Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Magdalenka235
4 příspěvky 22.08.10 22:10
Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Pěkný den,
nedávno jsem si koupila domácí pekárnu. Nemůžu si ztěžovat. Je to skutečně skvělý vynález.
Ale k věci. Žiju tak nějak zdravěji, takže peču min. 80% celozrnné věci. Chléb v DP mi vychází skvělě ale problém nastává když skouším jinou variantu.
Dám si do DP zadělat jenom cesto. Vykynuté ho vyndám, propracuji a umotám rohlíčky, nebo housky a ještě nechám pod utěrkou nakynout. Předtím ještě potřu vlažnou vodou.
Pak šoupniu do trouby. Peču tak koelm 20 minut v plynové troubě, takže stupně nevím, ale je to spíš menší oheň.
Když se pečou a těsně po dopečení jsou krásne měkounké. Ale pak, jak je nechám vystydnout pod utěrkou hrozně mi spadnou a ztvrdnou. Jíst se dají, ale už to není ono. Vím, že nikdy doma neudělám takové, jako z obchodu, ale přesto se mi cizí zdají lepší. Více nadýchané. V čem může být problém?
Používam suché droždí.
Děkuji moc pěkně.

Reakce:
iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.08.10 23:49
Magdalenko,

do trouby při pečení takového pečiva dávám kastrůlek s horkou vodou a do těsta přidávám kyselinu ascorbovou (na objednání ji kupuji v lékárně čistou v práškovém provedení) - zlepšuje vlastnosti mouky a dávkuje se na špičku příborového nože.
Na pečení chleba a bílého či celozrnného pečiva jsou dobré stránky Vlasty a Zlaty http://chlebovestranky.aspone.cz/ nebo na Dama.cz http://diskuse.dama.cz/d.php?…

Magdalenka235
4 příspěvky 23.08.10 09:16
Ivko

Díky za odpověď.
Peču dle receptů z dámy. A jak říkam, ostatní mají na fotkách krásně nadýchané a já pořád takové tvrďásky. Nechápu. Držím se recptu ale zřejme u kynutého pečiva i dobrná chyba znamená mnoho. Někdo do těsta přidává celaskon, mohlo by to pomoct?
Protože nevím, jestli se mi něco jiného, jako jsi napsala podaří sehnat.
Ten kastrólek s vodou jsem už někde četla, ale ještě jsem to neskoušela. Nepřikládala jsem tomu význam, ale možná to opravdu k něčemu je. Příště skusím.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.08.10 14:21
Magdalenko

celaskon obsahuje kromě účinné látky kyseliny ascorbové další tzv. přídatné (pomocné) látky - hydrogenuhličitan sodný, kyselina citronová, draselná sůl acesulfamu, aroma v prášku, makrogol 6000, laktosu, sorbitol a barvivo (šumivá tableta) nebo kukuřičný škrob, předželatinovaný kukuřičný škrob, dihydrát edetanu disodného, mastek, sodná sůl stearylfumarátu, mikrokrystalická celulóza, hlinitý lak oranžové žluti.
Tohle bych si do pečiva nikdy nedala! Neměla jsem zatím žádný problém se v lékárně domluvit a 100g lahvičku chemicky čisté kyseliny ascorbové si objednat a koupit. Lékárny ji používají při míchání mastí nebo léků podle receptu. Při mém téměř každodenním pečení vydrží ta lahvička cca 1 rok.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.08.10 14:22
...kastrůlek s vodou

jeho použití je znát. Pára zabraňuje přílišnému vysušení pečiva. Jen tak mimochodem, průmyslové pekárny mají parní průběžné pece…

Magdalenka235
4 příspěvky 24.08.10 10:26
Díky

Děkuji moc za všechny rady. Vyskouším vše co jsem kde četla a uvidím, jestli to pomůže. Protože jinak už nevím.
Ještě jsem se dozvěděla, že pomoct může i lactorex. Ale ten se prý těžko shání. Já bych taky do pečiva nechtěla dávat žádné „uměliny“, proto jsem chtěla najít nějaké lepší řešení, nebo alespoň přijít na to, co dělám špatně.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.10 22:09
...a ještě jednou kastrůlek

Občas také dávám kastrůlek s vroucí vodou do trouby a k němu umotané housky a nechám je v tom vlhkém teplu dokynout cca 30 minut. Pak zapnu troubu a během zahřívání housky nechávám v troubě. Celozrnné jsem tak ještě nedělala, ale mohlo by to také pomoci.
Prostě domácí pečení je pro mne adrenalin, protože nikdy dopředu nevím, jak to dopadne

Magdalenka235
4 příspěvky 25.08.10 08:19
...

Díky, to příště taky zkusím.
Pekla jsem, a pomohla mi jediná věc. Spařit je ihned po upečení. Příčinu jsem tedy nenašla, ale alespoň mám řešení.
Obrázek tady http://foto.dama.cz/foto.php?… a tady http://foto.dama.cz/foto.php?…

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz