Ahoj a dobrý den všem, hledám recepty pro bezezbytkovou dietu; můj partner ji Bohužel musí dodržovat a je opravdu labužník; nechci ho krmit jen obyčejným vařeným masem a tak všelijak. Objednala jsem si knihu, ale než přijde… Při léčení potíží, kterými částečně trpí, se od tohoto typu diety už dávno upustilo, ale jeho ošetřující lékař na ní trvá, i když vlastně zřejmě ani nejde o nemoc, pro kterou je tento typ stravování předepsán (Crohn, případně ulcerózní kolitida, ale on nemá ani průjmy, ani bolesti, projevilo se u něho „jen“ masivní krvácení z konečníku, rakovinu histologie naštěstí vyloučila, sono se zdá čisté a na koloskopii jde až příští týden), a tak aspoň pro začátek, než zjistíme, jak kterou potravinu bude snášet - to je systém, který doporučují lékařské kapacity. Dík a mějte se všichni prima, jsem docela nešťastná a přepadlá, ještě že konečně svítí sluníčko (aspoň u nás, na Moravě).
Bezezbytková dieta
nevím, zda Ti poradím něco víc, než lékař, ale alespoň něco málo:
- není možno podávat ani čerstvou zeleninu ani ovoce,
- ve stravě nemají být pokrmy ani moc horké ani moc studené, kořeněné, silně kyselé či jinak pikantní, ani masové výtažky a přepalované tuky,
- pokrmy musí obsahovat menší množství tuku (70-80 g/den) a zvýšené množství bílkovin. Z tuků je nejvhodnější máslo, které ale přidáváme až čerstvé do hotových pokrmů.
- maso opékat nasucho, pokrmy zahušťovat nasucho opraženou moukou.
Příklad jídelníčku:
1. den:
Snídaně: čaj, starší žemle, vejce naměkko
Přesnídávka: játrová paštika, starší žemle
Oběd: polévka drůbková, dušené kuře, rýže, lisovaný kompot
Svačina: ovocná šťáva, sušenky
Večeře: škrábané hovězí, lisované brambory
2. den:
Snídaně: studené dušené sekané kuře, máslo, starší žemle, čaj
Přesnídávka: starší žemle, máslo, čaj s mlékem
Oběd: polévka bramborová lisovaná, mleté telecí v bešamelu, krupicové
placičky, šťáva z pomerančů (hroznů)
Svačina: piškoty, čaj
Večeře:pudink z telecího masa, bramborová kaše, lisovaný kompot
3. den:
Snídaně: studený pudink, starší žemle, máslo, čaj
Přesnídávka: starší žemle, máslo
Oběd:polévka játrová, nudle s vejci, dušená zelenina lisovaná, ovocná
šťáva
Svačina:sušenky, strouhaná jablka
Večeře: dušený karbanátek, bramborová kaše, lisovaný kompot
4. den:
Snídaně: strouhaný eidam, starší žemle, máslo čaj
Přesnídávka: starší žemle, vaječná pomazánka
Oběd: polévka rýžová s lisovanou mrkví, hovězí závitek, brambory
Svačina: piškoty, ovocná šťáva
Večeře: libová šunka, starší žemle, máslo, čaj
Čerpáno z Kuchařky naší vesnice (1988)
Odpovídající dietu je třeba idividuálně sestavit v těsné spolupráci
lékaře a pacienta, pokud možno i s nutricionistou. Dieta je velice
významná a hlavně, jednotná dietetická pravidla neexistují. Záleží taky
na tom, v jakém stádiu se nemoc pohybuje. Dietu je dobré podpořit
potravinovými doplňky, např. pro prevenci proti anémii. Ale vše je nutné
konzultovat
s lékařem a ne na dálku s laiky-vyhledávači na tomto serveru.
Držím pěsti.
Milenad, lezela jsem v nemocnici s pani, ktera mela obdobne problemy, ta v jednom kuse tam dostavala bramborovou kasi a banany. Labuznik, nelabuznik, kvuli zdravi by se mel na nejakou dobou omezit. A hlavne hlavu vzhuru, vsechno dobre dopadne! Uvidis! Zdravim na Moravu.
Díky vám všem, situace se poněkud vylepšila; dietolog, kterého jsme kontaktovali potvrdil, že tzv. bezezbytková dieta je u typu onemocnění mého partnera dávno překonaná; je vhodné ji použít snad jen krátkodobě, než se zhojí střevo po odstranění střevních výchlipek - naštěstí nezánětlivých. Ještě jednou děkuji za podporu a ještě nám chvíli držte pěsti, tak asi do příští neděle; pro jistotu . . .
Moje celoživotní kamarádka, která nyní žije v Izraeli, má Crohnovu chorobu a občas si pěkně „užívá“. Když jsem si chtěla ujasnit, o co se jedná, objevila jsem webovou stránku CROHN , kterou možná znáš. Je tam rozsáhlá diskuse i o stravování, ze které vyplývá, že průběh nemoci, léčba i stravování jsou velmi individuální. Jestli ty stránky neznáš, snad trochu pomohou. Ale hlavu vzhůru, u někoho se to podaří podchytit tak, že se atak již nevrátí. Ale dobře vědět, co a jak.
… na sestavování Kuchařky naší vesnice a tím i všech dietních jídelníčků, které jsou v ní zveřejněny:
doc. MUDr. Přemysl Doberský, DrSc., Marie Havelková, MUDr. Stanislav Hejda, DrSc., dr. ing. Anna Horynová, Maria Horníkova, doc. MUDr. Zdeňka Kuncová, CSc., prof. Vlasta Kurzová, prof. MUDr. Josef Mašek, DrSc. Marie Mazalova, Ladislav Nodl, Alice Pinková, MUDr. Milan Pohunek, MUDr. Hana Pohunková, Marie Polnerová-Karásková, Marie Rybochovu, Jarmila Rakušanova, Miloš Rys, Hana Sedláčková-Pačová, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová
Ahoj po ránu (fuj, zase to vstávání), můj partner nemá ani Crohna, ani ulcerózní kolitidu - což byly dvě věci, kterých jsme se obávali, ale opravdu jen ty zatra výchlipky, divertikuly se to tuším jmenuje. Jejich odstraněním by měly vymizet i potíže - pokud budeme následně vařit a jíst rozumně, v což doufám. Všem hezký den a pac a pusu!
teď jsem z toho jelen, protože divertikulózu má můj strýc a naopak mu naordinovali hodně vlákniny, celozrnné pečivo apod. Čili pravý opak! Kdybys k tomu chtěla nějaké podklady, mám to doma, oskenuji a pošlu - napiš mi zprávičku na Můj labužník, zda to chceš a kam to mám poslat.
v nemocnici ho vyděsili (mne také, jak je vidět z mého původního zoufalého výkřiku o bezezbytkové dietě), a bylo to naprosto zbytečné. S doktory je to těžké, aspoň s některými . . . Na druhou stranu, znovu jsem se ujistila, že na Labužníku je parta, která nikdy neoslyší volání o pomoc, a tohle vědomí také za něco stojí, že jo? Ještě jednou všem díky, za rady i za účast; mám vás moc ráda . . .
Ahoj jmenuji se Lida mám CRONOVU CHOROBU tedy ulcerórni kolitýdu. Poradím
ti co by mel tvůj partner zhruba jist. Maso by mel všechno jako je kuřecí,
libové vepřové, telecí, hovězí a netučné ryby nejvhodnější úprava
masa je na přírodní způsob, dušení, vaření. Tak že vše dělat bez
oleje a bez koření můžeš to jen osolit nebo dochutit bylinkami jako je
(libeček, kopr, timián, kmínem který ale vyvaříš ve vodě nesmí být
celý. Ovoce může jen bez pecek a bezeslupky. Zelenina jenom dušená nesmí
být čerstvá což je (mrkev, celer, petržel, špenát,). Přílohy k masu
jsou brambory, rýže, těstoviny, krupicové noky, jemné sucharové nebo
houskové knedlíky.
Vejce nepoužíváme k přípravě pokrmů. Žloutky zlepšujeme polévky,
omáčky, krémy. Ušlehanými bílky kypříme nákypy, pudingy, piškotová
těsta. S pečiva co by mel jíst jsou čerstvé rohlíky nebo bílý toustový
chléb, loupáčky, vánočku. Při této dietě nesmí žádný kečup,
hořtici, tatarku ale rajský protlak muže na rajskou omáčku, muže
i koprovou omáčku. Polévky podáváme většinou řídké, vývar
z hovězího masa, obilninové, bramborové, mrkvové. Zeleninu ve velkých
kusech nepodáváme. Mléko nesmí pít samostatné musí ho opatrně skoušet
co mu udělá. Z mléčných výrobků muže tvaroch, sýr Kyri kyri, eidam
sýr je 30%, jogurt býlí bez příchuti nízkotučný. Uzeninu muže dušené
šunky, drůbeží dušené šunky. Doufám že jsem ti alespoň trošku
pomohla. Měj te se krásně s pozdravem Jabůrková
… ale nesouhlasím s vámi
Z pohledu jakési teorie má LABUŽNÍK v časoprostoru prostor možná
omezený, ale časové hledisko tu nehraje primární roli. Čas se na LABU
samozřejmě nezastavil, spíše to vypadá, že se pohybuje proti toku a
možná se ještě dočkáme toho, že se zhroutí sám do sebe
@MilenaD píše:
S doktory je to těžké, aspoň s některými . . .
Toto téma si určitě rády přečtou MAKRONKY, kterým se ještě nedávno
svíraly půlky, jen co si pomyslely na jídlo. Ještě před rokem byla radost
s nimi spolupracovat: vyfotografovaly jídlo co jsem uvařil a pak je
s potěšením sežraly! Co víc potěší kuchtíka, že?
Před časem jsem začal pozorovat, že jsou v jídle poněkud vybíravé: tu
jim nejela syrová zelenina, jindy se ofrňovaly nad bůčkem a začala jim
vadit smažená jídla… Vrchol byl, když z kmínové polévky začaly
vybírat kmín!!! To už jsem na ně uhodil, wo co jako kráčí,
co že se děje?! Káply božskou, co všechno jim v jídle vadí a po čem se
cítí pod psa. Doktor prý je moc neposlouchá a prý že se nemají
přežírat a nechodit na sluníčko!!!
Nakonec si přes web samy diagnostikovaly Crona!
Zkrátím to: Crona jsme nakonec stylem pokus-omyl vyloučili a zatím to
vypadá jen!!! na celiakii; samozřejmě zase podle webu…, protože když se
svěřily doktorovi co a jak, tak je odbyl, že jsou na palici, protože
celiakie je přece choroba pouze v dětském věku a prý že kdyby měly
koule, tak jim předepíše studené obklady na přirození…
Takže fčíl zatím vaříme BEZLEP…
EDIT:
@Ludmila94
Děkujeme
Zdravijó MAKRONKY
Ahoj Mileno, dnes manželovi stanovili diagnózu Ulcerózní Kolitida - chci se zeptat, jakou knihu s recepty si si objednala:-) Děkuji Andulkaaa
@ucitelas píše:
7 a 1/2 ROKU!
Mně teda to dost pomohlo - koumám obědy pro babičku a hledám všude
možně inspiraci… A vůbec mi nevadí, že jsou jednotlivé příspěvky
7,5 roku od sebe
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
