Chipsy skrývají nebezpečí rakoviny Bramborové chipsy a další podobné produkty obsahují látky vyvolávající rakovinu. Bohužel i naše mládež konzumuje právě chipsy ve velkém – například při návštěvě multitikina. Dalo by se říci, že se chipsy stávají stejně „důležitým“ znakem mladého teaneggera jako láhev pepsi či coca-coly.
K závěru o škodlivosti chipsů na lidské zdraví došel tým
švédských lékařů, jejichž prohlášení vyvolalo pořádný chaos.
Ukázalo se, že v některých případech tepelného zpracování, například
u přípravy bramborových lupínků nebo dokonce při pečení určitých
druhů chleba, se v těchto výrobcích objevuje kancerogenní látka.
Výzkum byl proveden vědeckým týmem s Univerzity ve Stockholmu, který
zkoumal více než stovku vzorků potravin, zakoupených v běžných
švédských obchodech.či restauracích. Tito odborníci zjistili, že
některé z těchto potravin obsahují příliš mnoho acrylamidů, což může
být podle názoru expertů vysvětlením pro řadu případů vzniku
rakovinových nádorů u mladých lidí. „To, že acrylamid vzniká
v procesu přípravy potravin je pro vědu novinka“, řekl Leif Busk,
vedoucí výzkumu Národní správy pro potraviny. Acrylamid se využívá
v průmyslu a vědci ho označují za potenciální kancerogen. Experti
z jiných oborů ale upozorňují, že další potvrzení pro výroky
švédských vědců zatím nejsou. Švédská vládní komise předala
výsledky výzkumu nejmenované mezinárodní výzkumné skupině, kromě toho
byla stejná informace poskytnuta příslušným orgánům EU. V důsledku
závažnosti této informace bylo ve Švédsku rozhodnuto o jejím okamžitém
zveřejnění. Zatím však nebyla vydána žádná doporučení týkající se
omezení konzumace některých potravin. Odborníci americké Správy pro
potraviny a léky (FDA), kteří obvykle velmi pozorně sledují podobné
údaje, tentokrát výsledky švédských vědců nekomentovali.
Někteří američtí experti však doporučují vyčkat na další výsledky
testů, které probíhají souběžně na několika pracovištích.
zdroj: Plus