Cider

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Wolfg
584 příspěvků 20.04.10 13:49
Cider

Něco, nemálo, bude na názoru Australačky na foie gras. Poslední doba sem přináší exotické názvy, na něž my, vobyčejný lidi, máme valit svá neurozená kukadla a přemýšlet, který ústav nám schválí hypotéku na další oběd, abychom mohli aspoň dýchat stejné vůně s elitou národa. Dnes budeme zcela mimo misku, pokud se jen zmíníme o bramborových plackách, pečených na tálech. Ale je dobře, že jejich skvost jim to nijak neubírá.
Jsem z kraje lesnatých kopečků. Hrozny se tu nepěstují komerčně, ale na sklonku léta provoní zahrady nůše barevných bobulí. Kdo jednou ochutnal, koupené hrozny může jen plivat. Tlačíme z nich mošt a na hydraulický lis se píšou záznamy, (zabukovat, pro ty, nám rovnější). Přesně jedenáctý den po lisování, je nápoj hotov. Říkáme mu jednoduše burčák. Voní tak, jak víno dovede. Rád ho nemám, barvou připomíná rozředěnou hořčici, leze do hlavy a páchají se po něm blbosti. Vesničani ho mají rádi, i když není vylepšen vodou z ostrova Fidji, cukrem a sladidly. Přebytků je, jéje. Nechají se dokvasit, trochu se proškolí a máme tu víno. K pití samozřejmě je, i když se demižóny nepyšní mnohabarevnými nálepkami. Mnohem lepší je jeho redukce, způsobená zahřátím a kondenzací par. Ani nemusí dlouho ležet, pár kapek se rozplyne v puse, uvolní atomy mnoha ovocných vůní a napadne nás jediné. Zahuštěné slunce.

V tu dobu dozrávají jablka. Nevím, zda jsou bio, či trio, starala se o ně jen příroda. Možná mají i semtam nějaký flíček, určitě postrádají tvar i rozměr, předepsaný pitomci z EU a taky na ně nemáme žádný exkluzívní patent. Oplývají chutí, voní lépe než květiny a dužnina se štípe s tichým mlasknutím. Zvlášť odrůda s jemně zelenkavou slupkou a načervenalým líčkem – Princezna Louisa.
V roce 86, jsem spáchal za nedobrovolné spolupráce strojírenského podniku jednoduchou moštárnu. Pro děťátka. Dovede jablka nakrouhat nerezovou, odvalovací frézou a druzí lisují šťávu. Ze stroje vytéká voňavá tekutina, barvy akátového medu a tak vydrží jen několik minut, než ji enzymy zbarví dohněda. Chuť je nenapodobitelná. Uzavře se do lahví a nechá zmrazit. Je dobrá i po létech. Část se uloží do lednice a pár flašek se zapomene venku. Na ten okamžik čekají divoké kvasinky. Nemáknou na práci, žerou fruktózu a jen se rozmnožují. Jejich exkrementy jsou líh a oxid uhličitý. Pic a je tu cider. Jasněže ho neumíme, vznikl jaksi omylem, takže i ta chuť bude na hony vzdálená produktu odborníků kdovíodkud. Vím jen jediné. Nikdo ho nepije, natož aby jej kamkoli přidával. Ale co já vím? Podívám se do rodinné kroniky. Pradědové přivandrovali od všech moří, není možné, že by nevěděli o takové perle. Už vím! Na podzim ho přidám do těch placek. Kurva, to bude mls!

Reakce:
kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.04.10 08:14
...

hehe, pekné :o)

doplnenie prekladu: záznam na lis / zabukovat = taktiež aj poradovník alebo fronta ;)

a stmavnutý mušt sa dá riešiť (čo sa farby týka) jednoducho, okyslením.

  • buď ako vinári poznajú pomocou siričitanov (bežné, ale treba podľa doporučených dávok, inak bude zo zdravého muštu rovnaký bolehlav ako z presíreného vína)
  • kyselinou citrónovou (prakticky žiadne vedľajšie efekty, jedine neprkeysliť)
  • kyselinou L-askorbovou (vitamín C) - síce veľmi komplikovane, ale je zohnateľná v liekopisnom 1-kilogramovom balení, ale je celkom drahá… okrem antioxidačnej ochrany aj zdvihne vitamínovú hodnotu
midla
266 příspěvků 21.04.10 09:06
...

Dokonce velmi pekné!
Když jsou jablíčka moštujeme taky. To je pak vůně po celém okolí, všici mají skoro odulá bříška jak pořád ochutnávají. Připdám si tam v té stodole jak včela na medové plástvi. Zrovna tu chuť cítím na jazyku.
Hurá, tak to je asi Faraonova pomsta opravdu na ústupu, když se mi nezvedl žaludek při pomyšlení na cokoliv od jídla !

alena45
588 příspěvků 21.04.10 10:42
...

veľmi pekne poeticky napísané. Viem si to živo predstaviť.

Alis
2617 příspěvků 21.04.10 17:24
Krásné vyprávění...

přímo si říká o fotky a samostatný článek, o podzimní labužnickou exkurzi

Jenom jedno nechápu… proč domácí cidre nikdo nepije????

Alis
2617 příspěvků 21.04.10 17:45
Vzpomínky se mi vynořily...

… nad tímhle vyprávěním. Najednou jsem viděla před sebou svou babičku, která pro nás dělávala jablečné mošty, ze slupek vařila čaj a jablečné sirupy. Najednou jsem před sebou viděla své malé broučky, co nedočkavě čekali, až bude jablečná čaj k pití
Dodnes si ho rádi čas od času uvaříme

Děkuji
A.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.04.10 12:47
kltko,

v Praze se dá koupit kyselina ascorbová v balení 100 g (distributor RNDr.Kulich ji má i v balení 25g, 250g a 500g). Když potřebuji, domluvím se v lékárně a oni mi ji objednají. Bohužel si nepamatuji, kolik jsem za ní platila. Přidávám ji do chleba a těsta na housky malé množství, takže mi ta 100g lahvička vystačí cca 1 rok.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.04.10 14:00
...

ivo - díky, ale v Prahe už nepôsobím a keby aj, jabloňový :,-( so surovinou pre výrobu muštu, či jeho pokračovania nemám. Jedine že v mojej farmaceutickej minulosti bola občas možnosť si do práce objednať liekopisnú k. askorbovú a keď prichádzala, tak sme čaj okysľovali práve ňou. Konečne - veď na tom profitoval práve zamestnávateľ, že sme neboli na PN s chrípkou, no nie?

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz