Bezvaječné těstoviny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Vikinga
1 příspěvek 26.05.05 00:02
Bezvaječné těstoviny

Ahoj, poradíte mi prosím někdo, kde najít recept na těsto k přípravě domácích bezvaječných těstovin ? Děkuju

Reakce:
 
pepicek
1309 příspěvků 26.05.05 03:31
Bezvaječné těstoviny

stačí si v Google zadat např. doslovný překlad „Eggless dough“, z nalezeného se pak dozvídáme, že výroba bezvaječných těstovin je daleko snažší v továrnách než v domácnosti. Jednak proto, že továrny mají přístup k nejrůznějším druhům mouky a rovněž přístroje, které s těstem dokaážou správně nakládat.

Podle Guiliano Bugialliho, autora bezpočtu italských kuchařek jsou například těstoviny z oblasti Janova tradičně bezvaječné. Těmto těstovinám se říká trenette a jsou často milně zaměňovány s tagliatelle nebo fettuccine (široké proužky asi 1 cm široké).

Ingredience na trenette:
2 1/2 hrnku hrubé mouky,
1 hrnek studené vody,
2 lžíce olivového oleje špetka soli.

Těstoviny se mísí rukama, stejně jako těstoviny vaječné. Do mísy nejprve nasypeme mouku, do ní uděláme doprostřed důlek, do kterého nalijeme vodu, olej a osolíme. Postupně pak vmícháváme suchou mouku do vlhkého středu. Jakmile se všechen materiál spojí, vymícháme ho do hladké koule. Zabalíme do plastikové fólie a necháme 20 minut odstát před válením.

Rovněž lze k tomu použít kuchyňský robot s hnětacím nástavcem.

Jakmile máme těsto připravené, rozválíme jej na lehce pomoučeném vále válečkem (nebo mašinkou na těstoviny). Těsto rozvalujeme od středu do krajů a vždy si kruh o 1/4 pootočíme až dosáhneme tloušťky zhruba 3 mm. Poté těsto ještě jednou poprášíme moukoua zarolujeme, aby se snadněji krájelo. Pokrájíme na libovolnou sílu plátků a odložíme na plech k vyschnutí a dalšímu použití.

 
povic
1 příspěvek 02.12.11 16:17

Recept je super, mám ho odzkoušený. Místo vody se dají přidat přepasírovaná rajčata. A ohledně mouky. Je spousty otázek. Mám to odzkoušené i s hladkou i z hrubou a nebo se dá i míchat.

 
lucia1604
2 příspěvky 30.12.11 19:03
bezvaječné těstoviny

už jsem je zkoušela před lety… prostě se místo vajíček dá voda nebo jiná tekutina (rajský, špenátový protlak) a trocha oleje… teď se na ně chystám znovu, tak vyzkouším poměr surovin z receptu od pepicka.. dostala jsem od Ježíška mlýnek na těstoviny, tak vyrobím nějaké špagety a kolínka :lol:

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz