citronová tráva

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
buturenka
311 příspěvků 09.09.04 10:39
citronová tráva

Milí labužníci, mohli by jste poradit, kde sehnat citronovou trávu?? Objevila jsem to v nějakém receptu (snad thajském), ale zatím jsem na tento produkt nenarazila. Jsem od Brna. Díky

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 09.09.04 11:46
citronová tráva

Buturenko, kde sehnat citrónovou trávu ti sice neporadím, ale kdybys ji nesehnala, nahraď ji nastrouhanou citronovou kůrou. Tak to aspoň praví učené kuchařské knihy.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 09.09.04 13:06
citronová tráva

jednu radu bych měla, ale nevím, zda bude co platná
koupila jsem citronovou trávu společně s kardamonem a dalšíma vůňovatýma věcma na tržišti ve Vídni - tak až budeš mít cestu kolem…

omlouvám se, ale taky jsem ji sháněla tady v ČR a až v Rakousku jsem na ni náhodou narazila

 
Eleeen
1127 příspěvků 09.09.04 13:14
Sušená...

se dá koupit v téměř každé Herbě. Když si uděláš silný výluh, můžeš pár lžiček použít místo živé citronové trávy. Já si z ní dělám letní limonády a šťávy. Výluh má úplně stejnou barvu (žlutou) jako točené limonády z hospod (teda dřív, teď nevím).
Já jsem navíc na citrusy tak trošku alergická, tak si dávám hrníček výluhu do obyčejného čaje místo citronu (ať už čerstvá nebo sušená).
Rozhodně má citronová tráva jinou chuť než klasický citron nebo limetka.

 
trikolka
383 příspěvků 09.09.04 18:00
buturenko lze i vynechat

ja ji v thajskych receptech s uspechem vynechavam, kdyz jsem lina jit do vzdalenejsiho obchodu. limetka ji podle mych chutovych poharku stejne pretluce, tak se s tim moc netrap

 
Labužník cat02
22 příspěvků 17.09.04 15:28
v delvitě

jsem viděla (v tom jejich zahraničním koutku) prodávat citronovou trávu ve formě prášku

 
chocolat
106 příspěvků 17.10.04 13:22
...

sušenou a mletou ji seženeš třeba v carrefouru-někdy po názvem citronela a sem tam ji prodávají i čerstvou.jinak já jsem si ji privezla z čínské čtvrti soho v londýně,takže možná ji budou mít i v čínských obchodech u nás.

 
Labužník Lili02
28 příspěvků 20.10.04 12:12
V Brně

jsem ji koupila sušenou v koření u Sindibáda. Jmenuje se to citronela. Obchod je Pekařská 3/5, nebo Alfa pasáž- Nám. Svobody 10.

 
Jarka7
208 příspěvků 03.10.05 20:09
...

Citrónová tráva - Citronela (Cymbopogon citratus)
Tropická tráva, která se začíná prodávat i v našich specializovaných obchodech ve svazečcích jako pažitka, je typická pro thajskou kuchyni, která je proslulá svými pikantně ostrými jídly.
Citronela, známá také jako voňatka citronová, anglicky Lemon Grass, německy Zitronengras, byla známa ve starém Egyptě již před 3000 lety.
Voňavá tráva botanicky patří mezi lipnicovité; pochází z tropické jihovýchodní Asie. Dnes je hojně pěstována v Africe, Jižní Americe, Austrálii, na Floridě, v Kalifornii, Indonesii a Malajsii. Celá rostlina velmi příjemně voní po citronu, díky obsahu vonných silic citralů.
Tráva roste v trsech; dlouhé listy vyrůstají z pochev s cibulovitě rozšířenou bází. Množí se vegetativně, rozdělením trsů. Semena tvoří velmi málo. Pokud je však seženeme, pěstování citronely je velmi snadné. Pěstujeme ji jako pokojovou rostlinu. Můžeme se pokusit zakořenit i čerstvou zakoupenou odlomenou lodyhu ve sklenici vody. Jakmile vyrostou kořínky, pře:,–(íme ji do zeminy v kořenáči.
Voňatky jsou přidávány nejen do pokrmů, ale jsou také surovinou pro výrobu parfémů, k aromatizaci léků.
Při kuchyňském použití zá:,–(ně upřednostňujeme citronelu syrovou. Sušená ztrácí charakteristické aroma. Přidává se do jídla nakrájená příčně jako pór. Je vhodná k dochucení jídel z krabů a krevet, do dušených a zapékaných masitých jídel z drůbeže. Kombinujeme ji s česnekem, šalotkou, koriandrem, paprikou. Při výrobě karí a chutney omáček citronelu používáme jako velmi pikantní ingredienci.
Voňatky se používají k přípravě osvěžujících koupelí.
(V případě nejvyšší nouze lze v pokrmech nahradit citronovou nebo limetovou kůrou, konečná chuť však je zá:,–(ně jiná.)

Citrónová polévka s krevetkami
Suroviny: 4 stroužky česneku, 100g mražených krevet, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 limeta nebo citron, 1 kousek zázvorového kořene, stéblo citronové trávy (citronela), 2 šalotky, 100 ml bílého vína, čerstvý koriandr, rybí omáčka, 1 kostka zeleninového bujónu
Příprava: Na oleji opečeme krevety s česnekem. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Citron nebo limetu spaříme horkou vodou a nakrájíme na plátky. Oloupaný zázvor, citronovou trávu a šalotku drobně nasekáme a orestujeme spolu s citrony.
Podlijeme vývarem z kostky, přidáme víno, vaříme asi 15 minut na mírném ohni. Přecedíme přes síto, přivedeme znovu k varu, přidáme krevety a ochutíme rybí omáčkou. Na talířích ozdobíme koriandrem.
U nás je k sehnání v Makru a jako sazeničky: Krakonošovo zahradnictví, Pavel Šír, Kruh 82, p. Jilemnice-zasílá na dobírku. Jarka 7

 
penda
4752 příspěvků 05.02.07 23:15
nákup

on-line ;o)

 
Labužník eli02
1 příspěvek 07.04.07 11:30
...

ahoj, citronovou trávu jsem včera koupila v asijské tržnici na Olomoucké ulici. Mají tam další potřebné ingredience jako je tamarindová pasta a spoustu dalších věcí. Byla jsem nadšená. Je tam k dostání i nať koriandru a další zelené koření.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz