Celé koření v polévce a omáčce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.03.06 15:45
Celé koření v polévce a omáčce

Možná jsem neobjevila nic zázračného, ale možná to není až tak zbytečné. Pokud vařím polévku nebo peču maso a přidává se kombinace nové koření-celý pepř-bobkový list, koření dávám do čajového filtru. Lépe se pak vybírá a člověk nemusí počítat kuličky
Flitry jsem zatím dostala vždy je v DM-drogerii. Jsou v podélné krabičce, určené pro sypané čaje.
 P.

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 08.03.06 17:16
Dělám to taky tak

a je to prima. Dřív jsme motala raneček z gázy a za nit věšela na ucho kastrolu, teď to šoupnu do filtříku, uzavřu párátkem a šupsnu do omáčky, pak to vyndám a vyhodím. Jednoduché a funkční. Papajo, jak to uzavíráš ty? Nebo spoléháš na to, že to nevypadne? Nad tím jsem přemýšlela.

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.03.06 17:19
Jenofefo....

…balíček přeložím na třetiny a nití svážu jako balíček.
 P.

 
neftis
28 příspěvků 08.03.06 18:54
Ahoj holky,

já jsem na tohle obětovala jeden rozevírací cedníček na sypaný čaj, a protože je nerezový, snese myslím i potápění v rajské omáčce, zavěšen za okraj hrnce…
Jinak přeji příjemný večer

 
Ivo
1045 příspěvků 08.03.06 19:46
Stejně jako královna Neftis...

…i já obětoval dobrým duchům vaření jedno čajítko-vajíčko. Naplním potřebným kořením, šup s ním do hrnce atd. atd. Velmi příjemná praktika :-))).

 
Manana
1515 příspěvků 08.03.06 20:05
Celé koření

Záleží na druhu pokrmu. Třeba v takovém kuřeti nebo telecím á la bažant je třeba mít v omáčce koření celé i na talíři. Pokud potřebuji omáčku čistou, jako třeba v provensálském kuřeti, tak dávám koření do klůcku plátna, zavážu nití jako pytlíček, namočím důkladně ve vodě, promnu a vložím k pokrmu. Při pečení a podlévání pytlíček obracím a nechávám ho nasáknout po podlití a před dalším podlitím ho zase do pekáče nebo kastrolu lžící vymačkám. Pak ho vyhodím a je to super.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.03.06 20:31
Celé koření v polévce a omáčce - Ivo,

zase jsme na stejné vlnové délce. Také používám nerezové dírkované vajíčko na čaj. To moje má bajonetový uzávěr a je na řetízku takže manipulace je velice jednoduchá.

 
DanaJ
1136 příspěvků 09.03.06 08:11
Už jsem o něčem takovém taky přemýšlela..

.. Zatím hážu koření bez ničeho. Mám ale problém, že mám hodně těsné hrnce a nejde to tam zavěsit. Tak to tam fláku asi jen tak. Nechám se překvapit. Mám doma vejce na čaj, ale i bambusové sítko - to používám častěji - tak bych mohla vajíčko objetovat.

PS: A není škoda to koření vyndavat? Já bych to tam nechala dokud se to nesní. Normálně to tam vlastně taky nechávám dokud to strávníci nevylověj. Přijde mi, že ten pokrm čím dýl je s kořením, tím lepší chuť, aroma a další.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 09.03.06 21:12
Celé koření

Používám varné sáčky od rýže, vymyté a vysušené. Kdyz nemám, vážu pytlíčky z gázy. Do vývaru používám list pórku, který naplním kořením, složím do balíčku a zavážu. Pórek dodá vývaru chuť, ale zdá se mi, že koření se dobře nevyvaří. Bylo by fajn, kdyby se varné sáčky prodávaly, nemá někdo tip? Čajové filtry neznám, ale zkusím je sehnat.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.03.06 21:39
Celé koření v polévce a omáčce - JanoQ
 
Manana
1515 příspěvků 09.03.06 21:44
koření

Z toho plechu se to nedá vymačkat ani kontrolovat nasáknutí, ani zavěsit když je potřeba, aby to bylo uzavřené.
Mně se osvědčil ten pytlíček z plátna nebo z gázy.
Doporučuji.
A když necháš na př. bobkovej list v jídle do druhýho dne, může to zhořknout. Nový kořen tohle třeba nedělá.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 09.03.06 21:47
Esmeraldo

Dík za krásnou fotku. Čajové vajíčko znám, ale není mi příjemné, když mi chrastí v hrnci při míchání. Ale zase by se mi nestalo to co minule, když jsem nechala gázový pytlík rozležet v mysliveckém gulášku do druhého dne a zapoměla na něj. Skončil návštěvě v talíři. Žvýkal statečně, ale nepřestal k nám chodit.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.03.06 23:08
Celé koření v polévce a omáčce - JanoQ

Zapomněla jsem podotknout:
Aby vajíčko nechrastilo, je třeba ho řádně obložit masem. Ha ha ha…

 
DanaJ
1136 příspěvků 10.03.06 11:57
Mno..

..jak píše Manana, že se nedá kontrolovat koření, jestli se dobře vylouhovalo - tomu nerozumím. Přeci není třeba nic kontrolovat. Čaj se taky vylouhuje, tak proč by se nevylouhovalo jiné koření. Třeba bylinkovej čaj nebo roibos (kůra) nebo třeba i kousky skořice - vždycky se vylouhujou, tak proč by se nevylouhovalo koření. To je už přehnaný strach.

Spíš si myslím, že by mohl být problém s vajíčkem, že by se mohlo nechtěně otevřít, což se kolegovi v práci stalo, když si dělal čaj. Při honění vařejdou v hrnci to bude pravděpodobnější (ale to by mi nevadilo).

A ještě jednou Manana. S tím bobkovým listem a hořknutím to nebude pravda, protože se mi to nikdy nestalo a to bobka louhuji a převářím hodněkrát (i5) a válím i několik dní (i3) v omáčce či polévkce (v rajské, zelňačce atd.).

Ještě k těm pytlíkům od rýže. Já osobně dělám rýži obyč, tedy ne ve varných sáčcích. Jen takový dotázek: Myslíte, že je dobré neustále vařit plastové sáčky? Přece jenom jsou jen pro jedno použití.

Já osobně bych šla do „vejce“.

 
DanaJ
1136 příspěvků 10.03.06 12:09
Už vím...

… Koření zhořkne, když se PŘIPÁLÍ - tedy dlouhým opékáním v oleji při snaze uvolnit aróma. Louhováním ne. Že jo, že jo?

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.03.06 14:46
JanoQ....

… ten balíček z listu pórku (buqet garni) je úplně v pořádku, ale ne vždy je doma při ruce pórek. Vůni má báječnou, např. vodu na aspik také vařím s kousky pórku kvůli vůni.

 
Lavarden
5 příspěvků 15.04.12 08:32
Koření celé nebo ve vajíčku?

Zásadně dávám koření celé a přímo do pokrmu. A s ním i servíruji, také mám názor, žekoření má být v pokrmu co nejdéle.A stane-li se ze nakousnete nové kořená pepř, silice podporuje trávení a chut k jídlu. Jestliže mixuji omáčku, mixuji i s kořením.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz