Co jíte na Velký pátek?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
sveva
751 příspěvků 03.04.09 20:01
Co jíte na Velký pátek?

Obracím se na labužníky s prosbou. Na zelený čtvrtek- špenát! Je nějaké tradiční české jídlo, které se připravuje na velký pátek? Nebo co jíte vy v den tradičního půstu? Já si nemohu vzpomenout. Poraďte mi ať se mohu blýsknout před rodinou! Dííííkyyy!!

Reakce:
bocianka
528 příspěvků 03.04.09 20:33
svevo,

Velký pátek je postní den, tak se může jíst ryba . Třeba je zde nějaký znalec, který poradí i něco jiného.

sveva
751 příspěvků 03.04.09 23:26
bocianka

Děkuji za tu rybu, ale já čekám jestli se ozve někdo s tradicí méně obvyklou, například bezmasé jídlo, které nechybí na Velký pátek. Moc zdravím.

Alis
2617 příspěvků 04.04.09 13:57
Svevo,

Nejprve ti nabízím blýsknout se před rodinou tradicemi a zvyky, některá zajímavější postní jídla napíšu do samostatného příspěvku :-)

Opisuji ze sešitu Velikonoce – zvyky, kraslice, pokrmy, stolování (r. 1991), autoři F. Nepil a M. Kynclová:

Na Velký pátek měla symbolický význam voda, znamenala nejen očistu, ale symbolizovala i zdraví jednotlivce. Např. lidé chodili v tento den k potoku bosi, omývali se v tekoucí vodě a věřili, že budou zdrávi. Vodě nabrané na Velký pátek se říkalo „proudová, běhutá nebo i šťastnila“, protože kdo ji nabere, bude šťastný, ten, kdo se d ní první ponoří, jeho štěstí bude největší. Koupající pronášeli slova:

Vítej, vodičko čistá,
která tečeš z ran Ježíše Krista.
omýváš břehy, kamení,
omyj mne, hříšné stvoření.

V jiných oblastech pak lidé chodili i s domácími zvířaty k vodě, omývali sebe i dobytek a přitom se modlili za ochranu proti nemocem. Mlynáři, ti pak věřili, že největší síla je ve vodě padající z mlýnského kola a tou omývali sebe i dobytek. Hospodyně nabíraly proudové vody a vykrápěly jí celý dům i chlévy jako ochranu před požárem.
Velký pátek byl dnem půstu (…) Proto věřící nepojídali žádné maso ani pokrmy s masem. Ještě na počátku 20. stol. se v některých místech naší republiky shášely všechny ohně, nevařilo se a v domácnostech jedli babu s rozinkami a zapíjeli ji kávou. Nechyběla ani pascha, která se upravovala z vajec a tvarohu. Hmota byla vtlačována do ozdobných forem, po ztuhnutí se vyklopila a pak se pojídala na Velký pátek. Někde se vařilo ušelo, což byla omáčka z krupice, vajec, cukru a skořice.
Pro úplnost uvádíme ještě další pokrmy – vařila se kyselá polévka se zelím a podávalo se mléko, vejce, káva, chléb.
Ohně se rozdělávaly až na Bílou sobotu, kdy si hospodyně nosily žhavé uhlíky dřevěného uhlí z ohňů pálených před kostely domů.
Připomeňme ještě báseň K.J. Erbena, Poklad, z níž se dozvídáme o otvírání pokladů na Velký pátek.
A jaké byly pranostiky? Velký pátek deštivý dělá rok žíznivý, Suchý půst – úrodný rok.

Alis
2617 příspěvků 04.04.09 14:10
...

postní jídla, tradiční i méně tradiční

lepenice, špenátová, česneková, hrášková, bramborová polévka, kulajda, hladká ančka, rybí paštika, pstruzi na másle s mandlemi, houbová či zeleninová nádivka, brokolicový nákyp, kuba, pučálka, fazolový salát, … a jako tradičně netradiční moučník např. pečená jablka nebo muzika…
Víc mě zatím nenapadá :-)
U nás bývá tradičně cokoli s houbami či z hub (loni to byly houbové lívanečky, předloni pohankový kuba, letos bude asi houbová omáčka podle sudetských zvyklostí), povětšinou míváme také nějakou krémovou polévku, letos asi vzhledem k omáčce nebude, udělám na Zelený čtvrtek hráškovou.
Zdravím a přeji pěkné Velikonoce :-))

sveva
751 příspěvků 04.04.09 15:28
Alis

Jemine to se mi splnilo přání úplně kompletně. Moc děkuji za námahu a přeji veselé svátky.

mrtvola
1394 příspěvků 04.04.09 16:52
Svevo,

teda já jím na Velká pátek jenom suchý rohlík a čaj, ale moje babička dělala vždycky čočku. Já jí občas dělám pro rodinu. Nejen na Velký pátek, ale i na Popeleční středu. A na Zelený čtvrtek špenátový puding a rybu vařenou v páře.

mrtvola
1394 příspěvků 04.04.09 16:55
A ještě něco.

Úplně nejtradišnější jídlo na Velký pátek jsou jidáše - kynuté těsto spletené jako oprátka, na paměť toho, že se Jidáš, poté co zradil Krista, oběsil. Prý na osice, proto se jí prý neustále třesou listy.

anickav
2904 příspěvků 04.04.09 20:04
U nás sa postíme.

Na sucho na platni pečiem placky - asi ako arabský chlieb. A voda.

Jenofefa
1315 příspěvků 04.04.09 21:29
Na Velký pátek

u nás byly vždycky jidáše s medem a čaj, předtím hrachová polévka.

twixik
149 příspěvků 04.04.09 22:53
Mrtvolo,

strašně by mě a možná i ostatní labužníky zajímal ten Tvůj špenátový puding. Prosím, nenapsala bys nám na něj recept?
Díky.Helena-Tw.

mrtvola
1394 příspěvků 05.04.09 12:30
Twixíku,

je tam. Dobrou chuť.

Marjanka2
214 příspěvků 05.04.09 20:52
...

Kopřivový svítek - těsto jako na lívance, ale místo droždí prášek do pečiva a osolené s přidáním jarních nadrobno nasekaných kopřiv a hrachovou polévku.

Labužník dasad02
42 příspěvků 05.04.09 22:35
kapr

my delavame kapra, letos bude na mandlich s rozinkama http://www.nadoma.cz/…a-rozinkami/

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz