí Streptococcus mutans). Bakterie z nich vytvárejí organické kyseliny, které snižují pH a dusledkem je poškozování zubní skloviny a vyplavení minerálních látek (demineralizace zubù). Soucasne nedochází k remineralizaci, takže vznikají kazy, které již nejsou lécitelné. Vedle cistení zubu je duležitým krokem v prevenci dostatecný prívod fluoridù. Optimální denní príjem je 1 až 4 mg. Protože jen málokteré potraviny poskytují dostatecné množství fluoridù, provádí se v mnoha zemích obohacování vody. Velmi dobrými zdroji fluoridù jsou zelený i cerný caj (1 l výluhu obsahuje 2 až 3 mg fluoridù). Maximální obsah fluoridù v caji se dosáhne po asi 6 minutách vyluhování. Pravidelní konzumenti caje proto mají prísun fluoridù dostatecný. Již asi 50 let je z epidemiologických studií známo, že existuje souvislost mezi vysokou amylázovou aktivitou a zubním kazem. A práve na tomto míste se muže projevit ucinek polyfenolù z caje. Pokusy in-vivo i in-vitro jasne prokázaly, že polyfenoly brzdí štepení škrobù ze zbytkù stravy ulpelé na zubech tím, že inaktivují prítomnou amylázu. Pokusy in-vitro ukázaly na rozdíly v úcinku rùzných druhù caje. cerný caj inhibuje amylázu ze slin z 81 až 91 % (souvisí to s vysokomoleku­lárními polyfenoly – taniny), zelený z 20 až 26 % (katechiny). Ernährungs-Umschau, 50, 2003, è. 10, s. 413

Zdroj: agronavigator


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz