Přiznám se bez mučení, že zadělávání kynutých těst není téma, ve
kterém bych byla pevná v kramflecích. Taky je pravda, že můj
manžel-v rámci diety redukční, neb je mlsoun, zakázal péct něco
z těsta každý týden. Tak max. 1× za měsíc. Tím jsem ztratila z grifu
i to málo, co jsem znala a snad uměla. A tak musím začít znovu.
Dostala jsem super knížku Rose Levyová Beranbaumová: Bible domácího
pečení,vyd. Ikar, Praha, 2006, cena nad 500,–Kč a hle, spousta teorie a
vysvětlování. To je pak jiné pečení. Na vše musím s teorií.
Ale ke knížce, asi to pro labužníky není nic nového, vše se zase daří,
muffinky, chleby. Suprovka. Kdo nezná a má moje trable s kynutým těstem,
vřele doporučuji.
Bible domácího pečení
Ahoj Jarko, zkus ten Pravy Americky Jablecny paj. Netusim, jak to je
prelozeny, ja to mam v orginale. Ten pise, holt nema chybu. Taky Pecan's paj
je skvelej, ale nevim jestli dostanes ty ingridiens, asi pecans jo, ale ten
syrup, nevim nevim. Mam „Grandma's Unsulphured Original Molasses“, 100%
lepsi nez Corn Syrup. Dej vedet jakti to vychazi.
Jan
Tento týden jsem proležela nad Biblí. Mnoho věcí jsem netušila. Dám na Tvoji radu a budu experimentovat. Mám sbírku surovin ze zahraničí, pokud nebudu mít vše, zajedu na trh do Vídně. Dám vědět a pokud to vyjde, pochválím se. Zdravím dobré lidi. Jarka
Ja nikdy na peceni nebyl. Sousedka mi to dala k vanocum asi pred 5ti mozna
6ti lety. Ale pak jsem prestal kourit, pribral jak blazen a dostal cukrovku. Tak
sem zacal i trochu pict, protoze z obchodu je tady v Americe vsechno samej
cukr. Objevil jsem Splendu, to je sladidlo vyrobene z cukru, nevim jestli to
doma znate, ale je to skvely. A jelikoz moje zena si rada obcas smlsne a ja co
sem starsi taky, tak jsem zacal experimentovat. A tak jsem zacal delat veci
prave s tyhle bible, jen testo sidim, kupuju hotovy vyvaleny placky ze
supermarkeru a delam jenom ty nadivky a tam kontroluju cukr. Akorat na ten
pecans pie je potreba dat tu pravou melasu, jinak to nechutna jak to ma. Tk se
mej a urcite dej vedet co a jak.
Jan
tak tuto knížku mám od minulého týdne od středy , a tak se před spaním bavím, a tento týden začnu s praxí
Aaaaaaa.........
chyba se stala pani domaci, mila pani napsala ty bible dve. Ja mam „The Pie
and Pastry Bible“ a jak to vypada z prekladu ty asi mas „The Cake
Bible“.
Ale, mel jsem plno broskvi a tak jsem udelal pie a byla to lahoda. Tak
experimentuj, ja musel, protoze tu mame moji tchyni, ktera je po operaci plic
(rakovina) a tak musim varit a pict jak zbesilej.
Jan
Ta kniha je pro mne super. Už se mi daří i to, na co bych si před rokem
vůbec netroufla. Miluji knížky, které mají v sobě hodně teorie. Pokud
nepochopím v čem je zakopaný pes, nikdy si nejsem jista, jak to dopadne.
A tady dopadá vše super!!!
Radím všem, kteří chronicky zuří-jako já- že obyčejným hospodyňkám
před 50-100 lety stačila okoukaná teorie i praxe od maminek a babiček.
Bohužel už se naší zlaté hospodyně nemohu zeptat. To by bylo receptů na
Labužníka!