Cizrna-cícer-chick peas

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
di
2451 příspěvků 26.11.05 01:10
Cizrna-cícer-chick peas

Nemáte někdo náhodou nějaký šikovný recept na jídlo s cizrnou? Cizrnu máme moc rádi a ty recepty, které jsou na Labužníkovi uveřejněné, už jsme vyzkoušeli.

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 26.11.05 02:04
Cizrna

Zkus recept na „Garbanzo“ v Ranci kuchyní/Recepty, na mé stránce www.manana.cz . ¡B´an la echu b´al! neboli ičilsky dobrou chuť!

 
di
2451 příspěvků 26.11.05 10:43
Maňano, dík,

a něco bez masa by nebylo?

 
babi
6360 příspěvků 26.11.05 12:22
di...

můžeš se podívat na tyto bezmasé recepty, ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE
Cizrně se také říká římský hrách a na přiklad Italové ji rádi používají ve svých receptech.

 
di
2451 příspěvků 27.11.05 07:20
babi

Koukněte na můj původní příspěvek - všechny recepty na cizrnu zde z Labužníka jsem už vyzkoušela. Hledám nový.

 
esmeralda
4813 příspěvků 27.11.05 08:33
Cizrna-cícer-chick peas - Di

a co tohle ?

 
babi
6360 příspěvků 27.11.05 14:01
di...

přijmi moji omluvu! Nečetla jsem pozorně.

 
Alice_G
505 příspěvků 27.11.05 16:19
Milá di,

něco jsem našla (mám to v receptech kdysi vyhledaných hlavně v goooooglu - tak se původním autorům omlouvám. Až od nedávna si zaznamenávám i zdroj receptů).
Bohužel to sem jenom hodím a jdu zase hrabat sníh - než padne tma. Pokud jsou to duplicity receptů z Labu, přeskoč to, snad tu ale najdeš jeden-dva recepty, které jsi ještě nezkoušela…
A mimochodem - di, kdybys dala na labu svou adresu, tak to dostaneš do mailu. Pěkné zmrzlé odpoledne !
AG
Cizrna na rajčatech
3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka
Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte doměkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.
Cizrnová pánev - 4 porce
400 g cizrny, 1,5 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chilli, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčičných semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka
Cizrnu nechejte ve vodě 10–12 hod nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 min curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1,5-2 hod vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.
Cizrnový „eintopf“
1 polévková lžíce olivového oleje, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů, 1 hrnek na kousky nakrájené mrkve, špetku skořice, 3 hřebíčky, 2 velká rajčata, 3 hrnky uvařené cizrny, 1/2 hrnku odpeckovaných oliv, čajová lžička tymiánu, 1/2 hrnku nasekané petrželky, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, bílý pepř, mořská sůl
Nechejte 5 min podusit cibuli a česnek v troše oleje. Přidejte hřiby a mrkev a 5 min poduste. Přidejte skořici, hřebíček, bílý pepř, mořskou sůl a nakrájená rajčata, nechejte ještě 15 min dusit. Nakonec přidejte cizrnu, olivy, tymián, citrónovou šťávu a polovinu petrželky. Vařte dalších 15 min. Zbytkem petrželky posypeme a teplé servírujte.
Karbanátky z naklíčené cizrny
100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej
Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli poduste ve vodě, potom pomelte. Přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Pomazánka z cizrny
1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl
Cizrnu po namočení uvařte doměkka a rozmixujte, případně propasírujte. Osolte a zamíchejte jemně nastrouhanou cibuli a nakrájenou pažitku.
Veselá zeleninová polévka - 4 porce
200 g cizrny, 1,5 l vody, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 polévkových lžic olivového oleje, zeleninový vývar, pepř, bylinná sůl, bobkový list, 1 větší brambor, 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, mořská sůl
Cizrnu umyjte a nechejte přes noc namočenou a další den ji uvařte. Po hodině vaření přidejte nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou cibuli, olivový olej, zeleninový vývar, ochuťte bylinnou solí, pepřem a bobkovým listem. Nakrájejte brambor na kousky, mrkve na plátky, kedlubnu a celer na proužky a také je přidejte. Do hotové polévky vhoďte nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a sůl. Celková doba vaření je podle tvrdosti vody 1,5-2 hod.
Teplý salát z cizrny, fenyklu a paprik
Doba přípravy: 45–60 minut
Nejprve si ve džbánku připravte zálivku: prošlehejte 1 lžíci červeného vinného octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete. Poté buď přímo nad plamenem (i plynovým), nebo na grilu opečte dvě velké červené papriky; slupka by měla zčernat. Pak je dejte do plastového sáčku nebo hrnce s pokličkou na deset minut zapařit, slupka díky tomu půjde snadno oškrabat. Dužinu nakrájejte na kousky, odstraňte zrníčka a dejte stranou. Nyní ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte v něm nadrobno nakrájené cibule (1 malou červenou a 1 malou bílou, nejlépe šalotku). Za stálého míchání smažte 3-4 min, pak přisypte 2 stroužky pokrájeného česneku, 1 menší bulvu fenyklu, nakrájenou na plátky, 1 nasekanou snítku rozmarýnu a 1 bobkový list. Za častého míchání opékejte ještě asi 5 min, ale nenechte zeleninu zčernat. Zeleninový bujonový prášek (Wurzl v bio-kvalitě - obchody se zdravou výživou) rozpusťte ve 200 ml horké vody a vlijte k zelenině. Přisypte 800 g slité konzervované cizrny, promíchejte a odkryté vařte, až se skoro všechna tekutina vypaří. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout. Na závěr přesypte obsah kastrolu do mísy, přidejte kousky paprik, citronovou kůru a petrželku. Přelijte zálivkou, dobře promíchejte, podávejte teplé nebo vychladlé.
Rychlý sladkokyselý cizrnový salát s cibulkou
pro 4 osoby
250 g cizrny v sušeném stavu zn. BIOLINIE nebo 1 plechovka sterilované biocizrny ve slaném nálevu (prodává například Albio)
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce pšeničného nebo rýžového sirupu
2-3 mladé biocibulky;
Dresink
2 lžíce jablečného octa /i víc - podle chuti/
6 lžic olivového oleje
1-2 lžíce jablečného koncentrátu (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy)
Uvařenou cizrnu nechte okapat a orestujte ji na pánvi, kam jste dali rozehřát olej a obilný sirup. Po chvíli přidejte k cizrně i cibulku nakrájenou na kolečka a společně restujte do křupava. Olej se sirupem lehce zkaramelizujte. Odstavte z ohně a mezitím si připravte dresink. Pokud chcete, můžete přidat špetku soli a čerstvě umletého bílého pepře. Zbylou syrovou cibuli i nať nakrájejte na jemná kolečka a zamíchejte do cizrny. Zalijte dresinkem a buď rovnou servírujte, nebo nechte vychladit. Chlazený je více osvěžující, do teplého můžete přidat i uvařené celozrnné těstoviny a máte velmi syté a rychlé jídlo. Vaření cizrny: Rychlá varianta je s použitím sterilované cizrny. Pokud máte suchou cizrnu, propláchněte ji a namočte na několik hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou, tím se zbavíte látek, které způsobují plynatost. Stravitelnost luštěnin zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky. Tlakový hrnec natlakujte a bez soli vařte cca 35-40 min (v obyčejném hrnci trvá vaření cizrny déle, někdy i přes 1,5 hod.). Když vám zbude cizrna, zkuste k ní udělat klasickou omáčku, kterou děláte na tzv. Slepici na paprice. Uvařená cizrna nahradí slepici, místo bílé mouky na zahuštění můžete použít zdravější celozrnnou špaldovou mouku a místo smetany sojovou smetanu.
Cizrna se zeleninou
200 g cizrny (římský hrách), 750 g rajčat, 1 lilek, 2 cukety, 2 zelené papriky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, tymián, sůl, 6 lžic oleje
Cizrnu namočíme přes noc do 1 l studené vody. Druhý den ji v téže vodě uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 90 min. Scedíme. Rajčata oloupeme, odjádříme a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek prolisujeme. Zeleninu a cizrnu klademe ve vrstvách do kastrolu. Každou vrstvu osolíme, okořeníme česnekem a tymiánem. Zakapeme olejem a dusíme přikryté pokličkou asi 45 min, zdobíme tymiánem.
Cizrnový salát
1 balíček suché cizrny, 4 vejce, šálek oliv, 1 červená cibule, 2 zelené papriky, 2 lžíce jemného octa, 6 lžic olivového oleje, sůl
Cizrnu necháme přes noc namočit ve vodě. Druhý den slijeme, nahradíme čerstvou vodou, osolíme a vaříme do změknutí. Pak přecedíme do velké mísy. Zálivku připravíme smícháním oleje a octa se solí podle chuti. Vejce uvaříme natvrdo, po oloupání nakrájíme na čtvrtky. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na kostky a přidáme k cizrně. Zalijeme zálivkou, promícháme. Zdobíme vejci a olivami.
Cizrna po indicku
350 g cizrny, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 středně velké cibule, 250 g rajčat, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce mleté pískavice (řecké seno), 1 lžička mleté skořice, 1 zelená chilli paprička, asi 2,5 cm velký kousek čerstvého zázvoru, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekaného koriandru
Cizrnu necháme přes noc namočit, vodu slijeme a v nové vodě uvaříme doměkka (něco přes hodinu). Musí se hlídat, aby se voda nevyvařila. Slijeme, ale vodu uschováme. Cibuli nakrájíme, asi 1 lžíci dáme stranou a zbytek smažíme na oleji, až začne mírně hnědnout. Pak přidáme drobně nakrájená oloupaná rajčata a smažíme asi ještě 6 min. Přimícháme koření a asi po půl minutě přidáme cizrnu a asi 350 ml vývaru z ní. Osolíme a vaříme asi 25 minut. Pokud je směs suchá, přilijeme vodu. Zbylou cibuli smícháme s nakrájenou chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a citrónovou šťávou. Směs vmícháme do uvařené cizrny a podáváme.
Cizrnový závin
1 balení listového těsta
300 g cizrny
3 lžíce cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce oleje
1-2 hrsti rozinek
1 vejce na potření špetka mleté skořice, hřebíčku, kardamonu,soli
trochu mouky na vál
Cizrnu namočíme alespoň na 6 hodin, slijeme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 1 lžíci oleje a uvaříme doměkka. Uvařenou cizrnu s trochou vývaru rozmixujeme na jemnou pastu, přidáme oba cukry, skořici, drcený hřebíček a kardamon. Vyválený plát listového těsta potřeme cizrnovou náplní, posypeme rozinkami a zavineme. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme dozlatova.
Ostrá dušená směs s cizrnou 4
1 ¼ šálku sušené cizrny (garbanzos) – 2 polévkové lžíce olivového oleje – 1 nakrájená velká cibule – 3 stroužky česneku, utřené – ½-1 čajová lžička nakrájených chilli papriček – 1 velká zelená paprika, nakrájená – 1 velká červená paprika, nakrájená – 400 g konzervovaných rozmačkaných podlouhlých rajčat – 1 hrnek zeleninového vývaru – ¼ hrnku nasekané čerstvé petrželky
Vložte cizrnu do misky a zalijte dostatečným množstvím studené vody. Nechte odstát přes noc a poté sceďte. Vložte cizrnu do velkého kastrolu s vařící vodou a vařte asi jednu hodinu nebo do měkka. Dobře sceďte. Zahřejte olej ve velké pánvi a smažte cibulku na mírném ohni nejméně 5 min dokud nezměkne nebo není dozlatova. Přidejte česnek a smažte další minutu. Vmíchejte feferonku a sladkou papriku a vařte 5 min s občasným promícháním nebo dokud nejsou papriky měkké. Přidejte rajčata, vývar a cizrnu a přiveďte do varu. Snižte teplotu a mírně povařte 25 minut nebo dokud cizrna nezměkne nebo se nevyvaří šťáva a nezhoustne. Těsně před servírováním vmíchejte nasekanou petržel. Podušená cizrna s feferonkami, sladkými paprikami a rajčaty je příjemné zimní jídlo. Skvělé pro vegetariány; tyto ořechově chutnající cizrny jsou delikatesní a nízkotučné.
Brambory s cizrnou
300 g celé cizrny (římský hrách), 1,5 l vody na uvaření cizrny, 600 g brambor, sůl, olej, kurkumu a kari po 1 čajové lžičce, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
Cizrnu namočíte přes noc do vody a pak vaříte s bobkovým listem (správně uvařená se dá snadno rozmáčknout mezi dvěma prsty). Na oleji osmahnete koření, přidáte nakrájené brambory, asi 5 min restujete dozlatova. Přidáte cizrnu a podlejeme vodou, osolíte a povaříte brambory, aby byly měkké. Potom lze přidat kokosové mléko a po odstavení dochutíte citrónovou šťávou.
Cocido maragato neboli maragatský kotlík
30 dkg uzených vepřových nožiček, 25 dkg sušeného hovězího masa (lze vynechat), 30 dkg hovězího z kýty, 1/2 slepice s drůbky, 1 vepřové ouško, kousek vepřové hlavy, 10 dkg slaniny, 2 pikantní klobásky, 1/2 kg brambor, 1/2 hlávky zelí, 1 mrkev, 1/2 kg cizrny. Nádivka: 3 vejce, strouhanka, 3 stroužky česneku, 5 dkg šunky
Přes noc namočíme cizrnu, osolíme, přidáme sušené hovězí a vepřové nožičky, pokud jsou slané. Do velkého hrnce dáme tři litry vody, přidáme klobásky, hovězí, sušené hovězí, vepřové nožičky, vepřové ouško, hlavu a slaninu. Vaříme 15 min. Sebereme pěnu, přidáme slepici, mrkev a cizrnu. Ochutíme a pomalu asi tři hodiny vaříme. Do dalšího hrnce dáme nakrouhané zelí. Když je napůl uvařené, přidáme oškrábané celé brambory. Mezitím připravíme nádivku. Rozšleháme vejce společně s drůbky, přidáme nadrobno pokrájenou šunku, kousek klobásky, nasekaný česnek a strouhanku. Uhněteme tuhou hmotu, z níž vytvoříme krokety nebo kuličky. Přidáme do hrnce s vývarem. Pak vývar procedíme a do polévky přidáme nudle, strouhanku nebo rýži. Nejprve servírujeme maso a klobásky, pak zeleninu a nakonec polévku. Zapíjíme dobrým červeným vínem.
„Čikpísové“ karí
1 hrnek čikpísů (cizrny)
1 cibule
1-2 mrkve
1/2 červené papriky
2 rajčata
1 hrnek zeleninového bujónu (z kostky)
1 lžička kari koření (podle chuti i víc)
koření (pepř, sůl)
1 lžíce rajského protlaku
olej
Základem je nezapomenout si předem namočit čikpísky do vody. Nejmíň pět hodin předem. Samotné vaření začneme tím, že si čikpísy povaříme asi tak deset minut ve vodě a pak vodu scedíme. Do kastrolu si dáme na rozehřátý olej smažit cibuli spolu s kari kořením na asi pět minut. Přidáme nakrájenou mrkev (pěkně bude vypadat, když bude nakrájená na hrubější nudličky), nakrájená rajčata a nakrájenou papriku. Smažíme dalších pět minut. Zalejeme vývarem, přidáme čikpísy, uvedeme do varu a vaříme tak půl hodiny, klidně i víc (v originálním receptu je 60 min, ale to nám připadalo až moc) - podle toho, jak hustou chceme mít omáčku. V průběhu vaření můžeme pro pěknou červenou barvu a zahuštění omáčky přidat rajský protlak, osolíme a opepříme. Podáváme s rýží (nejlépe basmati), s pita chlebem nebo jinou indickou přílohou (naanský chleba). A nějaký salát k tomu. Kdo chce, může si karí trochu přikořenit přidáním čili papriky. Variantou může být čočka místo čikpísů - v tom případě nám stačí namáčet třeba jen hodinu a počáteční povaření může být také o něco zkráceno. V originálním receptu byla místo papriky cuketa a pórek, což jsme v lednici neměli a aspoň bylo všechno laděno do červena a hezky to vypadalo.
Komentář šéfkuchaře:
V čem jsou záludnosti tohoto receptu? Asi v době vaření. Ze začátku to bylo pěkně husté, pak se tam nalil vývar a zřídlo to a báli jsme se, že to bude vodička, ale postupně se tekutina vyvařila a zase to zhoustlo a vaření jsme zastavili, když to bylo hustotou akorát. Chce to při vaření ochutnávat. Což je další záludnost. Ze začátku nám připadalo, že to má nijakou chuť a přisypávali jsme další a další kari koření. A solili. Nakonec to ovšem dopadlo moc dobře. Chuťově i na pohled.
Zeleninová omáčka na nudle s cizrnou
1 cibule, 50 g mrkve, 50 g hrášku, 1,5 l zeleninového vývaru, pórek, 100 g vařené rozmixované cizrny, jablečný ocet, sůl
Jemné orestujeme cibulku, mrkev a hrášek a s vývarem a solí dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme najemno nakrájený pórek. Nakonec přidáme cizrnu a ochutíme.
Zeleninová polévka s cizrnou a skořicí - 4 porce
300 g cizrny (římského hrachu, konz.), 4 stroužky česneku, 200 g lilků, 1 žlutá paprika, 200 g zelených fazolových lusků, 200 g mrkve, 300 g rajčat (konz.), 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mlet. koriandru, špetka mleté papriky, 3 lžičky granul. zelenin. vývaru, špetka kari, špetka mletého chilli, čerstvá máta na ozdobu
Cizrnu necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme. Lilky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme semeník a bílé přepážky a lusk nakrájíme na nudličky. Zelené fazolky omyjeme, očistíme a nakrájíme na asi 3 cm kousky. Mrkev rovněž omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata necháme okapat a pak rozkrájíme na kusy o velikosti sousta. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm zesklovatíme cibuli. Pak přidáme česnek, římský kmín, koriandr a skořici a za stálého míchání osmahneme. Přidáme papriku, fazolky a mrkev, osolíme a za občasného míchání vše opékáme zhruba 3 min. K zelenině přidáme meltou papriku, rajčata, cizrnu a 1 l vody. Pak vmícháme zeleninový vývar, kari a chilli koření a vše asi 20 min vaříme. Před podáváním ještě podle potřeby přisolíme nebo opepříme, rozdělíme do talířů a posypeme lístky máty. Výborně chutná s čerstvým pečivem. Špenátová polévka s těstovinami a cizrnou pro 4 osoby
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 utřený stroužek česneku
1 lžička sušené majoránky
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
450 g čerstvého špenátu nebo 200 g mraženého špenátu
200 g vařené cizrny
1500 ml hovězího bujonu
100 g mušliček nebo jiných polévkových těstovin
2 lžíce strouhaného sýra (max. 30 % tuku v sušině)
sůl, pepř
Ve větším hrnci rozehřejte olej a duste na něm asi 10 min cibuli doměkka. Přidejte česnek, majoránku, rozmarýn a špenát a duste pod pokličkou dalších 7 min. Pak vlijte do nádoby bujon s cizrnou a vše přiveďte do varu. Pak nasypte těstoviny a za občasného míchání vařte ještě asi 10 min, dokud nezměknou. Podávejte posypané sýrem. Kalorickou hodnotu polévky snížíte nepoužitím sýra.
Cizrnová pomazánka s drůbežím masem a cibulí
200 g uvařené cizrny
250 g vařeného drůbežího masa
2 lžíce hořčice
2 lžíce másla
sůl, pepř, červená cibule
Cibuli s masem umeleme, přidáme hořčici, máslo, sůl, pepř a vše našleháme. Zdobíme kolečky červené cibule.

 
babi
6360 příspěvků 27.11.05 16:33
Alice...

tolik práce! Proč ty recepty nenapíšeš zrovna mezi ty na Labu? Takto se budou pro příští zájemce nesnadno hledat

Zdravím Tě z pohádkově zasněženého Jeseníku!

 
Alice_G
505 příspěvků 27.11.05 17:14
Drahá babi,

to nebyla žádná „taková práce“. Naopak, já su lenoch, jen jsem si prohrábla recepty, to byla minutka.. Až si to „di“ přebere, srovná s tím, co už má a vyzkouší - ať to sem hodí do kategorie Recepty, klidně pod svým jménem a se svým komentářem, vůbec nemám potřebu se tu předvádět s recepty kdysi „vybagrovanými (Ahoj, Marme!)“ na netu. Já zatím používám cizrnu jen málokdy - do hummusu a masové směsi na kuskus, „di“ chci použít jako testovací morče…
Pěkný večer ! AG

 
di
2451 příspěvků 28.11.05 08:54
Alice,

díky moc za obsáhlou odpověď, hned jak bude čas, pustím se do vaření.

 
Yvette
704 příspěvků 28.11.05 16:22
Alice_G. - dekuji

Ajinko, prosim, prosim, takove krasne receptiky na cizrnu a ja nevim, jak si je dat do mych „oblibenych“. Opisovat se mi je nechce a jak uz to u nas byva, nikdy nic nefunguje, kdyz to clovek nejvice potrebuje, ted je to tiskarna.
Tudiz nezbyva nic jineho, nez-li cekat az Di vyzkousi a napise do Labuznika.
Ale i presto diky za prima receptiky na chickpeas, miluji je. Mej se moc hezky a at se dari v krasne zasnesene vlasti .

 
Alice_G
505 příspěvků 28.11.05 19:27
Chick peas, cizrna - milá Yvette a ostatní,

já vím, že tu vypadám skoro jako asociál, který nechce posílat recepty v řádném tvaru a formátu na Labužníka. Mám dva důvody - jeden je dlouhodobý - moc se mi nelíbí tu pod svým autorským jménem uvádět recepty, které nemám otestované. Opsat recept umí každý, kdo zvládá Ctrl Insert a Shift Insert ;-)). Recepty „domácí“ a prověřené, které publikuje většina z vás (za mnohé tady např. Vali, na konkurenčním serveru třeba Airan), jsou daleko cennější; taky jakýkoliv osobní přístup (Pupek) přináší něco nového. Tolik bod 1.
A ten druhý důvod - pracuju v laboratoři v nemocnici, a zrovna tenhle týden máme na každý den do běžného provozu přidaných 22 studentů (takže při nornální rutině je to trochu zátěž. Ve volném čase se na ně připravuju, aby je to bavilo, a taky se i doučuju, oni ti mladí mají fakt zvídavé dotazy…). Ale slibuju, že pokud se neozve di, tak to zkusím příští týden naházet na Labu, bohužel bez ověření. Všem pěkný večer ! AG

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 17:19
cícer

nájdeš hlavne v arabskej a blízkej kuchyni, takže napríklad aj tu si prelistuj národné kuchyne (Maroko, Alžír, Tunis, Egyp, Sýria, Libanon, Turecko…)

 
Yvette
704 příspěvků 02.12.05 04:28
Cizrnova panev

Alice, dneska vyzkousena Tvoje cizrnova panev a byla mocky dobra. Pouzila jsem sice cizrnu z konzervy, protoze jsem se rozhodla tento recept uvarit na posledni chvili a uz nebyl cas na namoceni. K tomu jsem si uvarila jasminovou ryzi a pochoutka byla na svete. Alice, dekuji, priste budu zkouset dalsi z Tvych napsanych receptu na chickpeas. Jeste jednou diky a mej se hezky.

 
Alice_G
505 příspěvků 05.12.05 19:50
Cizrna - Yvette, díky,

tak jsem sedla k počítači, abych začla plnit svůj slib; Ty jsi mi jeden recept ověřila, výborně, hned je na Labu. Pokud budeš pokračovat… (já se zděsila, kolik jsem sem zkopírovala, to bude chtít čas.. a milovníky cizrny, kteří by to vyzkoušeli - nehlašte se všichni…:-)))) AG

 
versla
33 příspěvků 24.02.06 22:11
Salát z cizrny

1/2 hrnku cizrny
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce červeného vinného octa
2 stroužky česneku
1 malá červená (nebo obyčejná) cibule
3 lžíce černých oliv
3/4 lžíce čerstvých bylinek (tymián, estragon, rozmarýn, petrželka… - v nouzi nahradit 1 lžičkou sušených)
sůl
 pepř

Cizrnu namočte přes noc v dostatku vody. Po této době vodu slejte, nahraďte čerstvou a vařte mírným varem až je cizrna měkká.
V míse smíchat ocet, olej, pepř a sůl dle chuti, rozmačkaný česnek (já dávám obyčejně víc než předepsané 2 stroužky) a bylinky. Pokud nejsou čerstvé nahraďte sušenými a dolaďte petrželkou, ta už je skoro vždy.
Jakmile je cizrna měkká slejte vodu a přesypte ji do mísy z olejem, octem a bylinkami. Přidejte nakrájené olivy a cibuli (dávám spíš více než méně), promíchejte a podávejte.
Vynikající je ještě vlažný, ale své kouzlo má i studený.

Čerpáno z kuchařky Buvolí křídla a jiné recepty

Moje modifikace: více česneku a cibule (většinou dávám obyčejnou, protože tu máme pořád doma), ocet i jablečný nebo bílý vinný, olivy i zelené a to bude asi vše :-)

Teď jsem ho přidala i do receptů, takze bude 2×

 
di
2451 příspěvků 24.02.06 23:42
Verslo

Tohle je moje zamilovaná kuchařka, právě díky ní jsem začala s cizrnou vařit a první vyzkoušený recept byl zrovna tenhle salát. Mňam.

 
airan
652 příspěvků 26.02.06 12:48
...

Mila Di, chtela jsem ti pridat recept na jachnija s cizrnou ale kdyz jsem videla co vsechno ti poslala Alice :-) mas jeste zajem? Zdravim te.

 
heja
312 příspěvků 26.02.06 15:24
Airan

prosím, přispěj svým receptem. Také si ráda přečtu ten tvůj.
 Dík.

 
di
2451 příspěvků 27.02.06 07:42
Airan

sem s tím, Tvoje recepty jsou vždycky moc zajímavé!

 
sim
293 příspěvků 27.02.06 19:38
cizrna - apetit

v novom Apetite je clanok - Co podniknout s cizrnou - str. 86

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz