tedy bez následků v podobě rozbředlosti či tak? nebo je to nakonec při zpracování na koláč uplně jedno?
dá se zmrazit syrová rebarbora?
s tím nemám, ale chytrá knížka praví, že syrová i vařená reveň
se dobře zmrazuje (při vaření nepoužívat hliníkové nádoby!)
Ke zmrazení jsou vhodné jen mladé stonky, které omyjeme studenou vodou a
nakrájíme (délu si určíme sami - 5, 10, 15 cm). Když ji předvaříme
(doporučuje se), uchová si barvu. Na 1/2 kg rebarbory potřebujeme 4 l vody.
Předvaříme 1 minutu. Stonky vkládáme do vroucí vody a dobu počítáme od
opětovného uvedení do varu. Potom ji zchladíme ve studené vodě, osušíme,
uložíme do mikrotenových sáčků a zmrazíme.
Nakrájíme-li stonky na menší části (2-2.5 cm), můžeme je po osušení
smíchat s cukrem (na 1/2 kg reveně 200-250 g cukru). Potom naplníme do
vhodných obalů a zmrazíme.
Reveň můžeme zmrazovat i v sirupu (na 1 litr vody 400 g cukru). Stonky
krájíme na menší kousky tak, aby byly v nádobě zcela zalité sirupem,
zakryjeme celofánem a nádobu uzavřeme víčkem.
V obou případech se doporučuje reveň předvařit.
(Použití - moučníky; reveň v sirupu lze podávat jako kompot.)
Doba skladování je 1 rok.
triss,
v letošním roce jsem byla obdarována větším množstvím rebarbory. Ze
svých zkušeností mohu doporučit…rebarboru oloupat, nakrájet dle svých
zvyklostí a pokud možno dát zamrazit, ne, v nádobě či pytlíku, ale na
malém platu, aby byly jednotlivé kousky od sebe. Po zamražení sesypat a
uložit v mrazáku podle svých zvyklostí…sáček či plastová nádoba.
Před použitím nechat mírně rozmrazit, použít do sladkých
knedlíků…velmi vynikající či buchet a koláčů. Léta jsem si rebarboru
pěstovala a dělávali jsme si i super rychlý kompot k obědu…ovšem toto
jsou jen recepty převzaté léty i vyzkoušené…Vladka podala tu část
pojatou z jiné stránky…takže je na Tobě pro co se rozhodneš…měj
se bedla
A je opravdu nezbytné rebarboru loupat… Přiznám se, jsem kůže líná, a moc se mi do toho nechce…
Pokud ti nevadí, že se to nebude dát pokousat, tak ne!
Neboj se toho, jde to loupat dobře, ta slupka je dřevnatá.