Mě to docela zaujalo.
Přečetla jsem si zatím některé článečky a zdá se mi to všechno být
docela logické, narozdíl od jiných diet.
Teorii jsem pochopila takto: Čím více jídlem stoupne glykemie, tím více
se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který produkuje slinivka břišní).
Inzulínu se vyplaví vždy o trochu víc než je třeba ke trávení. Čím
vyšší glykemický index snězené potraviny, tím větší množství
vyplaveného inzulínu navíc, tím při trávení zbude větší množství
inzulínu v krvi a tím větší opětovný pocit hladu (pocit slabosti, třes
rukou apod.). Čím více inzulínu, tím větší je tendence k ukládání
tuku v organismu.
Na teorii kolem glykemického indexu přišel nějaký francouz, který pořád
nechápal, proč když američany pořád řeší a drží různé diety, jsou
narozdíl od žravých francouzů nic nedržících pořád tlustší. Začal
sledovat složení jejich jídelníčků a přišel na to, že glykemických
indexů stravy francouzů je o mnoho nižší než glykemický index
američanů. …mno, asi tak jednoduchý to nebylo, ale tak nějak ..
Další info: Glykemický index
potravin