Bílý poleva na dort

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Sylvie
2302 příspěvků 08.11.07 08:20
Bílý poleva na dort

Prosila bych labužníky o radu, jak udělat takový ten krásný potah na dort.
Napřklad:
Děkuji Vám předem


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 08.11.07 09:53
marcipán

na ten bych si to tipla. poslední kousky s marcipánem tady někde předváděl hujer. mrkni do mého labužníka, tam ho najdeš. jinak doporučuji si dát dolů pod diskusi do vyhledávače slovo marcipán či jeho verze a najdeš diskusi. taky v receptech bude.

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.11.07 09:55
Marmelado

moc ti díky. Jdu hledat a zkoušet.

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.11.07 12:30
Bílá poleva na dort - Sylvie,

poleva na dortu na tvém obrázku je tzv. Royal icing (královská poleva?) který se vyrábí z našlehaných bílků, moučkového cukru a někdy se přidá trochu citronové šťávy.
Tato poleva se používá především na vánoční a svatební dorty.
Také se občas přidává glycerín aby povrch příliš neztuhnul.
Z této hmoty se dají vytvářet i různé dekorace jako figurky a kytičky.

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.11.07 12:59
Esme

Právě jsem dohledala recepty na marcipán a nejsem z toho chytrá. Je jich moc. Zkusím najít ještě Tvou variantu.
Děkuji
Ale nenechte mě v tom samotnou, bojim, bojim

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.11.07 13:56
Asi fondán zkusím

Tento recept mi poradil Hujer, ale našla jsem ho ještě ve staré diskuzi
Poleva cukrová (fondán)
hahaha, asi bych si měla jít uvařit škubánky..haha­ha…protože jinak s těmi komentáři nepřestanu, ale florentýnko, tenhle je sice od čechoamíka (zřejmě), ale použitelný v českých podmínkách, protože fruktózový sirup lze i nelze použít :o):
Fondant určený k potahování dortů:
1 balíček želatiny-1 PL,
1 PL oleje,
2 PL ztuženého tuku,
1 kg moučkového cukru,
(1 dcl fruktózového sirupu)

Želatinu rozpusťte v 1 dcl vody. V míse nebo mixéru smíchejte všechny ingredience, přidejte želatinu a zpracujte na hladkou hmotu. Pokud nemáte zminěný sirup, přidejte ztužený tuk. Uchovávejte pod fólií v chladničce, pracovní plochu a váleček posypejte škrobovou moučkou, jinak se bude lepit a lepit. Na dort doporučuji tloušťku plátu cca 3-5 mm silnou, tenčí se trhá. Při nanášení na dort naviňte rozválený plát na váleček a přeneste na korpus. (autor: Tomáš Sedláček, čerpáno z cukrare.cz)
Napsal(a): vladka - 18.11.2005 - 18:02

 
Sylvie
2302 příspěvků 12.11.07 10:05
tak jsem neuspěla

Hmm, tak jsem se těšila, jak se předvedu, ale fondán se nepovedl. Drolil se při válení, no hrůza a děs. Snad zkusím příště ten marcipán.

 
Hujer
14 příspěvků 14.11.07 11:57
Fondán

Já bych se s tím netrápil a koupil si rovnou kyblík hotovýho fondánu.. http://www.fialapraha.cz/…lehacka.html
Petikilovka se sdělá poměrně rychle, navíc vydrží dlouho.
 r

 
Sylvie
2302 příspěvků 14.11.07 12:15
Hujere, dík

Hujere, díky za tip. Já ho vyzkouším.
Ale bojím se Ti poslat fotku mého výtvoru. Lepili jsme ten fondán s manželen do půlnoci. Děcka se mohly potrhat smíchy. Nepřiškvařené sváry jsem polila bohatě jahodovou polevou.
Ale do roka a do dne, Hin sa hukáže

 
Hujer
14 příspěvků 15.11.07 12:24
...

jen se neboj a pošli to, ať máme co konzultovat :)

 
lydia
1227 příspěvků 15.11.07 18:25
sylvie,

někde mám recept na fondant z marshmallows. Marshmallows rozpustit v mikrovlnce, nebo ve vodní lázni. Potom smíchat s práškovým cukrem. Ale přesně nevím a taky jsem nikdy nezkoušela. Budeš-li mít zájem, recept najdu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 15.11.07 19:38
Děkuju

Ten bych moc chtěla. Chystám se ji udělat dceři k svátku, ale je někde v diskuzi a já už nevím kde.
Pokud ji najdeš, pošli mi ji, prosím.

 
heja
312 příspěvků 15.11.07 23:12
Potahová hmota z marshmallow

: http://www.youtube.com/watch?…
Podle tohoto návodu jsem před týdnem vyráběla potah na dortíky vnučkám - dvojčatům k narozeninám. Práce to zpočátku byla neskutečně lepivá, chce to velkou trpělivost, ale nakonec se povedlo. Vypadalo to docela pěkně, výsledná hmota je pěkně tvárná a chuť je příjemná. Chce to asi trochu praxi. Pokusím se dát do deníčku fotku dvojdortíku.

 
lydia
1227 příspěvků 16.11.07 10:22
MM fondant

450 g Marshmallows, 1 kg práškového cukru, 3 PL vody
MM smíchát s vodou, dát do MW asi 2× - 3× na asi 30 vteřin, při 600 W. Možná zůstanou některé MM nerozpuštěné, nevadí. Do této masy vmíchat mixérem polovinu cukru. Zbytek cukru vmíchat rukama a hnětat tak dlouho, až vznikne fondant. Někdy to trvá dlouho. Nech si trochu cukru na pracovní desku. Fondant zabalit do potravinářské folie, ne alu, a skladovat při pokojové teplotě. Před použitím má být trochu teplejší, potom prý se dá lehčeji rozvalovat. Zase na práškovém cukru, nebo na nejakém ubrusu z plastu, který se potře trochou oleje.

Ještě jeden fondant:
500 g práškového cukru, 3 PL citr. šťávy, necelých 50 g rostl. tuku., asi 2 PL vody. Tuk na malém ohni s citron. šťávou a vodou nechat změkknout. Přidat asi 270 g přesátého cukru, povařit a hladce vymíchat. Odstavit. Zbytek cukru vmíchat a dlouho rukama hnětat. Zase na cukru. Zabalit do folie. Když je moc tuhý, několik vteřin v MW rozehřát a potom asi 5 minut hnětat. Použiješ-li máslo, místo tuku, přidej hodně ušlehaný bílek a hnětej, podle potřeby přidávej trochu cukru, ev. vody.

Jedno který fondant, ale má prý se hnětat mokrýma rukama.
Doufám, že jsem pomohla. Žádný fondant jsem nevyzkoušela, takže mě nekamenuj, když se nepovede

 
Sylvie
2302 příspěvků 16.11.07 13:11
Lydie, děkuji

Lydie, jsi hodná. Ten z těch bonbónů vyzkouším. Dcera má co nevidět svátek (Barbora), tak chci udělat nějaký hooodně hočičí.

 
lydia
1227 příspěvků 17.11.07 16:51
Sylvie,

ráda. Doufám, že se podaří.

 
lydia
1227 příspěvků 26.11.07 11:05
Sylvie

objevila jsem ještě jeden recept. Ale také nemám vyzkoušený, protože taková umělecká díla nedělám.
160 g práškového cukru, 160 g sušeného mléka, 200 ml kondensovaného mléka, 2 čl citronové šťávy. Dobře promíchat, prohnětat, vyválet a hned dávat na dort.

 
Sylvie
2302 příspěvků 26.11.07 11:16
Lydie, jsi zlato

Lydie, moc díky. Zítra dělám další dort a ten snad Hujerovi konečně pošlu. Když tak manžel pomůže. Vlastně nepomůže, je to dort pro něho :-(


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz