Čerstvý zázvor

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník marianne02
297 příspěvků 13.04.08 12:19
Čerstvý zázvor

Používám a mám ráda mletý zázvor - koření, okusila jsem nápoj údajně recept dle Martiny Návrátilové - z čerstvě vylisované šťávy z pomeranče, mrkve, čerstvého zázvoru.., vynikající osvěžující.
Několikrát jsem si už koupila čerstvý zázvor, ale nakonec jsem uplatnění pro něj nenašla a zázvor skončil v koši.

Zajímaly by mě tipy na přípravu, váš oblíbený způsob použití, oblíbený recept apod. - radu pro první „kontakt“, chuť totiž nemusí každému vyhovovat. :-) Díky M. :-)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eja
3826 příspěvků 13.04.08 13:50
Čerstvý zázvor

nepoužívám moc často, ne proto, že by mi nechutnal, ale je to intenzivní chuť která se brzy " přejí". Přidávám ho hlavně do různých variací nudliček z kuřecího, krůtího nebo vepřového masa laděných do indického nebo thajského stylu - máme rádi třeba nudličky s madrázským pálivým kari ( hotová sypká směs, moc dobrá), tam přidávám ještě strouhaný zázvor. Zajímavý je v květákové polévce. A nebo společně s utřeným česnekm tím popatlat uvařený květák před obalením a usmažením. A pak polévka rychlovka, když už mi dojde inspirace ( 5× týdně vařit samozřejmě nepytlíkovou polévku pro manžela, který navíc ještě dost polévek nerad, je náročné na fantazii) - kousek kuřecích prsíček uvařím, do vývaru ještě přidám kousek vývarové kostky, nakrájím nadrobno, k masu do vývaru přidám čerstvou nebo drcenou feferonku, nastrouhaný česnek, strouhaný zázvor, trochu sekaného koriandru a zakápnu sojovkou, přidám čínské nudle.

 
tea63
935 příspěvků 13.04.08 14:31
Čerstvý zázvor

používám také do asijské kuchyně. Tak nějak, jak se mi to hodí. Ale letos v zimě jsem si často vařila zázvorový čaj, protože jsem byla zvyklá, že v paneláčku i při otevřeném okně je vedro a od té doby, co všechno má své vlastníky, je tady zima , protože se šetří . Čaj je zahřívací, receptů spousta, já to moc neřeším, lžičku strouhaného zázvoru (nebo, co kdo snese) zaleju horkou vodou, dochutím citronem a třtinovým cukrem. Je to moc dobré a hlavně je mi teplo! A ještě jeden tip pro uchování zázvoru. Čerstvý zázvor zabalit do papírové utěrky, dát do mikrotenového sáčku, pevně uzavřít a do lednice do šuplíku na zeleninu. Vždycky jsem ho balila do fólie a vždycky splesnivěl. A takhle ne. Jen po dlouhé době zdřevnatí, což labužník asi neocení, ale není to tak hrozné. Čerstvý zázvor je moc moc fajn!

 
Bali
1254 příspěvků 13.04.08 17:19
...

mám doma skoro celoročně a velmi často používám na čaj. Kousek pokrájím, svařím s vodou, dochutím citronem a medem.

 
ewa
600 příspěvků 13.04.08 18:09
...

Já používám odvar ze zázvoru na léčení bolavých zad. Považuju to za přímo zázračný prostředek, kdy doktoři nepomohli, žádné mazání nezabíralo. Několik obkladů se zázvorovým odvarem mne zase postavilo na nohy. Ale snad to funguje i s mletým.
 ewa

 
Bali
1254 příspěvků 13.04.08 18:34
...

a já teď tak dlouho marodila se zádama! Kdybych jen věděla, že to nemám pít, ale obkládat tím záda ;-)

 
ewa
600 příspěvků 13.04.08 18:46
...

Přesně tak, Bali. Trpíváš-li opravdu tímto neduhem, tak já ti příležitostně napíšu, jak se to dělá. ewa

 
Eja
3826 příspěvků 13.04.08 18:57
Ewo,

prosííím jak léčíš zázvorem záda !!!!!

 
lydia
1227 příspěvků 13.04.08 19:03
Ewo,

napiš to prosím tě pro všechny, každému z nás čas od času bolí záda.
Já piju čaj, do černého čaje přidám pár kousků za plátky nakrájeného zázvoru. Zázvor je dobrý při nachlazení, zvlášť kandovaný zázvor mám velice ráda. Zázvor se může přidávat do jablečného protlaku, do dýně, do polévek napr. rajské, dýňové atd., prostě do všeho, když si na tu ostrou chuť zvykneš. Dá se naložit s česnekem nebo bez.
Zázvor se dá skladovat v ledničce, v zásuvce na zeleninu, zabalený do papírového ubrousku, vydrží víc než 14 dnů. Také se dá zmrazit. Můžeš napřed oloupat, dát zmrazit, potom zmražený nastrouhat tolik, kolik potřebuješ. Dá se také dát do písku, jako se dříve dávala petržel a mrkvev na přezimování.
Nápoj si také někdy udělám, jogurt, banán, med, mléko, zázvor . Rozmixovat, zalít minerálkou a pít. Se zázvorem se dá péct. Možností je hodně, ale ne každý má chuť zázvoru rád.
Recept na kandovaný zázvor mám.

 
Bali
1254 příspěvků 13.04.08 19:34
ewo

prosím, písni nám to sem pro všechny

 
ewa
600 příspěvků 13.04.08 19:18
...

Já vám to ráda prozradím, ale nesmí se to používat, jedná-li se o zánět!!!
Já to dělám takhle: uvařím asi 1 litr vody a vložím do ní asi tak půl kusu rozsekaného (nastrouhaného) zázvoru. Nechám odstát, pak přecedím.
Do co nejvíc horkého odvaru namáčím žínku a jen lehce vyždímu. Pak ji přiložím na páteř, kde je ono poškozené místo. Připevním ručníkem a zasednu do křesla tak, aby obklad byl dobře přitisknutý na záda. (Žínka je mokrá, je tedy nutno použít ručníky i pod sebe.)
Obklad zvolna chladne, je ale nutno ještě nějakou chvíli čekat. Nestane-li se nic, celý postup opakuju, dokud po vychladnutí nezačne obklad sám od sebe hřát. Pak se snažím vydrřžet co nejdéle, i když mám pocit, že budu mít spálenou kůži.
Tohle opakuju několik dní po sobě, až se bolestí zbavím.
Mně tohle pomáhá spolehlivě a rychle, doufám, že to pomůže i vám.

 
ewa
600 příspěvků 13.04.08 19:39
...

Jo, zapomněla jsem napsat, že zbylý odvar uchovávám v lednici a pokaždé znova ohřívám.

 
sigrid
272 příspěvků 13.04.08 22:07
Zábaly z tohohle odvaru,

jsou moc dobré i na bolení v krku. Použít jako Priesnitz.

 
Eja
3826 příspěvků 13.04.08 22:46
Ewo,

díky, zítra jdu koupit zázvor, žádný teď v lednici nemám.

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.04.08 01:33
Čerstvý zázvor - Marianne,

kdybys neměla dost inspirace tak tady je několik dalších receptů .
Zázvor se také dá bez problémů zmrazit.

 
jolana
5065 příspěvků 14.04.08 07:32
Cerstvy zazvor

Na cerstvy zazvor, si niekto naozaj musi zvyknut…presne tak to bolo aj u nas. Mojim chalanom vyhovuje na plnej ciare, kdezto pre mna je aj ked ho milujem po konzumacii „horuci“. Suseneho davame stipku, a prave tak to v podstate ma byt aj z cerstvym. Zo zaciatku som ho davala do jedal typu tajin vyslovene len zopar platkov, ktore zavonaju a ochutia. Aj ked sa struha, nema sa prehanat, raqdsej menej ako viac. Zazvor je 'horuci" a naozaj nie kazdemu moze vyhovovat. Vynikajuci a u nas oblubeny je v sladkostiach. Zrovna vcera za rana za rosy pod hrozbou synovskej vzbury som piekla zazvorove (z cerstveho) cookies. Okrem tych mame radi gingerbread. Ak mas zaujem vlozim recept na oboje.
Teraz s laskavym dovolenim dievcata vas trosku pokarham za „samoliecitel­stvo“…to sa nerobi..
Verim, ze ten zabal pomoze…jednoducho latky ktore zazvor obsahuje podrazdia pokozku v danom mieste , ta sa prekrvi, tym padom sa otepli a to prinasa ulavu…takisto vam moze posluzit aj kusok nastruhaneho zazvoru/chrenu­./palivej papriky/mento­lu…zmiesame s bravcovou mastou napr.dame na kus dakej latky , prilozime , obvinieme…LENZE to nevyriesi problem ! je to len prachobycajna docasna ulava ktora ma svoje RIZIKA!…a uz vobec by som neodporucala mokry zabal …odporucam mat gel/krem z lekarne v lekarnicke a s bolestou nacupitat k lekarovi!! ten najlepsie vie a urci…
Nezlobte se na mne, ale je to tak trochu moja parketa a hlavne sa same neliecit!!!!!!

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 22.04.08 21:51
Díky všem za příspěvky,

tak jsem začala tím čajem…připravuji skoro každý den, je NAPROSTO VÝBORNÝ a hlavně „čajíček zázvoráček“ chutná i dětem. Opravdu výborný tip, vlastně v mém oblíbeném jordánském národním nápoji Girfe, je se skořicí také špetka mletého zázvoru…

Joli, jestli budeš mít čas, prosím o vložení obou receptů. Jsem pro každou sladkost.
Zázvoru zdar! M. :-)

 
jARKA77
141 příspěvků 06.05.08 08:09
Nechci se vnucovat, ale

před několika lety jsem vydala ve vydavatelství Vyšehrad Praha knížku „Zázvor v kuchyni“, vyd. 2005. O pěstování, o léčivých účincích a s 277 recepty. Myslím, že ji stále mají. Třeba se vám, labužníkům, bude líbit. Část je doplněna o botanické sourozence zázvoru: galgán, kurkuma a kardamom. Hezké jaro všem.

 
Labužník dasad02
42 příspěvků 14.05.08 21:19
...

delavam tyhle pecene kousky kurete na zazvoru a jsou moc dobre http://www.nadoma.cz/…r_detail.php?…

 
siana
2 příspěvky 15.11.16 14:27
Knížka - kde ji sehnat

@jARKA77
Dobrý den všem, poradíte, kde knihu Zázvor v kuchyni ještě koupit? Marně ji sháním, psala jsem do nakladatelství, hledala v bazarech, v internetových aukcích. A teď jsem narazila na tyto stránky. Já sama používám zázvor často do limonád, dělám z něj sirup a přidávám i do různých mixovaných nápojů. Teď jsem se ale rozhodla zázvor si sama vypěstovat - návody na youtube, sazenice a semena k sehnání nejsou, tak zkusím z předem namočeného zázvoru z obchodu.

 
JanaKonecna
5 příspěvků 28.09.18 20:52
Zázvor - pěstování

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo si doma pěstuje vlastní zázvor. Na http://radybydleni.cz/…o-pestovani/ jsem se totiž dočetla, že je to celkem jednoduché a že ho lze pěstovat buď venku ve skleníku nebo doma v květináči. Potřebuje prý teplé a slunné místo a vysadit do kyselého substrátu. Chuť zázvoru miluju, navíc je prý i velmi zdravý a vhodný třeba při nachlazení, což s blížící se zimou bych uvítala, kdybych měla nějakou tu prevenci. Máte s ním zkušenost?


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz