červené jeřabiny & bezinky (bez černý)

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
suzanka
161 příspěvků 21.08.05 13:19
červené jeřabiny & bezinky (bez černý)

AHoj labužníci, neměl by jste někdo nějaké informace o červených jeřabinách (co s nimy a kdy dozrávají a jak to poznám?), bratr má na zahradě dva stromy plné těchto krásných plodů a já bych je ráda nějak dobře a jednoduše zpracovala. To stejné k bezinkám.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
lydia
1226 příspěvků 21.08.05 14:46
suzanko

podivej se do vyhledavani, najdes tam hodne receptu na bezinky a cerne nebo cervene jerabiny
z bezinek je napriklad velmi dobry (a zdravy) liker.

 
airan
652 příspěvků 22.08.05 10:55
...

Z cervenich jerabin se dela kompot. ale pozor - existuji dva druhy a jen jeden z nich je jedlej:-)))
Z bezinek je nejlepsi vino, pak „griotka“ (stavu smichat s visnevym sirupem a pridat vodku) na tretim miste je marmelada z bezinek a jablek-doporucuji

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 22.08.05 11:02
Airan,

Mohla bys prosím přidat recepty - třebas na tu marmeladu s jablky?

Děkuji předem

 
airan
652 příspěvků 22.08.05 12:14
marmelada z jablek a bezinek

kg bobule bezinek, 2 kg nastrouchanich jablek, 1 kg cukru, 1 balicek Pektogelu nebo Gelfixu, citronova stava podle chuti (asi tak z 1 az 1 1/2 citronu) popripade trocha rumu.
Bezinky povarime s jablkama a 500g cukru 20minut.Pridame pektogel a dalsimi 500g cukru a povarime 8 minut. Ochutime citronovou stavu a rumeme a sterilujeme 20min. na 80° Je nejen dobra a i leciva - bezinky pomahaji telu zbavovat se nezadoucich latek. At vam chutna.

 
airan
652 příspěvků 22.08.05 12:21
marmelada z jablek a bezinek

Omlouvam se, tech bezinek je taky 2 kg.

 
elena02
27 příspěvků 22.08.05 13:15
...

Já mám nejraději jeřabiny naložené podle receptu na brusinky. Ke Svíčkové je mám dokonce radši. Mňam, mňam! A víš, že jeřabiny jsou léčivé? Když si je nasušíš, tak se z nich potom vaří čaj, který pomáhá při zažívacích potížích. A je dobrej! Pokud jde o to, kdy sbírat, tak nejlíp po prvním mrazíku, stejně jako šípky.
U bezinek si dej pozor, aby jsi je trhala opravdu zralé. Jinak jsou trochu nestravitelné

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 22.08.05 15:50
Airan,

děkuji moc! Ještě jeden dotaz k té jedlosti a nejedlosti jeřabin - ani po přečtení všech diskusí mi není jasné, jak to ve skutečnosti je. Nenašel by se někdo s fundovanou odpovědí?

Děkuji

 
airan
652 příspěvků 22.08.05 19:23
o jedlosti

Cerne jerabiny jsou naprosto jedle, rika se jime jeste „strom zivota“ udajne jedine maji v sobe latku na prevence pred leukemii…podle mne jsou na svickove jeste lepsi nez brusinky. Cervene jsou dva druhy - jedne jsou jedle a druhe ne. Ty co rostou kolem cesty jsou prave ta nejedle, takzvane „okrasne“ Rozdil je v chuti a pozna se to na listu, myslim ze ty okrasne maji listecky cele nazubene a ty jedle jen kolem spicky. Cerne do kompotu se maji predem povarit aspon pul hodiny, maji byt uplne zrale. Cervene jde zavarit primo do sklenic ale ja je stejne radeji predem chvili povarim.

 
manek  22.08.05 19:28
...

Podívej se na diskuzi k tomuto receptu

 
Jenofefa
1315 příspěvků 22.08.05 22:00
Podívejte se

tady :
Jestli se jedná o divokou nebo sladkoplodou formu jeřábu poznáme podle ozubení listů. Sladkoplodý jeřáb má pilovitý okraj jen do poloviny listu, zatímco přírodní forma jeřábu má zoubky po celém obvodu listové čepele. Důležitým znakem vhodnosti ke konzumaci je také chuť dozrálých bobulí. Odrůda s nahořklými plody se ke konzumaci příliš nehodí, i když její využití není vyloučené.

 
lydia
1226 příspěvků 22.08.05 22:31
podivej se

jeste sem

a na tento recept a diskuzi

 
lydia
1226 příspěvků 22.08.05 22:33
suzanko

budes mit vubec tolik jerabin a bezinek co je tu informaci?

 
suzanka
161 příspěvků 23.08.05 19:09
...

Ahoj vsichni, moc dekuji za info, o vikendu se ponořím do studia a budu Vás informovat o výsledcích, bezinky už budou za pár dní


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz