Ti, kdo sem chodí déle, si pamatují labužnici, která systematicky a
vyčerpávajícím způsobem zpracovávala zajímavá témata a uváděla je ve
svých článcích. Tyto články jsou už zase k dispozici mezi blogy. Mimo to
zásobovala Labužníka výbornými a hlavně vyzkoušenými recepty. Pak se zde
trochu odmlčela, protože si pořídila vlastní blog, který prošel několika
vývojovými etapami. Potom se stala spolupracovnicí časopisu Apetit, kde
publikovala. Mimo to můžeme její duely sledovat na stránkách časopisu
Gurmet (dříve Chef Gurmán). Je autorkou dvou úspěšných kuchařských
knih.
Samozřejmě všichni víte, že píši o Florentýně. Byla jsem dnes
v jejím zrealizovaném snu - v Bistru Florentýna. Jídelní lístek
překvapivě střídmý, ale všechny pokrmy vybrané a pečlivě připravené.
Jídla vycházejí z dobrých českých tradic, ale v moderním pojetí.
Manžel ochutnal vývar z oháňky se zeleninou a morkovými knedlíčky, pak
králíka na česneku s vlašskou polentou, já jsem měla domácí paštiku
z kachních jater se sušenými švestkami, mandlemi a uzeným masem (recept
byl v únorovém Gurmánu) a pečené kachní stehno, dušené červené zelí
s jablečným moštem a nasucho opékané bramborové placky (lokše). Vrcholem
byl dezert - jak je uvedeno v jídelním lístku: Hruška pozvolna vařená
v červeném víně a čtyřech druzích koření (skořice, hřebíček,
badyán a nové koření), šlehačka (ta opravdová) a domácí čokoládová
omáčka. Kávu servírují v koncentraci pro kávové nadšence
italského typu, ale milovníkům větších dávek s menší koncentrací
přinesou konvičku horké vody na upravení.
Prostředí vzdušné, příjemné a moderní. V suterénu obrovské prostory
i uzavřené salonky, prostory oddělené pro kuřáky i nekuřáky…
Tak mne napadlo, že dobrá věc se má podporovat a že příští setkání
Labužníka v Praze by se mělo konat právě zde, vhodných prostor je zde
dost, jídlo výborné, víno také, i pivo jsem viděla nosit. Podívejte se
sami http://bistro.florentyna.cz/
Příspěvek upraven 22.02.11 v 23:13