Co mlíko nedává, do chlíva nevpustit

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Wolfg
583 příspěvků 09.06.12 20:02
Co mlíko nedává, do chlíva nevpustit

Příběh o kachně prolezlé červy z Hluboše na příbramsku mě dorazil. Pisatelka se dopustila kriminální chyby, když zapomněla podnik zapálit i s majiteli. Tak snad příště.
V dnešním povídání se něčeho podobného nedočkáte. Měl jsem dost času dobře se rozhlédnout a výsledek? Poněkud rozporný.

Až nebudete vědět, co samými roupy, vyražte do Biskoupek na tamní Selský dvůr. Je zapomenutý ten kopcovitý kraj čundráků a hospoda je zcela mimo hlavní cesty. Bývalý velký statek je přestavěn v komerčním stylu, ale přesto s nádechem nostalgie. Je tu čisté téměř všechno, prostředí lokálu i vzduch všude kolem. Podnikání nehodnotím. Samozřejmě natrefíte trakaře i těžké povozy plné květin, starou hospodářskou techniku splátovanou ze všeho, co kde leželo a to vše osvětlené úspornými zářivkami. I tak je tady milo, ovšem připouštím, že kdyby tíha placení zůstala jen na vás, nebude ke škodě přibalit léčiva proti zástavě srdce.
Zajet sem jen tak na oběd se nevyplatí. Povětšinou se zde odehrávají velkorodinné slavnosti a pak je statek pro náhodné hosty uzavřen. Útulnost vnitřních prostor narušuje všudypřítomné smrkové a borové dřevo, takže si připadáte jako ve vagónu C.K. drah L.P. 1910. Problematicky selský charakter místnosti zcela zadupe světelná aparatura pro diskotékové kreace, ale pokud je vypnutá, příliš vadit nebude. Podnik je zařízen na hromadnou výrobu svatebních hostin. Bodrý pan vedoucí je multitalent. Nejen, že úspěšně vede rodinný podnik, rozumí si dobře se saxofonem a i když je místy oslizlý, přesto dobrý bavič. Je třeba připomenout, že svatební hostiny tu jedou na páse a program, jakkoli se tváří originálně, je neustále stejný.
Kuchyni jako celek si netroufám hodnotit. Z jedné hovězí polévky z nefalšovaného masa a povedené svíčkové lze soudit jen málo. Přikláním se k názoru, že je mírně nadprůměrná. Večerní buffet je obvyklého provedení, ale s dobrou kvalitou. Kuchyň disponuje automatickou udírnou a je škoda, že ještě horká a vonící šunka je, jako dnes téměř všude, nafetovaná bobtnavými plasty pro zvýšení hmotnosti. Dočkáte se několika druhů pečených mas, zabíjačkových výrobků, nevšedních pomazánek, sýrových i masných rolád a uzených ryb. Pro hledače sladkostí nainstalují hned dvě čokoládové fontány s množstvím levného ovoce.
Pokud jste řidiči a strávíte celý den na místních nealkoholických nápojích, budete se dva dny dávat dohromady. Polemizujte jak libo, ale mattonka je chemické zvěrstvo, které s prastarým pramenem má společné pouze jméno. Jediná neperlivá lahvová voda bez chemie není zdaleka tak dobrá, jako tekutina na WC, která je prokazatelně z vesnického vrtu. Na barevné močůvky se sladidly si nezvyknu, doufám nikdy.
Konzumenti alkoholu též nebyli nadšeni. Plzeňská likérka Stock pančuje neuvěřitelné lučebniny se zákalem z ovoce, jako čerstvě utrženého. Aspoň tak mluví na vinětách. Padesátka lidí už něco vypije, co však říci na načaté láhve, z nichž ubyl necelý centimetr z hladiny a po zbytek večera se nehnula. Ještě že bylo dostatek slivovice, všimněte si prosím, neříkám České švestky.
V hospodě lze přespat v několika podkrovních pokojích, ale nespoléhejte na venkovské ticho. Stropy jsou dřevěné, bez izolace, proto máte hlučnou zábavu včetně hučení vzduchotechniky z první ruky a před druhou ranní neusnete. Ráno vás skutečně vzbudí slíbené kokrhání i štěkot, ale budete rádi, že noc je u konce.
Tak se objednejte a vyražte s dalšími padesáti kamarády. Pokud si nevyhodí z kopyta a nebudou žádat Strathisla z britských královských sklepů či koňak flaškovaný samotným Napoleonem, suši z ryb zaručeně chycených do ruky v bermudském trojúhelníku nebo i obyčejného kance, celou trachtaci zatáhnete šestimístnou částkou a nebojte, na začátku bude jednička.
A co vás skutečně potěší, stále mluvím o dobrých českých korunách


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz