mlhavě si pamatuji na biftek s oblohou, který se běžně podával ve
většině restaurací v ČR jako minutka před čtyřiceti lety. Snad k tomu
byly hranolky a volké oko.
Ráda bych si zavzpomínala, ale nemohu si vzpomenout co k tomu všechno
patřilo.
Poraďte. Díky.
Biftek jako z hospody - Labužníčci,
esme, ještě česká hořčice, českej kečup, trochu cibule, znojemská
okurka, pívo a hrubé chování a pohrdání číšníka, pak ještě špinavej
ubrus a zahulená restaurace, a taky neskutečně špinavý a smradlavý
záchody. Něco jsem zapomněl? Jo, eště to, že tě vrchní při placení
pořádně natáhnul.
Tak si to užij!!!
No jo, ale kde to tady seženeme? Špinavej ubrus jsem už vytáhla z koše
na prádlo.
S tou hrubostí … bysme se snad i přemohli.
Jak to ale udělám s tou zahulenou hospodou…u nás doma je zákaz
kouření.
hovězí svíčková, sůl, mletý pepř, tuk, vejce, máslo
Z odblaněné svíčkové přes vlákno ukrojíme silnější plátek, mírně jej naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na tuku. Současně připravujeme sázené vejce. Opečený biftek vyjmeme, do výpeku přidáme máslo a rozpustíme je. V rozpuštěném másle biftek obrátíme, na biftek položíme sázené vejce, podlijeme zbylým výpekem a ihned podáváme s brambory, různě upravenými, zeleninovou oblohou nebo salátem.
Tak by se to mohlo jmenovat! Lupni to do receptů - bolševický už tam je, tak to doplň. Co říkáš?
jsme si dávali dost často, k tomu hranolky a hlavně tatarskou omáčku. Vejce být nemuselo. Dělala jsem ho i doma. Teď máme sice v restauracích čistější záchody, ale zase nemíváme ty bifteky. V obchodě jsou jen vyjimečně a většinou nevypadají dobře . Za cenu dvou porcí bych měla maso na týden pro celou rodinu.
ten jedálny lístok! Krásna spomienka na vysokoškolské časy, to sme si žili, čo? A ešte zájazd do NDR!
K ceně bych ráda připomněla, že jsem tehdy měla coby čerstvá vysokoškolačka s třemi lety praxe 1400,–- Kčs hrubého, tj. necelou tisícovku čistého. Z toho jsem si nemohla bifteky moc často dovolit.
dík za ten cenový lístek. Tak nějak by to asi odpovídalo.
Sama jsem si tuto dobrotu z výplaty kolem devíti stovek měsíčně asi
nemohla dovolit. Spíše tak špekové knedlíky nebo koňský guláš (neméně
lahodné) kolem čtyř korun…ale člověk si rád zavzpomíná na časy kdy se
mohl pořádně nacpat a nebylo to na něm hned vidět.
Ten jídelní lístek sem kdysi dal Oldsoft. Já vlastním úplně stejný, vystřižený z novin z MF DNES z 11.února 2002. Snažila jsem se ho ofotit, ale bezvýsledně. To důležité- ceny nebyly k přečtení, tak jsem si dovolila použít Oldsoftův
Zrovna jsem po biftekovém týdnu,neboť tchán zabíjel dvě telata,tak jsem
dostal celé svíce,a protože mi bylo líto svíci zmrazit,neb při rozmrazeni
polovina šťávy vyteče,jsem každý den dělal bifteky ze svíčkové a na
večer vždy kupu tataráku k červenému vínku.
Bifteky dělám tak,jak jsem je v 60 a 70 letech jídával v restauracích a
to s velkou oblohou ,maso položeno na topince,překryto volským
okem,v obloze vějíř z okurky,hořčice,kečup,list salátu
s hráškem,proužek kapie k tomu hranolky,hodně šťávy s kolečky cibule
,která se vcucne do topinky,tatarku a RADEGAST. Večer kupu škrábaného
odleželého tataráku u kterého jsem vspomínal,že ho prodávali
v hospodách všech kategorijí a my jsme v partě šli,dali si ho dvojitý
s tácem topinek a za lidovou cenu.
…kurňa, tož to Ti závidím. Toto bych měl do toho svého víkendového retra také zařadit. A s tím nezamražováním svíce jsi můj člověk - chci vždycky vzteky puknout, když moje paní násilím rozmražuje nějaké maso a ve finále to završí tím, že šťávu, která z toho vyteče, sleje do dřezu…
tak jsem to s pomocí vašich četných rad vyrobila. Použila jsem
svíčkovou z jelena, neboť jsem nevěděla co jiného s ní. K tomu
pečené bramborové klíny (jestli se nemýlím, říkáte tomu „americké
brambory“).
Vůně mě zanesla čtyřicet let zpátky do minulého století.
Asi to dopadlo na jedničku, protože Mick tomu udělil devět a půl bodu
z deseti.
Pokud maso rozmrazite tak, ze jej z mrazaku vyndate o den drive nechate pozvolna rozmrazit v lednici, tak by ztraty „stavy“ mely byt minimalni. Zalezi ovsem take na tom, jak dobry mate mrazak a zda je v nem skutecne -18°C.
…Triss - máš pravdu, to jsou obecné a nutné zá:,–(y, ale nic to nemění na tom, že čerstvé je čerstvé a mražené jde automaticky o třídu níž.....
Mleté maso - napůl hovězí a vepřové, uděláme bifrteky, klasicky s namočenou houskou v mléce atd a upečeme v troubě. Pak si uděláme omáčku. Osmahneme cibuli na ní ml. papriku, na to nakrájené papriky(5), rajčata(2) a kyselé okurky asi 3, pak asi 2 lžičky rajčatového protlaku a kousek masoxu. Podlijeme vodou a vaříme asi hodinu pak propasírujeme, nakonec jsem zahustila amerikou - má se správně vysmažit a zaprášit moukou, ale to mě neba… Jako příloha je knedlíček a ještě se udělá k tomu sázené vejce… Milan Friš Děčin
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
