boršč

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
samuela
25 příspěvků 25.04.05 11:30
boršč

rada by som získala nejaký jednoduchý a od milovníkov ruskej kuchyne overený recept na boršč. Sama ho robievam, ale možno ten váš mi nakoniec zachutí viac

Reakce:
penda
4752 příspěvků 25.04.05 11:35
samuelo,

sice to není doslova ruský boršč, ale zkus Habanovy Rudý záda , on si je nemůže vynachválit, mě k tomu teda ještě neukecal, protože já tyto typy polévek nemusím, ale prý je to chuťovka ;-)

Cuso
346 příspěvků 25.04.05 11:40
Samuela

Pozri sa sem sem

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.04.05 11:36
Je ich množstvo

a každá kuchyňa a kuchárka má ten „svoj“, pravý a jedinečný :o)
vždy sa mi však osvedčilo robiť ho z viac druhov mäsa - klasici tvrdia že najmenej z 3, dobré je kombinovať aspoň 2 (hovädzie a bravčové).
Potom pridaj už podľa chuti - mladú baraninu (ruská a ukrajinská klasika), alebo podľa preferencií hydinu (morka, kura), králika, divinu…
Ak nezabudnem, pozriem )další „pravý a originálny“ v ruskej kuchárke a pošlem inšpiráciu

samuela
25 příspěvků 25.04.05 12:45
...

penda, cuso: fíha, díky
kltko: u mňa pomer zelenina: mäso, 10:1, takže dávam zvyčajne len jeden druh, väčšinou hovädzinu.....n a baraninu som ešte tuším vo svojom mladomživote ani nejedla a keď tak som o tom nevedela. Recepty uvítam, sem s nimi - teda ak nezabudneš.

AFTIC
122 příspěvků 01.05.05 05:20
Борщ

Борщ

česky nejspíše boršč, ale nejsem si jist a tak pro jistotu to uvádím i v azbuce.
Boršč je ruská polévka považovaná za jednu z nejlepších polévek na světě a když nikým jiným tak na každý pád všemi Poláky a Rusy, z nichž každý tvrdí, že tato polévka je jejich vynálezem.
Ale who cares! Popularita této polévky překročila hranice obou těchto zemí a objevuje se na jídelních lístcích téměř po celém světě. Díky tomu existuje i několik verzí, ale tradiční boršč je připravován z červené řepy která se vaří v silném masitém vývaru s cibulí a se zelím, okořeněná pepřem a kmínem. Boršč může být s masem nebo bezmasý a podává se jak teplý, tak i studený.
Po sametové revoluci někteří Češi vyhazovali vše co mělo co společného s Ruskem, lépe řečeno se Sovětským svazem a tudíž i všechny rusky psané kuchařky.
Já jsem těsně před odchodem do Spojených států v roce 1968 napsal v Česku kuchařku RUSKÁ KUCHYNĚ v češtině, a vy kteří ji máte tak si ji važte, protože jednoho dne bude cenná jako Mauritius.
Totiž tím pádem, že jsem byl emigrant tak nakladatelství Merkur na tu knížku nedalo jednak datum jejího vydání, ale ani moje jméno, tudíž je to zřejmě jedna z mála kuchařek bez jména autora.
Tu kuchařku mi později poslala do Ameriky moje sestra a mohu vám říci, že mi přišla docela vhod. Američané totiž nejsou tak cimprlich a pokud se gastronomie týče nemají žádné zábrany a tak jsem mnohé recepty z té knížky s úspěchem používal.
Já jsem se sice zařekl, že žádné kuchařky již psát nebudu, ale jak to vypadá, tak Čechům již tak trochu otrnulo a o ruskou kuchyni projevují zájem a tak když nic jiného tak vám alespoň přikládám 3 recepty na boršč z té mé slavné kuchařky.

Борщ московский
Moskevský boršč
20 dkg hovězího masa, 12 dkg šunky, 10 dkg párků, 40 dkg kostí, 20 dkg červené řepy, 3 lžíce másla, 20 dkg hlávkového zelí, 1 mrkev, 1 cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce světlé jíšky, 4 lžíce kysané smetany, 1 lžíce cukru a octa, sůl, 1 bobkový list, 3 celé pepře.

Kosti a maso vložíme do studené vody a vaříme do změknutí masa. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme na polovinu dávky másla, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajčatový protlak a ocet (pro zachování barvy červené řepy) a zakryté dusíme napřed na prudkém a později na mírném ohni do měkka. Potom nakrájíme mrkev na nudličky, cibuli na plátky a zpěníme na zbytku másla. Zalijeme troškou vývaru a krátce podusíme. Po malé chvíli dolijeme vývar, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme do varu. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, zahustíme světlou jíškou a vaříme asi 20 minut. Před dokončením vložíme na větší kousky nakrájené vařené maso, na plátky nakrájenou šunku a párky a připravenou dušenou řepu. Kyselou smetanu podáváme zvlášť. □

Борщ украинский
Ukrajinský boršč
30 dkg hovězího masa, 20 dkg červené řepy, 20 dkg hlávkového zelí, 25 dkg oloupaných brambor, 1 mrkev, 1 petržel neo kousek celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 5 dkg slaniny, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce světlé jíšky,4 lžíce kysané smetany, 1 lžíce octa, sůl, 1 bobkový list, 3―4 celé pepře, petrželka.

Maso vložíme do studené vody a vaříme do studené vody a vaříme do změknutí. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme na polovinu dávky sádla, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajčatový protlak, ocet a dusíme tak jako při přípravě boršče moskevského. Rovněž tak připravíme a podusíme zeleninu s cibulí. Přidáme na nudličky nakrájené zelí a brambory spolu s vývarem, bobkovým listem, pepřem, solí a cukrem a vaříme s jíškou asi 20 minut. (Pozor aby se nerozvařily brambory.) Před dokončením přidáme na kousky nakrájenou slaninu, osmaženou na pánvičce s utřeným česnekem. Kysanou smetanu a sekanou petrželovou nať vkládáme přímo na talíř. □

Борщ сибирский

20 dkg červené řepy, 5 dkg másla, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa, 5 dkg vařených fazolí,1 cibule, 1 mrkev, 1 bobkový list, 2 stroužky česneku, špetka cukru, sůl, 1 lžíce světlé jíšky, 5 dkg šunky, 4 lžíce smetany, 1,5 l vývaru.

Knedlíčky:
5 dkg hovězího masa, 5 dkg vepřového masa, 1 cibule, ½ vejce, voda, mletý pepř, sůl.

Nejdříve si připravíme knedlíčky. Hovězí a vepřové maso umeleme na masovém strojku s cibulí, smícháme s vejcem, osolíme, opepříme a tvoříme knedlíčky velkosti vlašských ořechů, které povaříme 10 minut ve vroucí vodě a dáme stranou. Potom očistíme červenou řepu, nakrájíme ji na nudličky, dáme na polovinu dávky rozpáleného másla, přidáme rajčatový protlak a ocet, podlijeme vývarem a dusíme zakryté do měkka. Na zbytu rozpuštěného másla osmahneme na nudličky nakrájenou mrkev a cibuli, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, sůl, cukr a paříme 10 minute. Pak přidáme vařené fazole a třený česnek, zahustíme světlou jíškou a dalších 15 minut povaříme. Nakonec vložíme do polévky připravené knedlíčky, podušenou řepu, na plátky nakrájenou šunku a krátce povaříme. Smetanu podáváme zvlášť. □

Všechny ty recepty jsou pro 4―5 porcí podle toho jak vám to bude chutnat což mi eventuálně můžete napsat.

Mike

skalis
34 příspěvků 01.05.05 12:37
...

Jeden starý recept na boršč pro labužníky :
750 g předního hovězího, 500 g vepřového, 2 velké červené řepy, 2 cibule, 1 petržel, 1 celer, 2-3 bobkové listy, 10-15 zrnek nového koření, 1 pórek, citron, 200- 300 ml stolního bílého vína, sekaná petrželka, kopr, sůl.
Hovězí i vepřové maso uvaříme s veškerou zeleninou a kořením. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a v celku upečeme v troubě. Měkkou řepu nakrájíme na nudličky, vložíme do teriny, přidáme šťávu z 1 citronu, bílé víno, maso pokrájené na kousky, sekaný kopr a petrželku a zalijeme horkým zcezeným masovým vývarem. Podle chuti osolíme.
(Kuchařská kniha z roku 1878) Čerpáno z publikace „99 specialit sovětské kuchyně“ z roku 1980.
 skalis

Labužník Sarka
433 příspěvků 01.05.05 14:36
ruska kuchyne

Je to sice nostalgie, ale vzpominka na tydny ruske kuchyne je pro mne velmi prijemna. Mam tuto kuchyni rada, ale zadnou zajimavou kucharku jsem nevidela v obchode. Mohu ziskat informaci kdy tato kniha vysla a zda se bude pripadne nekdy delat dotisk? Byla bych zajemcemDik

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.05.05 14:34
samuela

posielal som niečo o boršči sem, aj do Tvojej schránky, ak nedorazilo v zmätkoch presunu serveru, daj vedieť, zopakujem

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.05.05 14:39
zopár desiatok borščov pre azbuky znalých

http://www.cooking-book.ru/…soups/borch/

tak až tie počty rozdýchate, môžete si začať vyberať

samuela
25 příspěvků 02.05.05 14:26
...

kltko: v zmatkoch presunu nedorazilo do schranky nic,

ale vlastne

a to uz patri vsetkym
vidim, ze aj tak je linkov a napadov tolko, ze by som mohla klikat do aleluja
ja som sa ho odhodlala varit teraz v sobotu, dala som tam dva druhy masa a zeleniny opat taky kopec, ze skoro sa do hrnca nezmestila, no a zahustila som ho netradicne mletymi otrubamim, nie mukou, smotana a byliny nakoniec - bol perfektny, len sa tak po nom zaprasilo.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz