AHoj labužníci, neměl by jste někdo nějaké informace o červených jeřabinách (co s nimy a kdy dozrávají a jak to poznám?), bratr má na zahradě dva stromy plné těchto krásných plodů a já bych je ráda nějak dobře a jednoduše zpracovala. To stejné k bezinkám.
červené jeřabiny & bezinky (bez černý)
podivej se do vyhledavani, najdes tam hodne receptu na bezinky a cerne nebo
cervene jerabiny
z bezinek je napriklad velmi dobry (a zdravy) liker.
Z cervenich jerabin se dela kompot. ale pozor - existuji dva druhy a jen
jeden z nich je jedlej:-)))
Z bezinek je nejlepsi vino, pak „griotka“ (stavu smichat s visnevym
sirupem a pridat vodku) na tretim miste je marmelada z bezinek a
jablek-doporucuji
kg bobule bezinek, 2 kg nastrouchanich jablek, 1 kg cukru, 1 balicek
Pektogelu nebo Gelfixu, citronova stava podle chuti (asi tak z 1 az 1 1/2
citronu) popripade trocha rumu.
Bezinky povarime s jablkama a 500g cukru 20minut.Pridame pektogel a dalsimi
500g cukru a povarime 8 minut. Ochutime citronovou stavu a rumeme a sterilujeme
20min. na 80° Je nejen dobra a i leciva - bezinky pomahaji telu zbavovat se
nezadoucich latek. At vam chutna.
Já mám nejraději jeřabiny naložené podle receptu na brusinky. Ke
Svíčkové je mám dokonce radši. Mňam, mňam! A víš, že jeřabiny jsou
léčivé? Když si je nasušíš, tak se z nich potom vaří čaj, který
pomáhá při zažívacích potížích. A je dobrej! Pokud jde o to, kdy
sbírat, tak nejlíp po prvním mrazíku, stejně jako šípky.
U bezinek si dej pozor, aby jsi je trhala opravdu zralé. Jinak jsou trochu
nestravitelné
děkuji moc! Ještě jeden dotaz k té jedlosti a nejedlosti jeřabin - ani po přečtení všech diskusí mi není jasné, jak to ve skutečnosti je. Nenašel by se někdo s fundovanou odpovědí?
Děkuji
Cerne jerabiny jsou naprosto jedle, rika se jime jeste „strom zivota“ udajne jedine maji v sobe latku na prevence pred leukemii…podle mne jsou na svickove jeste lepsi nez brusinky. Cervene jsou dva druhy - jedne jsou jedle a druhe ne. Ty co rostou kolem cesty jsou prave ta nejedle, takzvane „okrasne“ Rozdil je v chuti a pozna se to na listu, myslim ze ty okrasne maji listecky cele nazubene a ty jedle jen kolem spicky. Cerne do kompotu se maji predem povarit aspon pul hodiny, maji byt uplne zrale. Cervene jde zavarit primo do sklenic ale ja je stejne radeji predem chvili povarim.
tady :
Jestli se jedná o divokou nebo sladkoplodou formu jeřábu poznáme podle
ozubení listů. Sladkoplodý jeřáb má pilovitý okraj jen do poloviny listu,
zatímco přírodní forma jeřábu má zoubky po celém obvodu listové
čepele. Důležitým znakem vhodnosti ke konzumaci je také chuť dozrálých
bobulí. Odrůda s nahořklými plody se ke konzumaci příliš nehodí,
i když její využití není vyloučené.
Ahoj vsichni, moc dekuji za info, o vikendu se ponořím do studia a budu Vás informovat o výsledcích, bezinky už budou za pár dní