Svestkova sezona zpravidla trva jen do prichodu prvnich mraziku. Je-li vsak
teply podzim, vydrzi ovoce na stromech i dlouhou dobu.Zaroven ziskava
neopakovatelnou chut. nasi predkove ovsem znali nekolik receptu, jak svestky
uchovat v cerstvem stavu i velice dlouhou dobu.
1.Ovoce se stopkami vlozte do trilitrove sklenice, dobre ji uzavrete a spustte
do studny asi 2 m pod vodni hladinu. Takto uskladnene vydrzi temer
do jara.
2. Podobne muzete svestky uchovavat i ve sklenicich nebo hlinene nadobe, ktera je ovazana celofanem, prikryta poklici a zakopana v jame hluboke 60 cm. Povrch pudy se vyplati jeste prikryt slamou a misto si oznacit.
3. Plody i se stopkami nechte priblizne 2 dny na vzdusnem miste, aby se z nich castecne odparila voda. Svestky pak vlozime do nadoby s moukou tak, aby se nedotykaly a nadobu uzavrete. Pred pouzitim mouku jednoduse omyjte a ovoce chvili podrzte v situ nad parou. Chutnaji pak jako cerstve a skladovat se daji 3 az 4 mesice.