Prosila bych labužníky o radu, jak udělat takový ten krásný potah na
dort.
Napřklad:
Děkuji Vám předem
Bílý poleva na dort
na ten bych si to tipla. poslední kousky s marcipánem tady někde předváděl hujer. mrkni do mého labužníka, tam ho najdeš. jinak doporučuji si dát dolů pod diskusi do vyhledávače slovo marcipán či jeho verze a najdeš diskusi. taky v receptech bude.
poleva na dortu na tvém obrázku je tzv. Royal icing (královská poleva?)
který se vyrábí z našlehaných bílků, moučkového cukru a někdy se
přidá trochu citronové šťávy.
Tato poleva se používá především na vánoční a svatební dorty.
Také se občas přidává glycerín aby povrch příliš neztuhnul.
Z této hmoty se dají vytvářet i různé dekorace jako figurky a
kytičky.
Právě jsem dohledala recepty na marcipán a nejsem z toho chytrá. Je jich
moc. Zkusím najít ještě Tvou variantu.
Děkuji
Ale nenechte mě v tom samotnou, bojim, bojim
Tento recept mi poradil Hujer, ale našla jsem ho ještě ve staré
diskuzi
Poleva cukrová (fondán)
hahaha, asi bych si měla jít uvařit škubánky..hahaha…protože jinak
s těmi komentáři nepřestanu, ale florentýnko, tenhle je sice od
čechoamíka (zřejmě), ale použitelný v českých podmínkách, protože
fruktózový sirup lze i nelze použít ):
Fondant určený k potahování dortů:
1 balíček želatiny-1 PL,
1 PL oleje,
2 PL ztuženého tuku,
1 kg moučkového cukru,
(1 dcl fruktózového sirupu)
Želatinu rozpusťte v 1 dcl vody. V míse nebo mixéru smíchejte
všechny ingredience, přidejte želatinu a zpracujte na hladkou hmotu. Pokud
nemáte zminěný sirup, přidejte ztužený tuk. Uchovávejte pod fólií
v chladničce, pracovní plochu a váleček posypejte škrobovou moučkou,
jinak se bude lepit a lepit. Na dort doporučuji tloušťku plátu cca 3-5 mm
silnou, tenčí se trhá. Při nanášení na dort naviňte rozválený plát na
váleček a přeneste na korpus. (autor: Tomáš Sedláček, čerpáno
z cukrare.cz)
Napsal(a): vladka - 18.11.2005 - 18:02
Hmm, tak jsem se těšila, jak se předvedu, ale fondán se nepovedl. Drolil se při válení, no hrůza a děs. Snad zkusím příště ten marcipán.
Já bych se s tím netrápil a koupil si rovnou kyblík hotovýho fondánu..
http://www.fialapraha.cz/…lehacka.html
Petikilovka se sdělá poměrně rychle, navíc vydrží dlouho.
r
Hujere, díky za tip. Já ho vyzkouším.
Ale bojím se Ti poslat fotku mého výtvoru. Lepili jsme ten fondán
s manželen do půlnoci. Děcka se mohly potrhat smíchy. Nepřiškvařené
sváry jsem polila bohatě jahodovou polevou.
Ale do roka a do dne, Hin sa hukáže
někde mám recept na fondant z marshmallows. Marshmallows rozpustit v mikrovlnce, nebo ve vodní lázni. Potom smíchat s práškovým cukrem. Ale přesně nevím a taky jsem nikdy nezkoušela. Budeš-li mít zájem, recept najdu.
Ten bych moc chtěla. Chystám se ji udělat dceři k svátku, ale je někde
v diskuzi a já už nevím kde.
Pokud ji najdeš, pošli mi ji, prosím.
: http://www.youtube.com/watch?…
Podle tohoto návodu jsem před týdnem vyráběla potah na dortíky vnučkám -
dvojčatům k narozeninám. Práce to zpočátku byla neskutečně lepivá,
chce to velkou trpělivost, ale nakonec se povedlo. Vypadalo to docela pěkně,
výsledná hmota je pěkně tvárná a chuť je příjemná. Chce to asi trochu
praxi. Pokusím se dát do deníčku fotku dvojdortíku.
450 g Marshmallows, 1 kg práškového cukru, 3 PL vody
MM smíchát s vodou, dát do MW asi 2× - 3× na asi 30 vteřin, při 600 W.
Možná zůstanou některé MM nerozpuštěné, nevadí. Do této masy vmíchat
mixérem polovinu cukru. Zbytek cukru vmíchat rukama a hnětat tak dlouho, až
vznikne fondant. Někdy to trvá dlouho. Nech si trochu cukru na pracovní
desku. Fondant zabalit do potravinářské folie, ne alu, a skladovat při
pokojové teplotě. Před použitím má být trochu teplejší, potom prý se
dá lehčeji rozvalovat. Zase na práškovém cukru, nebo na nejakém ubrusu
z plastu, který se potře trochou oleje.
Ještě jeden fondant:
500 g práškového cukru, 3 PL citr. šťávy, necelých 50 g rostl. tuku.,
asi 2 PL vody. Tuk na malém ohni s citron. šťávou a vodou nechat
změkknout. Přidat asi 270 g přesátého cukru, povařit a hladce vymíchat.
Odstavit. Zbytek cukru vmíchat a dlouho rukama hnětat. Zase na cukru. Zabalit
do folie. Když je moc tuhý, několik vteřin v MW rozehřát a potom asi
5 minut hnětat. Použiješ-li máslo, místo tuku, přidej hodně ušlehaný
bílek a hnětej, podle potřeby přidávej trochu cukru, ev. vody.
Jedno který fondant, ale má prý se hnětat mokrýma rukama.
Doufám, že jsem pomohla. Žádný fondant jsem nevyzkoušela, takže mě
nekamenuj, když se nepovede
Lydie, jsi hodná. Ten z těch bonbónů vyzkouším. Dcera má co nevidět svátek (Barbora), tak chci udělat nějaký hooodně hočičí.
objevila jsem ještě jeden recept. Ale také nemám vyzkoušený, protože
taková umělecká díla nedělám.
160 g práškového cukru, 160 g sušeného mléka, 200 ml kondensovaného
mléka, 2 čl citronové šťávy. Dobře promíchat, prohnětat, vyválet a
hned dávat na dort.
Lydie, moc díky. Zítra dělám další dort a ten snad Hujerovi konečně
pošlu. Když tak manžel pomůže. Vlastně nepomůže, je to dort pro
něho