Co vše lze zmrazit?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Tresinka
156 příspěvků 06.08.04 16:25
Co vše lze zmrazit?

Prosím o radu všechny labužníky?
Koupili jsme si nový mrazák.....a tak mě napadá spoustu věcí , co bych mohla ještě zamrazit........ale u některých si nejsem jistá… Můžete mi někdo prosím poradit, jestli např. lze zmrazit eidam? Děkuji

Reakce:
 
Eja
3831 příspěvků 06.08.04 18:30
Tresinko,

eidam bych mrazila jedině strouhaný a použila ho na sypání zapečených pochoutek apod.

 
penda
4752 příspěvků 06.08.04 20:52
co je nevhodné mrazit:

šlehačka - vytvoří vločky a už se nespojí v homogenní hmotu,
jogurt, kyselá smetana a majonéza - vytvoří vločky,
vejce vařená natvrdo - budou tuhá,
tvrdý sýr v kuse - bude se drobit,
nápoje s CO 2 - mohly by vybuchnout,
těstoviny - ztrácejí konzistenci, ředkev, květák, brambory, celer, velké fazole, cibule,
houby - ztrácejí vzhled a chuť (ale některé prameny zmrazení uvádějí, náš táta je zamrazuje celý život)

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.04 00:25
Co vše lze zmrazit?

Tresinko, mohu ti poskytnout jenom zkušenosti. Mrazím skoro všechno. S čím jsem neměla úspěch je zelenina s vysokým obsahem vody, jako například salát nebo okurky. Když musím rychle spotřebovat rajčata, nakrájím je na malé kousky a potom přidám do boloňské omáčky, nebo do guláše.
Houby se tady po domácku moc úspěšně nedají usušit. Většinou mi zplesnivěly. Přičítám to vysoké vlhkosti vzduchu. Mrazím je tedy také. Napřed je ale podusím s trochou másla. Jde to i v miktrovlnce. Šlehačkou předpokládám že je myšlena nenašlehaná smetana. Tu bych také nemrazila, ale našlehanou mrazím bez problémů. Pak ji spotředuji do omáček, nebo hrudku do kávy či k zákusku.
Uvařené těstoviny jsou po zozmražení jako čerstvé.
Rýže se také mrazit dá, ale už to není ono. Použila bych ji třeba do nějaké směsi, např. na plnění paprik.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.04 01:03
Co vše lze zmrazit?

Tresinko, omylem jsem to předčasně odeslala, tak se nejdřive podívej na přispěvek pod tímto.
Sýry nemrazím, ale můj přítel ano a nikdy jsem nezpozorovala změnu kvality.
Také mrazím chleba a vůbec veškeré pečivo, ale musí být čerstvé. Zbytky starého chleba jsou ale dobré třeba do knedlíků.
Také mám vždy v mrazáku pár plastikových láhví se zmrazenou vodou. Když jdeme na piknik, nejen že udržují ostatní jídlo chladné, ale také máš chladnou vodu na pití.
A snad poslední věc i když nevím k čemu to je dobré: hodně lidí má v mrazáku alkohol. Musí mít ale přes 30%. Ten prostě nezmrzne.

 
Eja
3831 příspěvků 07.08.04 01:26
Esme,

já tvrdý alkohol skoro nepiju, když už, tak skotskou( a tu bych do mrazáku nedala), ale znalci tvrdí, že např. kvalitní vodka z mrazáku, která teče spíš jako olej než jako voda, je úžasné pití. Není důvod tomu nevěřit

 
Eja
3831 příspěvků 07.08.04 01:30
Tresinko,

já mrazím hlavně hotová jídla, když je nejhůř, tak sáhnu do mrazáku a je to. Na krátkou dobu to, čeho jsem prostě udělala moc a nesnědlo se to, na delší " polotovary" - třeba dušené maso, jen ten ještě nedodělaný základ, rozdělím, a pak ty části můžu dodělat různě - přidat houby, česnek, různé koření. Říká se, že by se neměly mrazit už zahuštěné a hlavně ne smetanové omáčky, ale dělám to běžně a nic se neděje. Vývary varem zredukuji, aby nezabíraly moc místa, a pak je zase naředím na požadované množství. Dávat mrazit pečivo mi přijde plýtvání místem, tak maximálně kousek chleba jako železnou rezervu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.04 01:48
Co vše lze zmrazit?

Ejo, s tím chlebem hned vysvětlím. Pakliže bydlíš vedle pekárny, tak je mrazení chleba opravdu plýtváním místa. V Austrálii ale evropský chleba nepeče každá pekárna a k nám do supermarketu se vozí nejspíš přes celou Sydney třikrát do týdne. Dala jsem to tam jen jako příklad co se všechno dá zmrazit.
Také bych chtěla ještě zmínit uzeniny. Např. kranski a čabajky se mrazí bez problémů. A když se v neděli ráno rozhodneme že pojedeme do lesa a opečeme si buřty, jenom sáhnu do mrazáku.

 
penda
4752 příspěvků 07.08.04 02:09
chleba...

…mrazíme taky, i pečivo, protože toho tolik nesníme a navíc, nemusíme chodit pořád nakupovat, protože do nejbližších potravin je to asi 1,5 km…a taky se mi jednou líbila rada jedné paní, která říkala, jak do drobečku spotřebuje celý bochník chleba…koupí, nakrájí na krajíčky, potře různými pomazánkami, máslem atd. a jednotlivé krajíčky ve formě svačinových chlebů dá na mrazák a pak už jen vytahuje na snídaně a dětem na svačiny…docela super rada :-))

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.04 04:18
chleba...

Vidíš Pendo, na to jsem úplně zapoměla. Když kluci chodili ještě do školy, udělala jsem sendviče na jejich svačiny do zásoby a dala do mrazáku. Každé ráno jsem jim je dala ještě zmrzlé do plastikové krabičky spolu s ovocem a pitím. Nejen že jsem si ušetřila práci, ale také měli kluci svačinu v chladu. A v létě při 35 stupních je to nezbytné.

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.08.04 16:42
Omluva

Zapomněla, ne zapoměla. Ach ten čeština…

 
possum
464 příspěvků 07.08.04 16:50
tohle je uplne mimo, pro Esmeraldu

ale jelikoz nevim kam jinam; uz jsi zkusila chleba znacky Helga?
Ten je v kazdym supermarketu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.08.04 03:52
Possum, díky.

Asi bydlíš blízko, jsi ze Sydney? Přijď někdy na chat. Díky za radu. Cheba Helga's tady je všude. Je dobrý, ale je to ten „vatový“. Já jsem konkrétně měla na mysli poznaňski, nebo blakc rye.

 
Eleeen
1127 příspěvků 09.08.04 10:17
...

Z mrazáku mi nechutnají brambory, dušené zelí a těstoviny s vajíčkem. Pokud zamrazím přebytek těstovin italských (bezvaječných ze semoliny), není problém.
Skvělé je zamrazit si knedlíky - bramborový, kynutý nebo taky ovocné, plněné, mrazím též z br. těsta se škvarkama nebo uzeným.
Přikláním se k „rezervě“ pečiva na mrazáku, mrazení vývarů a hotových jídel - hlavně tak, jak píše eja. Taky mrazím podušené houby jako esmeralda, zaberou míň místa než syrové a dýl na mrazáku vydrží.
Bylinky, ovoce, zeleninu mrazím tak, že ji omyju, nechám usušit a teprve potom mrazím. Nemám potom slepence s ledem, ale i ostružiny mám sypké - kousek po kousku. Nasekaná petrželka zamrazená suchá se dá používat velice dobře. Mrazím i pórek na kolečka a když je mladá cibulka s natí, tak ji celou nasekám a zamrazím.

 
Eleeen
1127 příspěvků 09.08.04 10:25
...

Ještě mrazím v pytlíkách z mikrotenu bílky (i po rozpuštění z nich lze v pohodě dělat sníh) a taky občas zbytky vína, ale to mi zbyde opravdu výjimečně.

 
possum
464 příspěvků 09.08.04 16:03
Esmeraldo,

jsem ze Sydney. Na jaky chat?
Helga ma taky nekrajeny, ten neni vatovy. Prebraly Rigu.

 
possum
464 příspěvků 09.08.04 16:03
Esmeraldo,

jsem ze Sydney. Na jaky chat?
Helga ma taky nekrajeny, ten neni vatovy. Prebraly Rigu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.08.04 23:24
Possum,

dole na hlavní stránce je „spustit chat“, tak na to klikni. Pak se ti otevře nové okénko a tam jen naťukáš svoje nickname a OK a jsi na chatu. Pak jen píšeš..

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.04 08:38
Co vše lze zmrazit? Ještě jsem si vzpomněla.

Když mám obzvláště dobrou náladu, navařím si do zásoby knedlíky. Nechám celé šišky zchladnout, dám do mikroténového pytlíku a šup s tím do mrazáku.

 
possum
464 příspěvků 17.08.04 12:11
...

jeste lepsi je ty knedliky nakrajet a zabalit akorat jednu porci. Ta se pak v mikrovlnce ohreje raz dva.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 17.08.04 13:21
Zmrazeny chleba.

Podobne jako knedliky ja zmrazuji i cerstvy chleba. Nakrajeny po nekolika krajicich ho vlozim do mrazaku a vzdy vecer ho z mrazaku vydelam a rano je chleba jako cerstvy

 
Vali
1326 příspěvků 14.09.04 00:52
Co vše lze zmrazit?

Také lze zmrazit vánoční cukroví, které se už přejedlo, o velikonocích chutná výborně. Nebo různé ovocné dřeně, třeba k výrobě koktejlů.

 
Vali
1326 příspěvků 14.09.04 00:56
........ a ještě

se dávají na 24 hodin do mrazáku nové punčocháče, přemrznutím získají větší trvanlivost ..... to je co, je to vyzkoušené.

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.09.04 08:39
Co vše lze zmrazit?

A propos, Vali. Já zase peču vánoční cukroví dopředu a uchovávám ho v mrazáku. Asi to nedává smysl, ale tady máme kolem vánoc největší vedra a místo v kuchyni je každý raději tráví u vody. Dokonce dávám do mrazáku i slupky z krevet a do popelnice je dám až v den odvozu. V horku by to jinak hrozně zapáchalo.

 
penda
4752 příspěvků 14.09.04 08:53
taky...

…se dávají do mrazáku svetry, které „koušou“…ale efekt jsem v tom já žádný neviděla… a ještě plyšové hračky kvůli zničení roztočů…a to jsem praktikovala, dokud byli kluci malí…

 
jedle
76 příspěvků 14.09.04 09:48
...

můžeme zmrazit eidam nakrájený napři na smažení, pak se jen nechá povolit, obalí a usměží. Nemám však zkušenost s mrazením obaleného - to by se mi líbilo, mít už připravený polotovar.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 14.09.04 20:06
Tvaroh

Ja si mrazim i tvaroh. Po rozmrazeni je taky dobry.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.09.04 03:42
Co vše lze zmrazit? Ještě jsem si vzpomněla.

Týden před vánocemi se tu ceny ryb zdvojnásobí. Tak jsem na to vyzrála. Mrazím čerstvou obalenou rybu i jiné mořské živočichy.
Do horkého oleje je dávám ještě zmrzlé přímo z mrazáku.

 
penda
4752 příspěvků 16.09.04 09:21
pěnové bonbony...

…Marshmallows…pokud Vás nebo Vaše děti na ně honí mlsná, stačí je od sebe oddělit nůžkami namočenými do horké vody…á propos věděli jste, že se mohou jíst buď jen tak anebo grilované?

 
Labužník Dali02
23 příspěvků 17.09.04 22:49
Taky se může dát zmrazit

syrový kynutý knedlík.Když jsme doma s manželem sami dva a mám zaděláno jako vždy na dva knedlíky, tak dám jeden vařit a druhý do mrazáku. Příště nemusím zadělávat, jen rozmrazím, upravím znovu do tvaru a dám vařit.

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.09.04 02:30
pěnové bonbony...

Tady si Marshmallows děti napichují na klacíček a opékají nad ohněm podobně jako se to dělá s buřty. Také se to dá hodit do horkého kakaa.

 
Vali
1326 příspěvků 20.09.04 13:11
........ a ještě

dávám do mrazáku drobenku na koláč, necháse jen trochu rozmrazit a je hned k použítí.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz