České potraviny: Zesilovače chuti...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.09.11 16:12
České potraviny: Zesilovače chuti...

… barviva a aromatizující látky
Zajímavý článek na IHNED.cz


Reklama


Reklama

Reakce:
 
sveva
751 příspěvků 23.09.11 18:36

Glama děkuji za každé upozornění, není to zábavné, ale užitečné čtení.
Zdravím

 
di
2451 příspěvků 23.09.11 20:09

Články slečny Pospěchové je třeba brát s rezervou, ona je původně socioložka, ne odborník na potraviny.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.09.11 20:14

Díky za slečnu Pospěchovou, že se místo sociologie věnuje potravinám. Rozhodně je to pro nás prospěšnější..
Protože právě ti „odborníci na potraviny“ do potravin ty sajrajty perou … ;-)
Díky za takové socioložky, které se věnují tomu, co jíme… :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 23.09.11 21:27

Přiznávám, že jsem po přečtení článku byla taky trochu zklamaná, po přečtení diskuze pod článkem jsem zjistila, že jsem nebyla sama.
Na mě je to příliš stručné, nekonkrétní, bez odkazů, bez konkrétních informací, bez podkladů a důkazů. Někdo tam trefně poznamenal, že je to nejspíš jen reklama na zítřejší přílohu.

Tím neříkám, že bych si myslela, že jsou naše potraviny kvalitní, zcela jistě ne. Ostatně první diskutující do napsal (ač asi nechtěl) velmi podrobně, jak to chodí.
Vadí mi nadpis - „české potraviny“ - víme velmi dobře, že stejné praktiky se používají na celém světě.

Je to smutné, ale co čekat od světa, kde lidi jen s pokrčením ramen přijímají informace, že na naši planetu denně dopadá hora smetí, kterým jsme zasvinili vesmír, kam jen dosáhneme?
Prostě jsme jen takové malé popelnice ve světě větších popelnic a celé je to jeden velký… :cry:

P.S. Jistě se najde nějaký labužník, co pregnantně doplní poslední slovo za mě. :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.09.11 21:42

Alis..víš, co je ještě smutnější..?

Že spoustu potravin, které se k nám ze zahra dovážejí, koupíš v zemi jejich původů mnohem kvalitnější. Sem se dováží prostě nižší kvalita. Čím to je? Často tím, že Češi vzhlíží v jakési zbožné úctě ke „značkám“ A pro mnohé, je zboží z dovozu atraktivnější než české. Ač mnohem méně kvalitní..

Možná je to pozůstatek socialistické izolace, té žízně po západním zboží.. Sem se prostě často vyváží „odpad“
Nejen u potravin tomu tak je - známé causy s oděvními řetězci a dovozem módy v poměru cena x kvalita.. Vozí se sem šunt a lidé to kupují jak vzteklí. Navíc šunt těžce předražený. Ale je to „značkové“ Co na tom, že mnoho z těch luxusních „značek“ je na západ od našich hranic spíše..průměr až podprůměr.. :think:

Také zajímavý článek o másle stojí za přečtení a tady je ještě jeden podobný na stejné téma…
:mrgreen:

Jediná cesta, jak to snad změnit, je nekupovat.. vybírat si..sledovat a prohlížet složení a to, co je pofiderní, prostě nekoupit.

 
di
2451 příspěvků 23.09.11 21:50

Nechci Vám kazit naděje, ale i v tom dalším článku slečny Pospěchové jsou jisté (t.j. značné) nesrovnalosti. Přeci jen o tom kapku něco vím, i jsem se o tom kdysi cosi učila.

 
Alis
2617 příspěvků 23.09.11 21:58

Ano, článek o másle jsem četla…

Nechci věřit, že je to česká národní vlastnost. Spíš se přikláním k obecné lidské vlastnosti chtít, co nemám a že sousedovi vždy rostou hezčí jahody…

Východní Němci nám záviděli sortiment mléčných výrobků, my jim salámy a boty… Bylo to tak všude. A protože nám chybí ještě asi tak dvacet let a zároveň prašule, nemáme dostatek informací, co je kvalitní, co požadovat, co nekupovat… A notabene - na rovinu - 90% kupuje to, na co má. A bude hůř. Spousta lidí na osvětu kolem jídla už nemá pomyšlení. Jen přemýšlí, čím naplnit bříška rodiny.

Trh se chová logicky - proč nedovézt méně kvalitní tam, kde to koupí, proč nekoupit levnější, když na dražší nemám.

Co mě zaráží víc (ale to už se odchyluji od tématu úplně), je to, jak může v Polsku stát stejný výrobek polovinu, když naše kupní síla je stejná ne-li nižší?

Když budu moct koupit stejně velkou bagetu či jogurt v ČR za cenu polskou, pak si budu moct dovolit trvat na kvalitě a připlatit si za ní…
Ale co se budu filozoficky rozčilovat :-?

Spletla jsem páté přes deváté, možná se najde aspoň někdo, kdo se tím blábolem prodere a pochopí :oops:

 
Alis
2617 příspěvků 23.09.11 21:59

Di, prosím poděl se, zajímá mě to. :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.09.11 22:02

Alis souhlasím s tím nadpisem, resp. s tvým názorem. Myslím, si, že české potraviny jsou spíše kvalitnější. Dávám jim přednost, ale vybírám si.
I když Trikatelů by se tu určitě našlo taky dost :-D

 
Wolfg
583 příspěvků 23.09.11 22:08
Socialistická žízeň?

Myslím, že už Karel Čapek se zmiňuje …lepší cizí brak než domácí věc dobrá… to je tradice, ta chtivost. Když k nám (NDR) přijeli lufťáci na Zimmerfrei, vybalili tubu západní zubní pasty, abysme čuměli a v kapse muchlali tuzemskou. Musí ale bejt strašný mít miliardu a na WC náš urozený produkt splachuje stejná voda jak pro socky. Já bych se picnul, taková pohana


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz