Prosim, miluji cukiny, letos jsem poprve v zamori za:,–(ila tri krasne
sazenicky cukin, ale bohuzel, co se stalo, cukiny se tak rodi, ze nevim, co
s nimi. Mam nekolik receptu na zapekani, cukinovych placicek uz jsme se
prejedli, cukiny na cinsky zpusob se take nedaji jist porad, indicke kari uz
delam asi uz nevim po kolikate, cukiny jim uz i po surovu jako chleb, ale
cuketky rostou a rostou. Je mi lito je vyhodit a sklep je zasobovan kazdy den,
dve lednice nestaci.
Prosim, muze mi nekdo poskytnout nejake vyzkousene recepty na moje milovane
cuketky?.
Bezradnost s cukinami
tak to ti tak trochu „zavidim“. Ja mam sazenic 8 a porad u nich
kontroluju, kdy uz bude dalsi… vcera jsem dokonce musela 5 cuketek koupit
v obchode, protoze jsme na ne s manzelem meli hroznou chut.
Náš asi nejoblibenejsi recept (a taky velmi rychly): cuketky (cca 20 cm
dlouhe) podelne rozpulim a pulky vyrovnam na olivovym olejem vymazany pekacek.
Povrch potru prolisovanym cesnekem, posypu peprem (ev. jinym korenim dle chuti),
parmazanem a strouhanym syrem. Necham zapect az syr zezlatne. Je to mnamozni,
jime to jako prilohu k masu nebo jen tak s bramborama.
Nevim jestli jsi uz zkousela nektery recept na ruzne cuketove kolace, na Labu je jich hodne a muzu jen doporucit - zni to sice zvlastne, ale dodaji kolacum lehkost a vlhkost. (jen doporucuju do vyhledavace zadat „cuket“ nebo „cukin“ a treba i tykev, protoze jim kazdy rika jinak.
PS: ani nevim, jesli vis, ze uz jsem poloamericanka… S drahym ale zijeme v CR
Když jich roste hodně, tak je sklízím malinké - jsou chuťově lepší.
Přidávám je do směsí na špagety i do jakékoliv zeleninové směsi, protože jsou chuťově jemné a nezmění chuť jídla. Je třeba počítat s tím, že bude jídla o trošičku víc. Doporučuji přidávat cuket jen málo, protože když je jich moc, tak to není dobré - pokrm ztrácí na chuti (cuketa je mdlá). Je třeba si poměr odzkoušet.
Mamka je zavařuje do nálevu jako okurky, ale dělá řezy. Zjistili jsme, že je třeba do nich zamíchat i řezy z okurek, má to potóm šmrnc (samotné jsou o ničem ). V poměru okurky:cukety 1:1 až 2:3.
Nemrazí se, jak píšeš je lepší je skladovat ve sklepě.
Velmi chutné jsou tyto cukety: brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky asi 5 mm silné. Cukety - malé- nakrájíme i se slupkou na plátky 2-3 mm silné. Slaninu na kostičky, vyškvaříme a přidáme cukety - nesolíme. Opečeme a přidáme brambory, opět vše opečeme. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku - čím víc, tím líp. Podáváme se salátem.
Chtela bych vsem podekovat za napady a recepty na cukiny. Ackoliv opravdu
cukiny mame na stole kazdy den a sbiram jich cim dal tim vice, protoze pres noc
nam krasne prsi a pres den mame pres tricet stupni celsia, tudiz cukety se derou
na svet jako dive. Budu zkouset, varit, experimentovat, ale stejne cukiny
neprestanu milovat, i kdyz rano vzdycky ziram, kolik jich zase musim posbirat a
vecer je to obdobne.
Jeste jednou vsem dekuji.
Máme vyzkoušený a oblíbený recept který jsem sem dala pod názvem Pikantní cuketový salát (zaváří se). Špatná taky není úprava ala matjesy. Velmi mladé jíme za syrova v míchaných zeleninových salátech. Strouhané na hrubém struhadle nebo na jemná kolečka také s úspěchem zamrazuji. Cukety dývám na pizu,do leča, nastavuji jimi jablka do náplně moučníků … Dobrou chuť.
A já myslela, že nebudou dobré po rozmražení. Babička totiž jednou zamrazila okurky a to byla divočina, dá to tomu takovou divnou chuť, tak jsem si myslela, že to s cuketama bude to samé.
to vypadá dobře a je to fakt jednoduché. Já dělám trošku složitější verzi - cuketky vydlabu do „lodiček“ nacpu to vydlabané smíchané cca půl na půl s vařenou bramborou, trochou kysané smetany a trochou parmezánu, přisolím, lehce připepřím a přidám trochu sekané bazalky. Zapéct zo zlatova. MŃam.
dekuji moc za rady a to s tim mrazenim jsi mne velice prijemne prekvapila.
Ja teda take zkousela zamrazit okurky a po rozmrazeni to u nas nejak nejelo.
Bud jsem udelala neco spatne, ale byl to zblat. A prosim jeste jedna otazecka,
ty na platky nakrajene cukiny se predvaruji a nebo je mohu zamrazit surove? Ja
totiz temer veskerou syrovou zeleninu, kterou zamrazuji trosku blansiruji. Ale
to delam ja. Nekdo ma zkusenosti jine a cuketu jsem jeste nemrazila, tudiz se
radejic ptam, at opet neco nezvoru.
Predem moc dekuji za odpoved.
dekuji moc za super napad a receptik na plnenou cukiny. Vubec to nevypada slozite. Mnam to bude dobrota, uz se na to vrham, doma vsechno mam, no a hlavne tech cuket. Uz manzel se mne pta, kdy s temi cuketami pujdu na trh. Ja na zadny nepujdu, ale vsechny je upotrebim. Ale Tvuj napad na cukety, vyzkousim. Dekuji moc. .
až mě to naučila Kopretinka spolu s Ejou a dalšími.
Nejlepší jsou podélné pruhy- plátky nakořeněné a pečené v troubě na
silikonové podložce, se zeleninovou oblohou.
Já si je ještě dělám tak, že si je škrabkou na nudličky nastrouhám,
odsolím, propláchnu a na veliké pánvi osmažím s cibulí, nasekanými
žampiony a hromadou koření - nejlepší je pro mě kari, chilli, pepř a
kardamom, přidávám často i nasekané arašidy. Napřed smažím, až pustí
šťávu, tak dusím než se šťáva odpaří a nudličky se téměř rozvaří
na pastu. Tu nechám vystydnout a skladuju v ledničce, mažu na pečivo. Je to
vynikající. Chuť tomu mužeš přidat i jinou, mám ráda také směs
koření Argentinské kotlety anebo mexiko grill od Kotányi. Další varianta
je s česnekem a kolečkama černých oliv …
Cuketa nabízí nepřeberná množství receptů, měla jsem i někde směs -
pomazánku, která se zavařovala a dávala na topinky celou zimu, snad Ti na
něj už dali odkaz, určitě na Labu je.
Kdysi jsme měla recept na zavařenou cukínu na sladko - s přídavke trestí
citronové nebo ananasové a bylo to opravdu vynikající.
Posílám pozdravy!!!!
Já měla cuketu zapečenou včera k večeři - první letošní - navíc od
maminky Dělám ji obdobně jako lilek - na
plátky, pokořenit a posolit, rajčatové pyré a balkánský sýr. Šup do
vyhřáté trouby a pak už jen mnam mnam *
to vis, ze vyzkousim i Tvuj receptik se zeleninovou oblohou. Pomazanku z cukiny na topinky mam vyzkousenou uz z CR, ale nejak se u nas neujala. Ale urcite vyzkousim s temi hribkami nebo zampionkami. Pres vikend jsem pekla cukinovou buchtu myslim, ze recept byl od Delisy a byla moc dobra. A take jsem uz vyzkousela i polevku z cukiny a mne moc chutnala. Tudiz letosni leto je u nas ve znameni cukin. A ja ziji stale blahem, protoze sklizet tolik cukin denne je pro mne zazitek a ted se pridavaji i okurky…
Ty vis, ze mam take mnoho rajcat? No a vidis to mne nenapadlo a balkansky syr u nas musi byti vzdycky v lednici. Takze vim, co bude zitra na obed. Dekuji.
Cukety zmrazuji syrové, když je krájím na plátky nechám je předem tak 1 hodinu ,,vypotit" a zmrazuji bez té vody. Rozmrazené cukety používám výhradně k tepelné úpravě. Použít je syrové - to by dopadlo jako s okurkami. Fuj. I když v dobách kdy byly okurky k mání jen v sezoně jsme jedli i ty zmražené. Dobré to moc nebylo, ale byly to okurky.
dekuji moc za radu a pustim se do zmrazovani. . Alespon ubudou a manzel mne nebude posilat na trh. Co nejdrive, jak cas dovoli se vrham cukinky zamrazit. lvice jeste jednou diky..
ale dovolím si otázku - poslední dobou mi mladé cukiny začínají ještě na rostlině zahnívat - žloutne špička… Netušíte, čím to může být? Na zálivku si dávám pozor, spíše méně nněž více, tak nevím.
mě taky
Myslim si ze tohle pocasi je na ne moc divoky… snad nam nekdo poradi.
Jinak tvuj receptik s balkanem jsem zkousela (lilek i cukiny), bylo tom
mnaaaam.
D.
…je můj taťka odřezává, aby do nich nezalezla plíseň. Je třeba
také dávat pozor při zálivce, která nesmí být na list a ani na plod, ale
rovnou do půdy, jinak se listy spálí od sluníčka.
Může se stát, že už na ně leze plíseň, ta co už leze i na okurky. Už
se nám objevila ve skleníku, tak před týdnem. Bojujeme se ní tak, že
odřezáváme žloutnoucí listy a taťka má na to nějaký přípravek -
prášek - který sype na ranky od řezu. Většinou to z počátku pomůže,
později se stejně plíseň rozleze. Nestříkáme.
Kdosi mi poradil, že je to špatnou půdou a nedostatkem živin. Tudíž, ač chemii vážně nemusím, zakoupila jsem hnojivo na rajčata, papriky a další zeleninu a budu dělat malého chemika. Kéž by to pomohlo, úplně mi to trhá srdce - neustále vyhazovat mladé potencionálně výborné cukety.
Kdyby to bylo špatnou půdou, tak by Ti cuketa i špatně rostla.
Určitě to bude plísní, protože už je na ní čas.
Doporučuji tedy:
cibule, papriky, rajčata, okurky, černé olivky, balkánský sýr, bazalka,
oregano, tymián, olivový olej, mletý pepř, popř. sůl - co se dá
nakrájet, nakrájíme na větší kusy, zamícháme a jíme.
Už loni jsem vyzkoušela z labužníka: cuketa „al forno“ a cuketové
těstoviny-ty jsou moc dobré i studené. Jinak dělám cuketovou sekanou- maso
s cuketou 1:1 a jinak ostatní pří:,–(y dle zvyku. Letos jsem vyzkoušela
cuketové knedlíky: 2,5 dl mléka, 1 vejce, sůl, hrubá mouka dle potřeby
(cca 500g), 1 menší cuketa (cca 250g), 4-5 rohlíků. V osoleném mléce
rozšlehat vejce a přidat mouku, aby vzniklo středně husté těsto. Přidat
nahrubo nastrouhanou cuketu a na kostičky pokrájené rohlíky- vše smíchat.
Podle potřeby zahustit moukou. Vytvarovat 2 šišky a vařit v osolené vodě
cca 20-25 min. Tyto knedlíky jsem dělala s cuketovou sekanou a cuketovým
špenátem a měla jsem obavy co na to moji chlapi, ale moc jim chutnalo
Jinak také mrazím. Letos vyzkouším i nějaké recepty na moučníky,
protože jich mám obzvláště hodně.
Ještě jsem si vzpomněla, že ke grilovanému masu máme rádi malinkaté
cuketky nakrájené na proužky, které se namáčejí v česnekovém dipu
(tvaroh, bílý jogurt, zakys. smetana, sůl, česnek, čerstvě mletý pepř).
Přeju dobrou chuť
ale vyzkoušela jsem přidat do půdy výživu - hnojivo a za poslední
3 dny (klepu to na dřevo) neuhnila ani jedna malinká cuketka tak třeba budou hody - už mi asi 5 větších
roste *
Asi se to vzpamatovalo těma vedrama a s plísní to seklo, protože u nás okurky také rostou líp. Taťkovi se vyklubala ve skleníku 80cm dlouhá okurka, byla moc dobrá. A to nějak nepřihnojuje, jen na jaře když rejpal, tak tam šoupl granulovaný kravský hnůj.
PS: O víkendu jsme grilovali ryby a zeleninku s cuketkama, no labůžo. Na dnešek plánuju zapékané s rajčatovou šťávou a balkaňákem.
Cukety zapečené s krájenými rajčaty a s balkaňákem jsou vynikající. Všichni si moc pochutnali. Posypala jsem je provensálskými bylinkami od KOTANYI a pokapala olivovým olejem. Ještě jsem přihodila uzené na kostiky, ale jen tak decentně. Cuketu jsem vzala jednu velikánskou, nakrájela ji na plátky a vnitřky vycvakala tvořítkem na cukroví - aspoň to vypadalo trošku jinak. Pekla jsem na 200stupňů asi hodinu. Díky.
Toto ze mě vypadlo včera k večeři: Lazáně jednoduše i s cuketou
s tím vyřezáním vnitřku cuket vypichovátkem na cukroví - to je
parádní nápad. A ještě estetický! To by šlo dovnitř rozklepnout ještě
vajíčko a zapéct… Občas takhle dělám toustíky
Mno, jasně a z velkých cuket se semínky jsou najednou stanou vzhledné a
chutné dobrotky.
PS: Ty ďoury jsou malé na slepičí vejce a moc velké na křepelčí.
CUKETOVÉ MEDAILONKY
1 větší cuketa, suroviny na trojobal, sůl, pepř, žampiony, cibule, česnek a olej.
Cuketu nakrájíme na kolečka, tenké asi 1 cm, odkrojíme slupku a
vybereme jadérka. Tak nám vzniknou kroužky, které jemně osolíme a obalíme
v trojobalu. Žampióny nakrájíme a osmažíme s trochou cibule. Po
vychladnutí do nich přidáme vejce, mírně osolíme, okořeníme a přidáme
prolisovaný česnek.
Mezitím na teflonové pánvi osmažíme cukety z jedné strany, obrátíme,
prostory v kolečkách zaplníme připravenou směsí a dosmažíme.
- to je jeden z cuketových receptů z deníčku.
Ja robim uplne jednoduche cukiny - na pomasteny pekac ulozim platky sunky, na
to ulozim asi 2 cm hrube vydlabane kolieska cukiny. Na spodnej strane su
celistve. 2 vajicka rozslaham s dvomi stipkami soli a 2 lyzicami vody, pridam
posekanu petrzlenovu vnat, 2 lyzice struhanky. Naplnim cukinove priehlbinky.
Zapeciem asi 10 minut. Potom dam kusky mozzarelly a necham roztopit. Podavam
s bielym jogurtom, v ktorom je rozotrety cesnak so stipkou soli a cukru.
Chutia k tomu hrianky, alebo chlebik. alebo aj bez chlebika.
Je to rychle a vyborne.
Příspěvek upraven 27.10.14 v 23:34
Pridala jsem pro tebe recept, podivej se. Tohle se v Bulharsku delalo odjakziva, tady jeste v 1978 se chodili koukat na to, co ze pestuji:-)