Crackery k chili con carne

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4474 příspěvků 15.10.12 00:09
Crackery k chili con carne

Mám rád, či abych byl v tomto případě stylově americký, MILUJI chili con carne. Protože rád stojím u plotny, tak je vařím tradičně a ne v nějakém hrnci pomalém, ani rychlém. V klidu čumím do blba a počítám si ruletové progrese, nebo jen tak dumám o nesmrtelnosti chrousta… :think: :mrgreen:
Tůhle jsem si pěkně početl všechna pokračování a rád bych chilli zkusil se zmiňovanými CRACKERY.
Na netu je jich plno, ale všechno jsou to ty profláklé 1:1:1 (mám je rád) :palec:
Myslím, že původně to jedli s moučnými plackami, nebo suchary a ne s nějakými nadýchanými sušenkami (tuk a sýr vedle mouky), jak je teď zhusta děláme.
Prosím bude někdo úspěšnější než moje maličkost a podaří se mu někde vyčenichat, čím že se to před sto lety Američané saturovali?
Děkuji :mavam:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Zuzka1973
2200 příspěvků 18.10.12 14:55

@casino Docela mne to „pátrání“ chytlo… ale ani já nebyla moc úspěšná…
Zajímavé povídání jsem našla zde:

http://www.texasescapes.com/…e-Recipe.htm

Ale i tam je zmínka o tradiční příloze jen okrajová…

Třeba bude někdo úspěšnější :kytka:

 
Manana
1515 příspěvků 18.10.12 18:43
Přílohy k chili

K tomu se přeci dříve, tedy před více než padesáti léty jedly tortilly, ať již moučné, nebo kukuřičné, a pečené fazole. Nic jiného mimo chile (tedy pálivých paprik všeho druhu), kukuřice, fazolí a něco pšenice tam totiž nerostlo, ostatní se muselo dovážet z Východu. Hlavně tam na těch pláních rostly krávy. Jinak o Chile con Carne je na mé stránce tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
A původ Chili con Carne je v dávném předkolumbovském Mexiku v jídle zvaném nahuacky Chilmulli, do češtiny přeloženo „papriková omáčka“.

 
casino
4474 příspěvků 20.10.12 23:42
Manana,

Doufal jsem, že právě vy byste mohl znát odpověď… :)
Tak je (CRACKERY) nechme bejt.
Třeba to jenom někdo kdysi blbě přeložil… :nevim:

 
Manana
1515 příspěvků 21.10.12 08:00
Casino,

Snad jsem odpověděl. Zapomněl jsem uvést laskavec amaranthus - huautli, z mouky se vyráběly placky, a mouku quinoa z podobné jihoamerické rostliny merlíku, dnes patří obě rostliny pod jednu čeleď laskavcovitých.

Krekery vynalezl v r. 1792 John Pearson of Newburyport, Massachusetts, USA, když smíchal mouku a vodu, udělal placku, upekl to a začal to prodávat námořníkům jako Pearson's Pilot Bread. Revoluční bod zlomu v historii krekrů nastal v roce 1801, kdy jiný massachusettský pekař Josiah Bent várku keksů ve své peci připálil. Při lámání a pojídání tyto keksy vydávaly ten správný zvuk KRAK!, a jméno bylo na světě. Kdo nevěří ať tam běží. Do Massachussetts. Tady to je. i s galerií krekrů.

A my můžeme nechat krekery bejt.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz