chlupate knedliky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník Triss
160 příspěvků 28.05.06 13:36
chlupate knedliky

Z nedostatku lepsich napadu jsem dneska k obedu s mamkou delala chlupate knedliky.
Ale jednak nam pri vareni zezelenaly (to bude asi tim, ze byly cca hodinu predem nastrouhane) a jednak me chutnaly moc po syrovych bramborach.
Je to normalni? A byly jeste dost tuhe - recept 800g nastrouhanych brambor, vejce sul a 300g hrube mouky…
Poradite co bylo spatne? (delůaly jsme je uplne poprve)

Reakce:
marmelada
1643 příspěvků 28.05.06 14:08
bosáky

Nedá mi to a vnutím se se svým osvědčeným receptem na jednoduché a vždy spolehlivě dobré bosáky . S tím tvým receptem ti neporadím. Bosáky, které dělávala babička bývaly vždy nejen ze syrových brambor, ale půl na půl s vařenými. A občas taky modraly. Bosáky dle toho mého receptu jsou vždy světlé.

esmeralda
4813 příspěvků 28.05.06 22:08
Chlupaté knedlíky - Triss,

měla jsem také podobný problém.
Kamarádky mi poradily že to může záležet na druhu brambor. Bohužel ti neporadím který druh, neboť nevím jak se v ČR brambory jmenují. Tady se druh na toto vhodný nazývá Desiree.
Co se týče zelené barvy, když si je nastrouháš dopředu, polij povrch mlékem. Zabrání se tím oxidaci.
Jestli chutnaly po syrových bramborech, bylo to možná tím že tam nějaké syrové kousky byly. Zkus vařit déle.
Hodně úspěchů.

Labužník housenka02
609 příspěvků 29.05.06 11:13
milá triss,

… já mám vyzkoušený tento recept:

0.75 kg syrových brambor, 250 g vařených brambor ve slupce, 1 vejce, 150 g polohr. mouky, 40 g sádla, sůl.
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno, necháme odstát a vymačkáme z nich všechnu přebytečnou vodu. vařené brambory taktéž oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Oboje brambory spolu promícháme, přidáme mouku, rozpuštěné sádlo, vejce a sůl. Vypracujeme tužší těsto, mouku podle potřeby přidáme. Tvoříme kulaté knedlíky, které vaříme ve vroucí vodě 15 - 20 minut. Hned po zavaření je opatrně nadzvedneme vařečkou aby se nepřichytily ke dnu.

Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme, aby z nich vyšla přebytečná pára.
Pokud nechceme aby zmodraly, tak je vmícháme do vařeného kysaného zelí.

Tolik předpis, mám ho vyzkoušený a u nás jsou tyto knedlíky velmi oblíbené k pečené kachně, huse nebo k vepřovému.

DanaJ
1136 příspěvků 31.05.06 15:13
Chlupaťáky - triss

Chlupaté knedlíky se doopravdy dělají ze syrových i z vařených brambor v poměru, který neznám - zaleží podle receptu. Tvrdé byly asi proto, že jsi je dělala jen ze syrových brambor, které jsou těžší. Zelené byly jak říkáš proto, že jste je nechaly ležet hodinku - to by zezelenal i bramborák. A chť po syrových bramborách je nedovařením.
Radím pro příště zkusit jiný recept a uvidíš. Přece by se nedělaly chlupaté knedlíky, kdyby byly nepoživatelné.

Labužník Triss
160 příspěvků 31.05.06 23:03
...

diky za rady, jak rikam, kucharka jsem sice dobra, ale jiste veci jeste neumim

Labužník Baruska02
58 příspěvků 05.06.06 11:12
...

Rozhodně nedělat chlupaté knedlíky z červených brambor - tedy těch co mají červenou slupku. A po uvaření hned chlupáče smíchat se zelím - pak vám nezmodrají

jana1003
4 příspěvky 08.09.06 16:50
Rodinný recept na chlupaté knedlíky, bosáky (modráky)

Poměr syrových a vařených brambor 50/50, syrové nastrouháme na jemném struhadle a necháme odležet asi 30minut. Druhou polovinu uvaříme ve slupce, olpupeme a necháme úplně vychladnout, opravdu musí být studené. Pak je mačkáme na bramborovém mačkadle , rozprostřeme a osolíme. Syrové brambory mezitím ztmavly, vezmeme si řídkou bavlněnou utěrku ( nejlepší je bavlněná dětská plena) a po troškách vkládáme do utěrky syrové brambory a ždímáme do sucha. Vodu ze syrových brambor chytáme do kastrůlku! Vymačkané brambory rozprostřeme na vařené. V kastrůlku na dně po chvíli u:,–(í škrob, přebytečnou vodu slijeme a škrob přidáme na brambory.
Dáme vařit osolenou vodu se lžící octa a z brambor vypracujeme mírně nepoadné těsto. Namočenýma rukama tvarujeme koule, vložíme do vařící vody. Inhed po vložení vařečkou odpíchneme ode dna, a vaříme 20minut. po uvaření jsou svetlé do druhého dne zmodrají. Do toho to receptu opravdu nepatří asi mouka ani vejce.

Labužník Baruska02
58 příspěvků 17.09.06 12:40
...

U nás se chlupaté knedlíky vždycky dělali jen ze syrových brambor, ale variantu z vařených také někdy vyzkouším.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz