Z nedostatku lepsich napadu jsem dneska k obedu s mamkou delala chlupate
knedliky.
Ale jednak nam pri vareni zezelenaly (to bude asi tim, ze byly cca hodinu predem
nastrouhane) a jednak me chutnaly moc po syrovych bramborach.
Je to normalni? A byly jeste dost tuhe - recept 800g nastrouhanych brambor,
vejce sul a 300g hrube mouky…
Poradite co bylo spatne? (delůaly jsme je uplne poprve)
chlupate knedliky
Nedá mi to a vnutím se se svým osvědčeným receptem na jednoduché a vždy spolehlivě dobré bosáky . S tím tvým receptem ti neporadím. Bosáky, které dělávala babička bývaly vždy nejen ze syrových brambor, ale půl na půl s vařenými. A občas taky modraly. Bosáky dle toho mého receptu jsou vždy světlé.
měla jsem také podobný problém.
Kamarádky mi poradily že to může záležet na druhu brambor. Bohužel ti
neporadím který druh, neboť nevím jak se v ČR brambory jmenují. Tady se
druh na toto vhodný nazývá Desiree.
Co se týče zelené barvy, když si je nastrouháš dopředu, polij povrch
mlékem. Zabrání se tím oxidaci.
Jestli chutnaly po syrových bramborech, bylo to možná tím že tam nějaké
syrové kousky byly. Zkus vařit déle.
Hodně úspěchů.
… já mám vyzkoušený tento recept:
0.75 kg syrových brambor, 250 g vařených brambor ve slupce, 1 vejce,
150 g polohr. mouky, 40 g sádla, sůl.
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno, necháme odstát a vymačkáme
z nich všechnu přebytečnou vodu. vařené brambory taktéž oloupeme a
nastrouháme na jemné nudličky. Oboje brambory spolu promícháme, přidáme
mouku, rozpuštěné sádlo, vejce a sůl. Vypracujeme tužší těsto, mouku
podle potřeby přidáme. Tvoříme kulaté knedlíky, které vaříme ve
vroucí vodě 15 - 20 minut. Hned po zavaření je opatrně nadzvedneme
vařečkou aby se nepřichytily ke dnu.
Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme, aby z nich vyšla přebytečná
pára.
Pokud nechceme aby zmodraly, tak je vmícháme do vařeného
kysaného zelí.
Tolik předpis, mám ho vyzkoušený a u nás jsou tyto knedlíky velmi oblíbené k pečené kachně, huse nebo k vepřovému.
Chlupaté knedlíky se doopravdy dělají ze syrových i z vařených
brambor v poměru, který neznám - zaleží podle receptu. Tvrdé byly asi
proto, že jsi je dělala jen ze syrových brambor, které jsou těžší.
Zelené byly jak říkáš proto, že jste je nechaly ležet hodinku - to by
zezelenal i bramborák. A chť po syrových bramborách je nedovařením.
Radím pro příště zkusit jiný recept a uvidíš. Přece by se nedělaly
chlupaté knedlíky, kdyby byly nepoživatelné.
Rozhodně nedělat chlupaté knedlíky z červených brambor - tedy těch co mají červenou slupku. A po uvaření hned chlupáče smíchat se zelím - pak vám nezmodrají
Poměr syrových a vařených brambor 50/50, syrové nastrouháme na jemném
struhadle a necháme odležet asi 30minut. Druhou polovinu uvaříme ve slupce,
olpupeme a necháme úplně vychladnout, opravdu musí být studené. Pak je
mačkáme na bramborovém mačkadle , rozprostřeme a osolíme. Syrové brambory
mezitím ztmavly, vezmeme si řídkou bavlněnou utěrku ( nejlepší je
bavlněná dětská plena) a po troškách vkládáme do utěrky syrové
brambory a ždímáme do sucha. Vodu ze syrových brambor chytáme do
kastrůlku! Vymačkané brambory rozprostřeme na vařené. V kastrůlku na
dně po chvíli u:,–(í škrob, přebytečnou vodu slijeme a škrob přidáme
na brambory.
Dáme vařit osolenou vodu se lžící octa a z brambor vypracujeme mírně
nepoadné těsto. Namočenýma rukama tvarujeme koule, vložíme do vařící
vody. Inhed po vložení vařečkou odpíchneme ode dna, a vaříme 20minut. po
uvaření jsou svetlé do druhého dne zmodrají. Do toho to receptu opravdu
nepatří asi mouka ani vejce.
U nás se chlupaté knedlíky vždycky dělali jen ze syrových brambor, ale variantu z vařených také někdy vyzkouším.