Čerstvý chřest - Brno/JM

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
omanek01
7 příspěvků 12.05.10 23:56
Čerstvý chřest - Brno/JM

Přátelé labužníci!

Dnes jsem přivezl ze Záhorí (Velké Leváre, SK, pár km z Břeclavi) chřest přímo od pěstitele (asparagus.sk) a veliká spokojenost. Fakt čerstvý, výběr v různé kvalitě, nejdražší (pro export do Rakouska, 18mm+) 3,30 EUR/kg. Momentálně prodej Po - Ne, 8 - 18 hodin.

Ivančice jsou bohužel mimo (letos jsou slavnosti chřestu 21. - 22. května). Byli jsme tam několikrát a místo renesance pěstování je z toho pouťová tržnice a chřest (výsledně od téhož slovenského producenta, kterého zmiňuji výše) na jednom stánku s nehoráznou frontou.

Takže mlsní přátelé, pokud máte chřest rádi a umíte (není to žádná věda :) ho připravit - sezóna je v plném proudu!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jaga13
399 příspěvků 26.05.10 20:00
Omanek1, chřest...

…rovněž od tohoto pěstitele, je k mání v hyperalbertech a v globusech 500g/50,–
Asi není tak čerstvý, jak píšeš, ale hlavně že je
BTW, nemáte někdo zkušenost, zda se dá chřest zmrazit? Konzervy mně příliš nelákají.

 
esmeralda
4813 příspěvků 26.05.10 23:06
Mrazený chřest - Jaga,

zmrazit se dá úplně všechno.
Mražený chřest ale není dobý. Expandující se krystaly zmrzlé vody rozrthají chřest na hadr.

Máš-li ale přeci jen chřestu přebytek, nakrájej ho na menší kusy, spař cca půl minuty vařící vodou, ponoř na chvilku do ledové vody, dej do mikroténových sáčků a zmraz. Takto připravený se dá použít na polévky.

 
jaga13
399 příspěvků 27.05.10 14:19
esmeraldo děkuji,

tak trochu jsem tušila, že mražení a chřest spolu moc nejdou dohromady, ale jeden nikdy neví…
Přebytek chřestu bych si přála mít, asi nebude od věci respektovat přírodu a jíst chřest pouze v sezonu…ale když já mám asi závislost, jdu se léčit , samozřejmě chřestem

 
kltko  16.06.10 17:07
...

mraziť za čerstva sa skutočne nedá, jediné čo sa mi osvedčilo, aj keď v trochu inom postupe ako esmeralda, krátko povariť očistenú špargľu v slanej vode (do zmäknutia), následne okvapkať, vychladnúť, rozdeliť do mikrotenu a zamraziť. Nie však na použitie ako samostatné jedlo, ale napríklad časť vložky do mäsových závitkov, na omáčky či polievky plne vhodné.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz