Chci se zeptat, zda má někdo nějaké podrobnější informace o bodlákovém oleji a kde by se dal sehnat. Podle zprávy Ministerstva zemědělství jeho hodnoty například nenasycených mastných kyselin vysoko převyšují i ten nejkvalitnější olivový olej, tak bych se o něm dozvěděl něco bližšího.
Bodlákový olej
Benedykt (Cnicus benedictus)
Jednoleta bodlaku podobna rostlina z celedi rostlin hvezdnicovitych. Pochazi
ze Stredozemi a od pradavna se pestuje jako lidove lecivo,a to predevsim
v domacich zahradach. Rostliny obsahuji vysky asi 80 cm, lodyha je
pavucinovite vlnata, listy jsou prisedle, podlouhle kopinate, na okrajich
zubate. Jsou tmavozelene se zvlnenou cepeli a na spicce i ukrojich maji osten.
Ubory maji zlute kvety a zakrov, jehoz listeny jsou rovnez opatreny zperenymi
ostny. Plodem jsou ryhovane nazky opatrene na vrcholu chmyrim. Kvete v cervnu a
cervenci.
Benedykt ma mnoho lidovych nazvu, coz take svedci o jeho oblibe hlavne
v minulosti. Byl nazyvan „bodlak horky“, „kardobenedykt“, „ostropes,
"pchac pozehnany“, „primetnik lekarsky“, „krasovlasek“ apod.
Ve stredoveku byl benedykt jednim z hlavnich lecivych prostredku proti
plicnim chorobam, moru, nemocem zaludku. Mattioli povazuje benedykt za
„slavnou a vznesenou bylinu pro jeho velikou a hojitelnou moc a uzitek“.
Pokracuje dale: " Piti prasku z utluceneho tohoto bodlaku ve vaze ctvrtce ve
vine chrani a zabezpecuje cloveka pred nakazou morovou a od ni pomaha, odpira
jedu, stravuje a vytahuje ze zlucniku Phlegmata, mori cervi, vyprazdnuje prsa,
hoji vredovate plice, vycistuje krev. Jest dobry pro lidi hubnouci, kroti
bolesti v zivote, vzbuzuje poceni, pomaha proti zimnicim, proti klani v bocich
i proti vsem vnitrnim otokum a vredum.
Tyz ucinek ma odvar z tohoto bodlaku ve vine nebo ve vode.
Zevni pouziti:" Utluceny Kardus benedictus a prikladany hoji pak vselika
ustknuti a pokousani od hadu a stiru a hoji take spaleniny.. Proti rakovine a
jinym necistym hnisavym neduhum nevim, zda by mohlo byti lepsiho leku nad
bylinu, stavu a palenou vodu kardobenediktovou.„
Benedykt roste dobre na mirne vlhkych pudach s dostatkem vapna. Polohy vyzaduje
slunne. Rozmnozuje se semenem, ktere je nutno vysevat na jare do parenicte, kde
se rostlinky predpestuji a potom se mohou vysazovat na trvale stanoviste.. Ve
velkem se vyseva primo na pozemek bez predpestovani.Sklizi se nat, jakmile
dosahne vysky asi 30 cm. Serezavat se muze az 3× rocne. Sklizi se
v rukavicich a susi se ve stinu.
Pouziva se na povzbuzeni nervove cinnosti, povzbuzuje i cinnost zaludku, podava
se pri chorobach se zvysenou teplotou, jako prostredek mocopudny, pri
revmatickych chorobach a vubec jako prostredek celkove posilujici, protoze take
kladne ovlivnuje latkovou vymenu.
Cerstva stava urychluje hojeni ran. Pusobi i na nektere nemoci vyvolane viry.
Ma celkove antibioticky ucinek, proto se ho take pouzivalo pri leceni
"brucelozy“, ktera je sice nemoci zvirat, ale je prenosna i na cloveka.
Velmi se osvedcil i pri leceni pasoveho oparu, pri onemocneni jater a zlucniku
i pri nespavosti. Pri vetsich davkach pusobi ale drazdive na ledviny a nesmi se
podavat tehotnym zenam.
Je znam i pri vyrobe likeru, kde se uplatnuje zejmena ve slavne
„benedyktynce“. V nekterych zemich se pridaval spolu s chmelem i do piva
a uplatnuje se i v potravinarskem prumyslu jako koreni. Vnitrne se pouziva
v nalevu 1 -2 polevkove lzice rezane nate na 1/2 l vody, ale vetsinou se
uplatnuje v cajovych smesich. Jako je napr. zlucnikova cajovina: oddenek
rebarbory a kmin, oboji rovnym dilem, dvojnasobna davka benedyktove nate,
pelynku, maty peprne a plodu ostropestrece marianskeho. Davame jednu lzicku na
dva salky, zalijeme horkou vodou a nechame 20 minut vyluhovat.
Ludwigu, pouzivam taky bodlakovy olej a jsem s nim velmi spokojena. Chutna
mne, nebo neni tak citit, jako olej olivovy. 100 ml tohoto bodlakoveho oleje
obsahuje az 45 mg vitaminu E.
Je to olej bezcholesterolovy a ma 75 % vice nenasycenych mastnych kyselin.
100 ml tohoto oleje ma 3.367 kJ/819 kcal.
Nazev oleje, ktery ja kupuji je:„DISTELOL“(nad o je dvojtecka) od firmy
Frisan. Ja ho kupuji v Nemecku, ale si myslim, ze by jsi ho mozna objevil
i v nekterych vetsich ceskych supermarketech. Tusim ze na kazdem tomto oleji,
na jeho nalepce by mohl byt zobrazen bodlak, z nehoz se olej vyrabi. Samou by
mne zajimalo, zda se da koupit v Cesku. Dej pak vedet. Mej se hezky.
Intenzivně sem ho sháněl a nakonec dostal, ale nechci zde uvádět název firmy, abych nezanesl na labužníka reklamu. Je to totiž od firmy, jejíž olej byl testován (kontakt sem sehnal na ministerstvu, nikdo mě neotravoval u dveří!) a tato firmy svoje výrobky neprodává do žádných maloobchodů, ale jen prostřednictvým svých odborných poradců. Budu ho hledat dál i v běžné síti.
koupila jsem ho v prodejně zdravé výživy v sekci BIO je fakt vyborny 500ml cca130kč jižní čechy
Bodlákový olej
Katalogové číslo: K4984
Jeden z nejlepších jedlých olejů na světě vyniká vysokým obsahem
vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Čistě přírodní výrobek se
připravuje ze světlice barvířské metodou takzvaného prvního lisování za
studena. Své znamenité vlastnosti si uchová zejména bez tepelné úpravy, a
proto se ideálně hodí do nejrůznějších salátů či studených pokrmů.
1 lžička čistého oleje denně nalačno prospěje vašemu zdraví, neboť
sníží hladinu cholesterolu v krvi (v kombinaci s artyčoky a vlákninou),
preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin a aterosklerózy,
odlehčuje při zácpě, při vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje
činnost jater, žlučníku a slinivky v kombinaci s artyčoky, prospívá
nehtům a vlasům. Olej je tekutější než jiné oleje, nemá žádnou
příchuť ani nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný, avšak
tepelná úprava ruší jeho blahodárné účinky. Po otevření nutno
spotřebovat do 3–6 měsíců.
Obsah: 500 ml
Složení: olej ze světlice barvířské s podílem mastných kyselin: polynenasycené – 75,5 % kyseliny linolové (!) a 0,8 % kyseliny linolenové, mononenasycené – 12,7 % kyseliny olejové, nasycené – nízký
Olej bodlákový
makrobiotický veganský bez vajec bez mléka bez soli bio
výrobce: Rinatura
Objem: 500ml
trvanlivost: min. 6 měsíců
Složení: bodlákový olej získaný ze semen bodláku* (Saflor), lisovaný za studena.
- pochází z ekologického zemědělství
Uchovávejte dobře uzavřené na tmavém místě a v suchu.
ks Cena 99.00 Kč
Světlice barvířská
Světlice barvířská
Světlice barvířská neboli saflor je prastará kulturní rostlina pocházející z východní Indie. Znali ji už staří Egypťané, Řekové a Římané. V současnosti je nejvíce rozšířena ve střední Asii, Indii a Středomoří a je typickou plodinou stepních a polostepních oblastí.
Pěstuje se buď pro semeno obsahující 45 - 55% oleje použitelného za studena stejně jako slunečnicový olej pro lidskou výživu. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje více kyseliny linolové - až 80%. Kyselina linolová je životně důležitá, neboť je lidský organismus potřebuje, ale není schopen sám vytvořit.
Olej ze semen světlice barvířské se lisuje zastudena. Má jemnou, lehce oříškovou příchuť. Je výborný do salátů, ale nevhodný na smažení.
Jedná se o jeden z nejlepších jedlých olejů na světě, vyniká vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Čistě přírodní výrobek se připravuje metodou takzvaného prvního lisování za studena. Své znamenité vlastnosti si uchová zejména bez tepelné úpravy, a proto se ideálně hodí do nejrůznějších salátů či studených pokrmů.
1 lžička čistého oleje denně nalačno prospěje vašemu zdraví, neboť sníží hladinu cholesterolu v krvi (v kombinaci s artyčoky a vlákninou), preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin a aterosklerózy, odlehčuje při zácpě, při vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky v kombinaci s artyčoky, prospívá nehtům a vlasům. Olej je tekutější než jiné oleje, nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný, avšak tepelná úprava ruší jeho blahodárné účinky. Po otevření nutno spotřebovat do 3–6 měsíců.
Nejlepší využití je za studena do dresingů a syrových zeleninových jídel. Svou nevtíravou chutí bodlákový olej výborně umocňuje vlastní chuť Vašich pokrmů.
Panenský olej ze světlice barvířské (saflorový) BIO 200ml/COUNTRY
LIFE
Cena: 57 Kč
Panenský za studena lisovaný.
Zdroj kyseliny linolové. Je doporučován jako prevence arteriosklerózy, reguluje hladinu cholesterolu. Používá se na zeleninové saláty, zálivky, při syrové stravě, do omáček, na vaření, dušení a ke krátkému pečení. Nesmí se zahřívat na více jak 180 st. C.
Složení: jedlý světlicový olej z prvního lisování
Já jsem ho koupila u nás v Kauflandu, panenský za studena lisovaný
0,7 l stál pod 100 Kč, přesně už fakt nevím. Napřed mi připadal
nějakej divněj ale pak mně dostal!
Namáčela jsem si do něj chleba na snídani, pak i na svačinu pak i .......
prostě mohla bych ho pořád
Já ho kupuju už alespoň 20 let u ALDI (bydlím v Offenbach am Main),
stojí mezi 1,60 a 2,40 € (podle nabídky) a v podstatě jiný olej
nepoužívám. Nevěděl jsem, že se na něm nemá smažit - ovšem nesmažím
na vyšší teplotě než kolem 180°, takže mi nikdy nezhořknul ani se
nepřipálil. Že ztrácí na hodnotě je sice škoda, ale vždy něco dobrého
zůstane.
Takže se polepším, díky, už na něm smažit nebudu, ale stejně - je druhý
nejchutnější (číslo jedna je olej z dýňových jader, ale ten je
nekřesťansky drahý…)
Frank
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
