Co s nadúrodou - tentokrát mrkve

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pilka
113 příspěvků 03.10.05 14:24
Co s nadúrodou - tentokrát mrkve

Vážení Labužníci,
poraďte, prosím, kdo víte.
Urodila se mrkev-karotka, je vynikající, ale je jí dost. Jen tak ji dát koním nebo zvěři do lesa všechnu se mi nechce. Až tak dobrý sklep nemáme a mrazák taky není nafukovací.
Ke všemu máme velmi rádi jak bramborový salát s dostatečným množstvím mrkve, tak i mrkev s hráškem jako přílohu (to obojí jen např., prostě ji máme rádi).
Několikrát jsme zkoušeli ji zavařit ve slaném nálevu, ale vždy nám zkysala. Což nás po tom krájení na úhledné drobounké kostičky vždycky dost urazilo. Kdosi mi radil, že je nutno ji vařit dvakrát asi tak jako maso. Jenže asi ne 2 hodiny, že.
Měl by někdo pro mne radu?
Díky a příjemné odpoledne (dnes nutné slunce v duši, když není na obloze k vidění - ani to zatmění jsme si neužili ).

Reakce:
 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 03.10.05 14:34
Odkazy na jiné stránky

v této rubrice tuhle Snehurka uporozňovala na stránky o konzervování ovoce a zeleniny. Něco o mrkvi tam je také.
Příjemnou inspiraci. J.

 
gabi
551 příspěvků 03.10.05 14:45
Co s nadúrodou - tentokrát mrkve

Pilko, ked pridas do sklenicky lyzicu octu(do vacsej sklenicky dve lyzice), neskysne ti to a staci sterilizovat iba 30-40 minut. Ked je zelenina iba v slanom naleve, musi sa sterilizovat na dvakrat… Ak chces, mam recept na vybornu pochutku z mrkvy uplne bez konzervacnych pripravkov vhodna aj pre babatka, ale to je nasladko.

 
marmelada
1643 příspěvků 03.10.05 18:14
Uchovávání mrkve

Celá léta jsme uchovávali mrkev v pilinách. Dávali jsme je do dřevěné bedny, dneska určitě stejně dobře poslouží umělohmotná. Piliny na dno, vrstva mrkve, vrstva pilin tak, aby se mrkev nedotýkala… opakovat.Mrkev pouze mechanicky očištěná od hlíny, nemytá, odstraněná nať odlomením. Piliny mírně vlhké, bedna pak zakrytá. Nemusíš na to mít extra studený sklep, já to několik let takhle uchovávala i v panelákové sklepní kóji. Přeji ti čerstvý mrkvový salátek po celou zimu.

 
Pilka
113 příspěvků 04.10.05 08:30
Díky všem,

vzhledem k množství zvolím kombinaci všech navržených řešení.
Tolik beden už nemáme , naplnili jsme je bramborami a jablky.
Gabi, prosím, dej sem do této rubriky svůj recept na „mrkvovou pochoutku“ nasladko, nějaký mlsný mrňousek se určitě najde.
Na konzervačním webu mrkev je, ale jen sladkokyselá a to nám pro naše účely nevyhovuje, tak zkusím oblíbenou metodu pokus-omyl, budu vařit nadvakrát, a budu věřit, že si nevyrobím rozvařený blivajz.
Díky a pěkný den - zatím to vypadá docela slibně.

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.10.05 13:11
Šoupni jí do mrazáku.

Doma jí chystáme samotnou do pytlíku nastrouhanou nebo s ostatní kořenovou zeleninou na polévku (na velké kusy i nastrouhanou na drobno). Doporučuji koupit ještě mrazáček. Mražená je nejlepší.

 
Pilka
113 příspěvků 02.11.05 09:19
DanoJ - to už taky mám!

mám velký mrazák šuplíkový (já teď nevím, ale je to vysoké skoro jako já, no ne úplně asi tak 1,5 m, na litry si nepamatuju) a ještě v kuchyni ve velké ledničce „příruční“ asi 70 l.
Zeleniny do polévky tam mám, že bych musela vařit bramboračku 2× denně, řeším to tak, že po vánocích každý rok úspěšně nabídnu švagrové pár pytlíků (abych tak akorát vydržela do mladé zeleniny).
Zkusila jsem 2× zavařit naštěstí jen 2 sklenice úhledných malých kostiček (do salátu), už je zkvašená, ještě jsem neměla čas ji vyhodit ale budu sebou muset mrsknout aby mi nebouchla.
Jinak i k diskusi o houbách, mám je tam taky syrové, aroma řeším u choulostivých potravin vždy dvěma silnými sáčky a bývá po problému. Včera jsem přidala 2 pytle nakrájených paprik (na pizzu, na čínu a tak různě pod maso).
I pro mne je mrazák dobrý kamarád (tedy jasně že až po mém muži).
Jo a mrkev jsem už vyřešila tím, že tu opravdu přebytečnou dostaly slepice a králíci mé kolegyně.

 
DanaJ
1136 příspěvků 02.11.05 10:09
Pilka

Naši mají taky dva velký mrazáky a zatím se to vejde. Máme tam zeleninu, ovoce a maso pro čtyři lidi a stačí to. Je fakt, že s mamčou zavařujeme co se dá, ale většinou na kyselo, a ostatní věcičky k vaření se šoupou do mrazáčků. Taky je fakt, že třebas nezabíjíme dobytek, tak nepotřebujeme mrazák na celý prase a tak. A taky nemáme hory zeleniny ze zahrádky, většinou se spíš přikupuje. Z toho mrazáčku mi přijde všechno chuťově čerstvější a voňavější, než když koupím něco zmrazenýho v krámku. S tou „smrdící“ zeleninkou do dvou pitlíků to děláme taky. Je to fajn a praktický nápad, ale bývá s tím problém k jaru, protože jak se porád vše přendavá, tak se stane, že se některý z pytlíků prošoupne a „zavoní“. Chce to sem tam zkontrolovat, ale říkám na rovinu, já si na to nevzpomenu a pak už je pozdě, jak to zavane.
Jé a jak si psala o těch králících, hned bych si dala. Mi jsme vždycky měli králíky, ale teď pár let ne. Tata zkoušel kupit králíka v marketu, ale to je hnus. Jak to není doma vykrmený, tak je to maso takový mdlý. Ale pozor, blízká se na časy, naši plánujou, že koupí králíky letos, takže by mohli být příští rok mladý. Hurá. Mňam.

 
Labužník milda02
50 příspěvků 07.12.05 16:35
omlouvám se,

že tímto příspěvkem moc nepomůžu, ale nedá mi, abych nevzpomněla na recept (z televize) na šťouchané brambory nebo spíš bramborovou kaši s mrkví (originál je z holandské kuchyně. Dáme vařit oloupané brambory jako na kaši, přidáme mrkev nakrájenou na větši kusy (na běžné množství asi 2 střední mrkve), cibuli na větši kousky a vaříme s kostkou zeleninového bujonu. Po uvaření se brambory scedí, přidáme máslo a trochu smetany a rozšťoucháme (já to dělám šlehačem), samozřejmě osolíme. Mrkev zůstane v menších kousíšcích a je to tak dobré .........moc. Takže to je spíš na uplatnění mrkve.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz