V mnoha asijských receptech jsem narazila na jednu ingredienci - černou fazolovou omáčku. Může mi někdo poradit, jak ji získat, popřípadě vyrobit??
Černá fazolová omáčka (Black bean sauce)
Koukni se na www.emerils.com/…n_sauce.html target_blank
Ajto,tato omáčka by měla být ke koupi ve specializovaných asijských
obchodech.kterých je v Praze bezpočet.Já mám před sebou jeden výrobek,kde
je název natištěn jednak čínsky, dále pak anglicky (Black bean sauce) a
francouzsky(Sauce aux haricots noirs) od firmy LEE KUM KEE z HONG
KONGU.Složení je:drcené černé fazole,sojová
omáčka,voda,sůl,cukr,sojový olej,zahušťovací výtažek z kukuřice,barva
karamel E 150 a stabilizátor E 415.
Výrobek je povolen k prodeji v Norsku od srpna 1997 a prodává se
v skleněných lahvičkách o hmotnosti obsahu 226 g (8 oz).Ještě je tam
adresa www.LKK.com
Mě osobně omáčka moc nechutná,žádná sláva to není a ani nevlastním
recept, kde by byla omáčka v receptu.Přidával jsem jí do asijských
pokrmů dle mého uvážení jako dochucovadlo,nebo součást marinád.Jinak
přeji hodně štěstí
Ajtičko, omáčku si můžeš vyrobit, ale je to pracné a potřebuješ
k tomu fermentované černé fazole. Určitě ji seženeš. Je to jedna ze
základních surovin v asijské kuchyni.
Kdybys však přece jen chtěla vyrábět, Tak se podívej za chvíli na
Labužníka, přeložím tam pro tebe recept.
A ještě malá poznámka k Bunterově reakci: My pod pojmem omáčka
rozumíme většinou něco co se naleje na knedlíky.
V případě asijských „omáček“ tomu tak není. Většina jich slouží
opravdu jenom jako dochucovadlo. Proto prosím všechny Labužníky, než
začnete vařit asijská jídla, všechno si pečlivě napřed odměřte a
odvažte. Krása asijských jídel spočívá v té perfektní
vybalancovanosti. A od oka si to může dovolit jen kuchař po dlouholeté
zkušenosti.
děkuji za vaše příspěvky…
zvláště esmeraldě za recept… byť jsem i tak na začátku… nemám totiž tušení, kde sehnat fermentované sojové boby…
Buntere, máš pravdu, že v Praze je speciálek jako máku, ale já bydlím na českém venkově… a tady je to o mrkvi, cibuli a celeru… chi chi chi… alespoň mám důvod vyrazit do velkoměsta…
kamilio… tvá věta je hodna vytesání do kamene - skutečně je prý mnohem lepší, když si tuto omáčku člověk vyrobí sám… a mé druhé jméno může být klidně „malý chemik“, takže pro mne to je výzva…
při svém brouzdání po netu jsem našla jeden velkoobchod v Kladně, kde tuto omáčku (a mnoho dalších asijských specialit) mají v nabídce. Pokusím se vyšpiónit, zda v našem kraji někdo od nich neodebírá zboží…